mám stejnou zkušenost, kokosový či olivový(i jiné), jsem atopik a po namazání čistých olejů je kůže bolestivě napnutá a vysušená. Zřejmě to má i souvislost s přirozenou vlastností kůže promasťovat se, která je u atopiků snížená a po aplikaci se zřejmě ještě víc sníží. Nehledě na to, že celkem velká část populace je na některé oleje (tř. kokosový) alergická. Kdysi jsem zahlédl v nějakém polobulvárním časopise převzatou tabulku, kde byla u jednotlivých olejů uvedena vstřebatelnost a hydratace, bohužel jsem jí už nikdy nedohledal.
Sádlo má několik nedostatků - zapáchá, pomalu se vstřebává a hodně mastí (oblečení apod.) a není moc stabilní - žlukne
Jako alternativa se dá použít olejová mast s tím, že pokožku kvůli hydrataci předem namočíte a určitou míru mokrosti udržujete delší dobu po namazání např. přiloženou gázou. což ale není moc praktické a dlouhodobě použitelné.
Zatím zůstávám u vazelíny.
Experimentuji s masťovými základy olej/voda - voda/olej, snažím se vyrobit krém, ne mast. Jak tu zmínil Farfeloo, existují kvalitní základy, které by se dali použít, ale jejich následné obohacení ganjou je omezeno na přidání výtažku a zahřátí na mírnou teplotu, protože při větším zahřátí dojde k oddělení vody od oleje. Tudíž se aktuálně snažím odladit postup pro výrobu svého základu. V takovém základu je třeba 85% vody a jen 15% oleje, důležitá je správná volba emulgátorů, např. Sepigel 305, ten dokáže dokáže emulgovat velmi dobře a výsledek je celkem stabilní. U samodomo emulgátorů (např. Jar) byly výsledky velmi nestabilní, pokud se podařilo vyprodukovat něco co se krému přibližovalo, začaly se poměrně rychle složky oddělovat. Stále tu mám dilema, kdy pro dosažení vysokého účinku potřebuji celkem velký podíl oleje, ale hydratační krémy obsahují spíše více vody. pocitu hydratace pomůže i přidání glycerinu, ale chce to vychytat dávkování, do 5% to je víceméně v pohodě, nad 5% to má efekt spíše opačný a máte pocit slepenosti.