takze slibovany report:
kimchi delam v podstate podle tohodle receptu od maangchi -
http://www.maangchi.com/recipe/kimchi-kaktugi -
zkousim ruzny variace a pomery, nekdy s rybi omackou, nekdy bez, s potvurkama jako krevety nebo ustrice jsem nezkousel ...
driv sem ho delal do velkych zavarovacek a nechaval je v prostoru mezi okny (starej zizkovskej cinzak) kde byla v zime idealni teplota, krasne to pomalu kvasilo, ne mraz jako venku ale zaroven nebylo moc teplo, odhadoval bych to tak na 8-10 stupnu .. uzaviral jsem je vickem s igelitem pod nim aby to vic tesnilo a nikdy sem s plisni problem nemel, (taky se vzdycky pomerne rychle snedlo)
v lete sem zkousel do lednicky do plastovy krabice na jidlo, tady uz to plesnivelo .. je to imho tim ze tady nebylo zeli napechovany jako v ty zavarovacce o coz vlastne jde ... poradne to tam narvat aby se k nemu nedostal vzduch, jen ke svrchni vrstve ktera je ale castecne ponorena ve vode kterou to zeli pusti ...
ted jsem presel na kameninovou nadobu do ktery se toho vejde docela dost, .. a zacalo mi to plesnivet, zjistoval sem ruzne na netu co s tim .. je potreba mit to zeli fakt ponoreny aby k nemu nemohl vzduch, pouhe vzduchotesne uzavreni nadoby ale nestaci, ... da se toho docilit ze se necim zatizi ... me nejlepe vyhovuje zatizeni vetsim plastovym pytlikem, ktery je naplneny vodou, cely to krasne uzavre a trochu i zatlaci dolu .. pokud by nebylo dost stavy, pripadne doliju trochu prevazene vody ...
na zaver foto z vyroby :)

nasoleny, proplachnuty a vymackany zeli ceka na pomadu

patlani zeli mazlavou smesi a nasledne pechovani do nadoby