• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    CUKETKA
    CUKETKA --- ---
    TIGRE: Tak asi je důležité rozlišit zkušenější fandy vietnamské kuchyně a lidi, kteří s vietnamskou kuchyní právě začínají. Faktem je, že s pho nebo s buncha se dnes můžeme setkat nejčastěji, v různých podobách a taky v různé kvalitě. Pholívkový kurz dodá nejen recepty ale dodá taky know how, nastaví laťku a k "obyčejné" polévce dodá i celý kontext viet. kuchyně ;) V kulinárním studiu, s lektory, vařením a vším vybavením to pod tisícovku nesmrskneme ani v budoucnu. A pokud tu vyrostou hromady viet kurzů á 20 USD, budu první, kdo bude mít radost! Zatím ale průkopničíme... jen sehnat dobré lektory, kteří umí parádně česky a umí téma předat, není sranda. Já věřím i tomu, že se v příštích letech na 100% dočkáme toho, že se budou vietnamská jídla učit i v zavedených kuchařských školách (Prakul, Chef Parade etc.)

    Závitky už máme v testovací podobě za sebou a vedle grilovačky je jisté, že proběhou. Uvažovali jsem ještě o kurzu zaměřeném na běžnou vietnamskou domácí kuchyni — každodenní jídla, která tu skoro vůbec neznáme :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CUKETKA: Vítám a doufám, že se podaří protlačit ty techniky :) Kurz na nudle/vývar mi opravdu příjde trochu mimo, i když je určitě fajn, že se děje alespoň něco... závitky a nebo vietnamské saláty by bylo taky dobré téma! :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    CALCULON: v sobotu jsem ochutnal a je to zajímavé :) osobně mi to chutnalo, ale řekl bych, že to zdaleka není pro každého.

    Jinak - ležel jim tam letáček - 2.12. (pamatuji-li si dobře) otvírali ještě jednu provozovnu na Václaváku
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    GEJSHA, TIGRE: Passion fruit milk & coconut milk tea. Jestli to chápu správně, tak se to obecně jmenuje bubble-tea, je to taiwanský vynález a jsou to takové čajové nebo mléčné míchanice. Dovnitř se vhodí ještě různě ochucené kuličky z želé (odtud asi to "bubble").

    Je to nová provozovna mezi klasickými bufáči v sapě (hned vedle hai-ha). Působí tam trošku jako pěst na oko ;). Koneckonců počtěte si sami. Další provozovna by měla být dle jejich letáku na Václaváku (!)

    Koneckonců vizte sami:
    CUKETKA
    CUKETKA --- ---
    Moc díky za feedback na cenu kurzu ;) Sám mám za sebou několik malých akcí, které byly pro veřejnost zadarmo nebo za symbolické vstupné a věřte, že to fakt není udržitelný model (teda alespoň já to nezvládám ;). Nacenění jsme nepálili od boku, ale vyšli jsme z předchozích akcí (jejich náročnosti a nákladů), které jsme pořádali pro Scukaře. I když se vám zdá jeden typ jídla málo — přípravy, materiál, pronájem studia i práce několika lidí zůstane stejná.

    Nápad s předvedením technik je fajn, s VFF určitě proberu. Pro pho jsme se rozhodli, protože po něm byla největší poptávka. Příští témata budou laděná i do méně obyklých oblastí. Z těch co jsme zatím zkoušeli, tak největší mazec je určitě vietnamské grilování — květen, červen... určitě bude.
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    HAAALA: tomu dost dobre nerozumiem. u ceskej kuracej polievky tiez plati "economy of scale" a nejde ju navarit, autenticky, tak aby si ju zjedol v par ludoch? takze 2-3 clenne ceske domacnosti varia neautenticku kuraciu polievku?


    PEDRO
    PEDRO --- ---
    HAAALA: na nastence se pise Kodanska 29 :)

    Jinak s Thuy z Vietfoodu sem tak trochu v kontaktu, preposlal sem ji dopoledne kousek diskuze, tak se treba nechaji holky inspirovat, dam info :)
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    PEDRO: kde to tam je?


    TIGRE: souhlasím s tím, že uvařit si doma má kouzlo, jenže konkrétně u pho funguje jakási economy of scale, která u jiných pokrmů tolik nefunguje - bun cha si klidně schystáš pár porcí, ale vařit pho tak, aby to bylo autentický pho a abys to v pár lidech snědl, dost dobře nejde.
    Když jsem byl ve Vietnamu, nachomejtnul jsem se jenom ke kurzům vaření z mořskejch potvor, který tu jdou sehnat jenom mražený nebo v cenovejch relacích, který se vymykají mým příjmům, takže jsem odolal. Tam to přišlo na 20 dolarů, tady vejlet do Sapy bez vaření a bez fundovanýho nákupu surovin s panem Kucielem bratru za 27 UDS a kurz vaření pho pro vyvolené za 45... haha!
    Ale možná by se to holkám dalo navrhnout, ať udělají něco jako to, co popisuješ... schválně, jak zareagujou. Mě by tohle přišlo dost přínosný.
    PEDRO
    PEDRO --- ---
    thajska restaurace Sawadi ve Vrsovicich, funguje uz dlouho, pred cca 14 dny zacali delat i vietnamska jidla. Musim rict ze bun cha maji moc dobre! Krasny veliky prostor, moc prijemna majitelka..rozhodne doporucuju
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CALCULON: ne, co to je a kde to je?
    ROTTINGGIRL
    ROTTINGGIRL --- ---
    HITOMI: nedávno jsem tam byla na poledním bufetu. Za 120 i s pitím - byla jsem kapku skeptická, ale nakonec docela fajn. 3 jídla vege (dobrý sabdží, panýr a brambory) a 3 masový (myslim jenom kuře), výběr čatný, salát, raita, chapati atd included. 3 nebo 4 dezerty... Jako za ty prachy super. A ještě na odchodu dostaneš kartičku se slevou 50% na jídlo z lístku a 15% na večerní bufet (ten bude asi výživnější, neb stojí dvakrát tolik)...no a otázka je, zda se s timhle vyplatí kupovat slevu :) ...ale jo, asi jo
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    CALCULON: banana lassi?
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    TIGRE, MALKE: Jasně, prostě z ekonomického hlediska to nepřepálili, protože vyprodali a vyprodali by to možná i za víc. Na druhou stranu je taky pravda, že za litr by se člověk mohl naučit víc než uvařit vývar. Btw. tohle znáte? Já to viděl a ochutnal dnes poprvé...

    MALKE
    MALKE --- ---
    CALCULON: Že se nabídka setkala s poptávkou, ještě neznamená, že to není předražený... Holt Cuketka jí u Vietnamců, všichni jedí u Vietnamců. (Tedy - přepal to není, pokud se na to člověk dívá jen z hlediska podnikatele - nabídka se setkala s poptávkou, evidentně za to tolik můžou chtít, protože se vezou na vlně zájmu. Když sleduješ z hlediska zákazníka poměr cena/výkon, tak už to přepal je:) IMO.)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CALCULON: Tak zas udělat si něco doma má svoje nesporné kouzlo. Jen mi teda příjde, že průměrný domácí kuchtík by si s jídlem jako je pho měl poradit podle receptu, nejsem si tam jistý, co víc ti chtějí na živo předat... Jak už jsem psal osobně by mi dávalo větší smysl, kdyby tam nějaký vietnamský chef učil techniky úpravy jídla a pak jejich logiku k jakému masu, které bylinky, jak s kořením, co kdy a jak se dochucuje. Za takový 5 hodinový kurz by mi litr přišel jako láce, protože nabyté znalosti pak můžeš rozpustit do spousty (nejen) vietnamských jídel.
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    HAAALA: Tak vzhledem k tomu, že je vyprodáno, tak to přepal asi nebyl. A když ji (pho) miluješ, není co řešit ;). Každopádně je asi lepší zajít si na autentickou do bistra než se s tím 4 hodiny vařit pro dva lidi...
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    HAAALA: (8h nieje vela. ked menis kosti tak aj dlhsie. samozrejme pisem o hovadziom vyvare. ale to je jedno o to nejde..)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    já v podstatě souhlasím s oběma, taky mi to přijde přepálený, ale věřím, že svoji cílovku si to najde, a především předávám tak, jak jsem našel.

    osobně by mně přišlo zajímavý, kdyby spíš dělali kurz, který by se točil kolem toho jejich prvního příspěvku na blogu - technik vaření, tam jde naživo předat nepoměrně víc vychytávek, postupů...atd. než u receptu na vývar a na nudle.
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    TIGRE: litr za kurz vaření pho je skutečně nemalej přepal... navíc Thuy předznamenávala, že to nebude od začátku do konce, ale že už bude leccos předpřipravenýho, protože by se tam asi nikomu nechtělo hnít celou tu dobu, než se vývar připraví (osum hodin to není, ale tak čtyři klidně).

    A stejně... když dva vaří totéž, není to totéž... goj taky neuvaří gefilte fiš jako Žid...
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    teda, za liter sa naucit varit polievku do ktorej ide maso, zazvor, cibula a korenie X-D. LOL

    to budu 8h cakat kym sa im vyvaria kosti a maso?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam