• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    GREGI: ted to mela zrovna maangchi na strankach
    Soybean sprouts recipe - Maangchi.com
    http://www.maangchi.com/recipe/kongnamul
    How to grow Soybean Sprouts (Kongnamul) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=fkZKGX9VIfc
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    btw. nakliceny klicky mivaji v trznicich, casto je vidam i u obyc vetnamskych vecerkach, napr na lipanky na zizkove ... kzdopadne klicky bych nevidel jako surovinu bez ktere se nejde obejit, staci kdyz budes mit dost cerstvych bylinek a salatu
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MRTVYKOTE: vem zavarovacku, dej do ni fazolky,zalej je vodou, nech to tak pres noc at se nasaknou, pak vodu vylej a nech zavarovacku den dve ve tme, kazde rano a vecer je proplachni cistou vodou a tu pak hned vylej, pak uz muze byt zavarovacka venku, stale opakovat proces vymyvani, sklenice by mela byt prekryta, treba ubrouskem .. za tyden mas krasne dlouhe klicky ...
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    GREGI: a co mungo klicky v plechovce?
    omylem jsem je jednou koupila misto kukurice a napadlo me pouzit na bun bo. chutnaji ok, ale hold cerstvy jsou cerstvy (nedoporucuju nespotrebovanou cast davat do mrazaku, ziskalo to divnej oder...)

    jinak cibuli, pokud nechces delat doma a riskovat ze ji pripalis, tak je dobra ta z ikey nebo maji u stanku s korenim na trzich (ta cibule je tak dobra, ze se daji prakticky jist jen nudle, salat s mrkvi, bylinkama, arasidama a cibuli, chrocht chrocht ;))
    jako bylinky pouzivam smes koriandru a maty, do sapy to mam daleko pro jejich vsemozny bazalky a perily
    citronovou travu maji v makru a v kauflandu
    hovezi se da pouzit jakykoliv libovy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: ne - kupuju je a modlím se za bakteriální nezávadnost
    GREGI: no to jsou klíčký ze stejného zrní, ale s jiným postupem. Tuhle rybí omáčku neznám.
    DOCKINEZ: dyť to ale pak není cejtit v tom jídle. Ta krabí není cejtit víc, ale složitěji a vlastně i jemněji.
    GREGI
    GREGI --- ---
    DOCKINEZ: tak ted nevim jestli to je dobre nebo ne;D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GREGI: tahle rybi mi prijde aromaticka az moc - staci supnout do woku a v kuchyni to smrdi, jako by tam se mnou byla zenska, co se x dni nemyla :)

    Nejsem si jistej, jestli bych chtel neco jeste silnejsiho.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    ZUZKAOU: a znas nebo mas odzkouseny postup na takovehle mungo klicky?
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    byli jste už někdo v SHI-BON na Václaváku? docela mě to tam láká, ale ještě jsem se tam nedstal...
    Shibon Europe
    http://www.shibon.eu
    GREGI
    GREGI --- ---
    ZUZKAOU: v makru maj tyhle klicky vypadaj jinak nez ty na ty fotce co sem daval.. ty sou bez tech semen jakoby... je vic druhu tech mungo klicku?



    a tahle rybi asi nic moc co?

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREGI: nespleteš se s tou, co bude mít na obrázku sépii (thajská). Pokud potkáš tu s třema krabama (vietnamská), tak po ní určitě šáhni, byť stojí přes stovku. Sépioví okolo 60. Taková ta s rybou, co mají v supermarketech je hodně slaná a málo aromatická.

    GREGI
    GREGI --- ---
    ZUZKAOU: diky si zlata!:) rybi omacky sou hodne rozdilne? popr kterou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREGI: Na nákup vyraž nejlépe někam, kam chodí nakupovat vietnamci svoje potraivny. Seznam najdeš tady na nástěnce, včetně mapek v pražských a brněnské tržnici. Všechno na vietnamskou kuchyni mají v praze i Thajci na Francouzské. Korejci a japonci si většinou jedou svoje a nemívaj čerstvé bylinky.

    Ty klíčky jsou dostatečně naklíčené mungo - s jiným postupem a starší, než ty co se prodávaj na tácku v albertu.

    Nudle kup širší, placaté rýžové a nejprve je namoč do studené vody tak na hodinku dvě a pak je jen přiveď k varu a zceď.

    To na talíři bude nejspíše Bún bò Nam Bộ recept tu http://www.vietfoodfriends.cz/2012/05/bun-bo-nam-bo.html

    (jinak v odkazu je spousta autentických vietnamských receptů a na tvém obrázku je verze s méně bylinkami a s jinou verzí namáčcí omáčky (je v ní ještě mrkev a cibulka)
    GREGI
    GREGI --- ---
    chtel bych zkusit nejakej nudle po vietnamsku... nejakej tip kde koupit jake nudle a nejakej dobrej recept?:) neco jednoducheho na zacatek... btw nevite jake klicky se pouzivaji ve vitenamske kuchyni?

    neco podobneho...

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIEN: Ve francouzský maj i ty solený ředkvičky/tuřín. A teda mě do pad thai celkem fungovalo na pár dní naložit do soli strouhanej daikon. Stejně to z něj dělaj.

    Nastrouhat, prosolit (tak 20% z váhy ředkviček), napěchovat do nějaké sklenice, tak aby uvolněná šťáva sahala nad pevné části a něčím to zatížit, nechat 3-4 dny stát. Pak slít, propláchnout a buď použít a nebo usušit.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    AUDIAC: diky!
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    LUCIEN: Turin jsem sice videl jako volitelnou, ale nikdy jsem nezazil, ze by ho tam opravdu davali :) navic mi to prijde takova vec bez chuti, takže myslím, ze se bez toho v klidu obejdeš. tamarindovou pastu jsem dlouho nikde nesehnal, ale kup si kostku sušených tamarindů (vypadá to jako datle slisovaný do kostky), které potom rozmícháš v horké vodě. narozdíl od pasty to má mnohem delší trvanlivost po otevření. ve francouzský seženeš všechno včetně rybí omáčky a pažitky. a zkus tam dát i thajskou bazalku, naučila mě to kamarádka thajka a od tý doby nechci jinak :)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    tak jsme včera opět byli v SAPě a je pěkné vidět, jak se jim tam hezky obměňuje zboží :) teďka tam aktuálně navezli kupu vietnamské kávy a hlavně ty malý konvičky na překapávání (v tamdě za 49,- od 3ks)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jaké suroviny na vaření se vyplatí koupit v SAPA? Tipy šéfkuchaře restaurace SaSaZu | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/...-sapa-bych-varil-jinak-rika-sefkuchar-sasazu-co-a-kde-tam-nakupuje-nejradeji
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Průběžné zprávy ohledně natto - i zakoupila jsem sobě mražené natto v Korunní. Zjistila jsem, že natto je moc dobrá věc a chci si ho dělat k pravidelné konzumaci.

    Vykvasit druhou várku to zvládlo, u třetí to chcíplo. Vzhledem k tomu, že jsem to brala tak jako lážo plážo, je to jak ostatní bakterie, tak bylo možné, že jsem to něčím kontaminovala. No takže jsem naklusala pro druhou várku do korunní, hlídala si vyváření všeho a opět mi to nejspíš chcíplo u třetí várky. Což by teda nemělo dělat.

    No zjevně potřebuju klasický startér - mražení tomu nedělá dobře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam