• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    Jo ještě mě napadá: kdo dlouho nebyl v Sapě v Tamdě, tak teď tam mají odlišný systém - na tu lepší cenu dosáhnete jen s "tamda kartou", kterou dostanete na základě živnosťáku (věřím, že na jakoukoliv činnost). Takže kdo má, vemte si ho s sebou.
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    POHODAVOLE: To mnohdy dokonce i cena za 5 kg je stejná jako za 5 x 1 kg.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: samo sazba za kg..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CALCULON: ono to chce koukat, my ted byli v sape a jasminova vysla draz v 5 kg baleni nez 3 kg..
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    VECTOR: Lepší - věřím; levnější - určitě? Protože soudě podle Sapy šly ceny rýže dost nahoru, kupovával jsem tam jasmínovou kolem 42,- za kilo, teď tam mají skoro za 60,-. Tahle basmati vychází na 44,-.

- konec důchodcovského okénka -

Na vaření rýže používám cca tohle http://www.cleanzone.cz/avair-ida-elektricky-tlakovy-hrnec . Asi trošku overkill, protože se v tom dá dělat spousta jiných věcí, ale my to používáme v 95% na rýži. Výhoda: je to fakt rychlé a rýže dobrá, ale nevýhoda je, že je to velkej krám a spousta umývání nádobí...
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    VECTOR: rýžovar nevedeme a co se procesu vaření týče-přesně jak je v odkazu. Propláchnout rýži, dát odkapat. Opražím cibulku (koření) v pánvi, do toho dám rýži, zarestuju, zaliju vývarem/vodou, dosolím, chvíli vařím teda bez poklice, dokud není na skus uvnitř tvrdá a na povrchu měkká a jak je tekutiny minimum, vypnu a nechám dojít pod poklicí..taky dost záleží na poměru rýže:tekutina. Občas se stane, že to přepísknu a pak je z toho kaše, nebo je moc měkká. Další věc je, že rýže, o které se bavíme, je zatím jediná, která mi fakt chutná a vždy se mi povedla. S jinýma zkušenost mám, ale jsou to spíše klasické rýže alá dlouhozrnná, kulatozrnná. Basmati a jasmínová jsou mi zatím nejblíže.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    YOCCI: co se tyce zkusu a chuti, by me zajimalo jak to delas :) ja ted googlim nakej proper navod, nemuzu ho najit, ale tohle je tomu nejblizs: http://www.wikihow.com/Cook-Basmati-Rice
    zkratka vari 10 minut a pak vypnout a nechat deset minut dojit. kdyz mas pruhlednou poklici, je to snazsi, ale stejne, kdyz ji kdykoli behem procesu odstranis, tak je rejze zkazena.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    CALCULON: nevim jestli jsi z prahy, ale u pakistancu z minni manni market je lepsi a levnejsi. jsou na ipaku a v revolucni, mozna jeste jinde.
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    CALCULON: njn..já dělám rýži podle skusu a chuti, né podle hodinek...jsem zvědavá :)
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    YOCCI: No tak když ji dáš do tlakáče, tak i dřív ;). Zítra koupím a dám vědět, jak to myslí.
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    YOCCI: teď jsem si všimla, že na balíku té 4kilové je nápis hotové za 10 minut? není to nějaká blbost?
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    CALCULON: jako mě chutná moc, nemám s ní problém..tady ji zrovna Vaněk propaguje
    Jak správně připravit rýži - Stream
    http://www.stream.cz/peklonataliri/10000719-jak-spravne-pripravit-ryzi
    FLU
    FLU --- ---
    CALCULON: mel jsem tuhle v mensim baleni a prisla mi v pohode (ale nejsem si jist, jestli bych treba pri slepem testu dokazal basmati odlisit od jinch premiovych druhu dlouhozrnne ryze:)
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    BRUKEV: No víme, jak to chodí s kamarádšofty těchto osobností s různými obchodními řetezci, ale zas na té rýži se toho snad tolik zkazit nedá....
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CALCULON: snad prej byla i chválena v nových pořadech mývala Vaňka:)
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    Máte někdo zkušenost s basmati rýží z Lidlu? Protože ta cena za 4,5 kg není marná.... http://www.lidl.cz/...ID-34A3FE7F-BD1630F0/www_lidl_cz/hs.xsl/nabidka.htm?action=showDetail&id=10493
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MUI: Gůgl vyhodil nějaké americké návody, které říkají, že se má miska strčit do studené trouby a péct na 200 nebo 250°, ale nepíšou, jak dlouho to trvá...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MUI: Nerovnoměrné zahřívání nese riziko prasknutí. Když položíš misku na elektrickou plotýnku, dno se rychle rozžhaví, zatímco horní okraje se zvládají chladit, vzniká pnutí... Obecně řečeno pomáhá misku něčím naplnit, aby se zahřívala rovnoměrněji (vodu, olej, sůl, písek - podle potřeb a teploty) ale to je spíš takový dílenský postup. (I když se tuším doporučuje vypalovat nové železné pánve naplněné solí, právě z těchto důvodů.)
    Plyn je lepší, zvážil bych zda položit misku nad hořák dnem vzhůru a pomalu zahřívat, nebo položit misku nad široký hořák a nechat stěny omývat vysokým plamenem.
    Nemáš nějaký turistický vařič á la camping gas? Zkusil bych to s ním. (Pro různé takové účely mám dvoukilovou PB láhev a jednohořák. Zdá se, že je to snad dokonce legální i v paneláku...)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MUI: a jak to delaj Korejci? ja jsem dolsot zavrhla jako neco, co je doma neudelatelny...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Sorry, blbej odhad, to mám se všim :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam