• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MRMNK: to se bohužel kazdymu nepostesti..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale teda černá vejce určitě zkusím ještě jednou (dělala jsem to kdysi s louhem, čajem a hlínou a nedopadlo to.) Ovšem rozhodně jen z průmyslových vajec, co prošla hygienickou kontrolou.

    Mám sice většinou domácí a syrové žloutky jím vcelku často a nikdy mi nic nebylo, ale no, přeci jen ...
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    imho nejlepsi ochutnat primo v asii, patri to tam a clovek se k tomu stavi jinak ... v praze uz to nebylo ono .)
    chutna to dost podobne jako normalni vejce, jen zloutek je uplne tuhej a je v tom takovy jemny masicko, kosti jsou jeste nevyvinuty takze skoro nejsou citit, peri taktez (da se koupit ruzne stari) ... dobra je kombinace cerstveho cerneho pepre a citronu, to je mimochodem vyborny dip na cokoliv, zejmena na ryby, chobotnice a podobne..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: aha, tak to mě vůbec nenapadlo, že mohlo být s bonusem..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: no pokud to nebyla ta s kachňátkem uvnitř, co o nich píše MRMNK, tak běžná kachní vejce hygiena nepouští do běžného prodeje a jde to jen ze dvora.

    A teda s balutem bych problém měla. Sice jsem zvědavá, jak to chutná, ale musel by mi to nabídnout na návštěvě někdo, koho bych si nedovolila odmítnout.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    tady jeste nejake detaily .. http://en.wikipedia.org/wiki/Balut_(food)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    bacha, vietnamci casto prodavaji "ty" vejce, tak pozor a radsi se nejdriv zeptejte :)



    pokud byste se rozhodli je zkusit, tak si kupte taky to listi co je v pozadi, ma hodne aromatickou chut, vejce se vari tak 15-20 minut, pak oloupat, pridat listi, cerny pepr, citron, sul ... ji se to cely, ma to spousta proteinu, chudy lidi v asii jedi za toto jako takovou proteinovou bombu
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: minuly tyden jsem byl v sape a devce mi tam rikalo, ze kachni vejce neni pro cechy, ze to pry nejime, tak jsem se ptal, v cem je problem. Devceti mohlo byt okolo 12, takze to nedokazala vysvetlit. Jen tvrdila, ze ji to rekla maminka. Ma to nejakou spojitost s tim, ze je vejce z vodniho tvora?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: V Sapě či Malešicích určitě, ale vono to půjde i se slepičíma. A prodávají se ze dvora na farmách.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: ted jen sehnat kachni vejce... :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Making 1000 Year Eggs - The Silk Road Gourmet
    http://www.silkroadgourmet.com/making-1000-year-eggs/

    Homemade 1000-Year Eggs Unveiled | The Silk Road Gourmet
    http://www.silkroadgourmet.com/eating-1000-year-eggs/
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MUI: Hele, my máme tohle

    ETA 0131.90000, tlakový | Alza.cz
    http://www.alza.cz/...vy-hrnec-3v1-d252450.htm?kampan=adw1_dsa-alza&gclid=CP680s23ur4CFTBk7AodqAkAQQ

    Označení jako pomalý hrnec je od výrobce bohapustá lež, ale jako rýžovar a papiňák je to fajn. Dá se v tom péct i korpus dortu třeba, ale nikdy jsem to nezkoušel. Ale vnitřek je teda teflon.
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    Jo ještě mě napadá: kdo dlouho nebyl v Sapě v Tamdě, tak teď tam mají odlišný systém - na tu lepší cenu dosáhnete jen s "tamda kartou", kterou dostanete na základě živnosťáku (věřím, že na jakoukoliv činnost). Takže kdo má, vemte si ho s sebou.
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    POHODAVOLE: To mnohdy dokonce i cena za 5 kg je stejná jako za 5 x 1 kg.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: samo sazba za kg..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CALCULON: ono to chce koukat, my ted byli v sape a jasminova vysla draz v 5 kg baleni nez 3 kg..
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    VECTOR: Lepší - věřím; levnější - určitě? Protože soudě podle Sapy šly ceny rýže dost nahoru, kupovával jsem tam jasmínovou kolem 42,- za kilo, teď tam mají skoro za 60,-. Tahle basmati vychází na 44,-.

    - konec důchodcovského okénka -

    Na vaření rýže používám cca tohle http://www.cleanzone.cz/avair-ida-elektricky-tlakovy-hrnec . Asi trošku overkill, protože se v tom dá dělat spousta jiných věcí, ale my to používáme v 95% na rýži. Výhoda: je to fakt rychlé a rýže dobrá, ale nevýhoda je, že je to velkej krám a spousta umývání nádobí...
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    VECTOR: rýžovar nevedeme a co se procesu vaření týče-přesně jak je v odkazu. Propláchnout rýži, dát odkapat. Opražím cibulku (koření) v pánvi, do toho dám rýži, zarestuju, zaliju vývarem/vodou, dosolím, chvíli vařím teda bez poklice, dokud není na skus uvnitř tvrdá a na povrchu měkká a jak je tekutiny minimum, vypnu a nechám dojít pod poklicí..taky dost záleží na poměru rýže:tekutina. Občas se stane, že to přepísknu a pak je z toho kaše, nebo je moc měkká. Další věc je, že rýže, o které se bavíme, je zatím jediná, která mi fakt chutná a vždy se mi povedla. S jinýma zkušenost mám, ale jsou to spíše klasické rýže alá dlouhozrnná, kulatozrnná. Basmati a jasmínová jsou mi zatím nejblíže.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    YOCCI: co se tyce zkusu a chuti, by me zajimalo jak to delas :) ja ted googlim nakej proper navod, nemuzu ho najit, ale tohle je tomu nejblizs: http://www.wikihow.com/Cook-Basmati-Rice
    zkratka vari 10 minut a pak vypnout a nechat deset minut dojit. kdyz mas pruhlednou poklici, je to snazsi, ale stejne, kdyz ji kdykoli behem procesu odstranis, tak je rejze zkazena.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    CALCULON: nevim jestli jsi z prahy, ale u pakistancu z minni manni market je lepsi a levnejsi. jsou na ipaku a v revolucni, mozna jeste jinde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam