• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    MAKROUSEK: spis mi kokos obecne moc nejede takze jestli by to slo uplne bez nej a bez nahrazky za nej.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LEENVECKA: Nemate-li kokosovy mliko, vrazte tam plnotucny. Nemate-li plnotucny, staci kecup.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    vyrobila jsem hunanskou paprikovou téměř pastu - rozmixovat 50 g zázvoru 50 g česneku a nasekat k tomu 300 g papriček. Přidat pár lžic cukru a rýžového vína a nechat tři čtyři dny v teple a pak přesunout do chladu.

Je to naprosto super. (další krok je přidat to do natta s dalším zázvorem. Na to jsem taky dost zvědavá)
    http://home.meishichina.com/recipe-11498.html

SALVATOR: dát do lednice dřív. Nebo před podáváním dosladit, případně do už kyselýho nasypat sušený krevety/vyvařený vaječný skořápky/lžíci dologranu - prostě nějaký zdroj minerálů, co s tou kyselinou zreagujou.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    Ma nekdo osvedceny recept na satay omacku? a je k tomu skutecne nutny kokosovy mliko?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAKROUSEK: To je pravda, ale mizi nejak moc rychle. Bude to chtit pustit se do dalsiho driv...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SALVATOR: To jo, ale psals, ze letosni varka.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAKROUSEK: To asi castejc, prilezitosti, kdy se da jist kimci je mnoho :).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SALVATOR: Jednou za rok, to ti experimentovani vydrzi do konce zivota :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAKROUSEK: Ok ok. No, tak priste min. 2 tejdny v teple a 2 v lednici sou evidentne trosku moc.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SALVATOR: Nedelam vola, delam legraci. Ono taky zalezi jak rychle jis, i v lednucce fermentuje, ale min. Zkus si precist recepty na kysane zeli, kimchi funguje stejne.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MAKROUSEK: Dyť já nečekal, že nebude kyselý vůbec, jen že bude kyselý míň, podle zkušeností s jinejma i mým vlastním co sem dělal loni. Neni nutný dělat ze mě hned vola O.o
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SALVATOR: Kysely zeli bude vzdy kysely, proto se mu tak rika. V hospodach ho casto maji nedofermentovany, proto casto neni uplne kysely. Muzes taky nechat kratsi dobu a ono se ti nedofermentuje.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Letošní várka kimči vyšla fakt dobrá. Dal sem miso pastu místo rybí omáčky a smrdí a chutná to tím správně. Jen mě překvapilo, jak moc je kyselý. Jak můžu pro příště při výrobě regulovat kyselost na konci kvašení? Nechat kvasit kratší dobu?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MAESTRO_MLK: ja pouzivam na vyrobu svojich chilli omacek rukavice dvoje, presto mne pali ruce jeste dva dny pote. Kapsaicin proste stenama projde...
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    VECTOR: to nevim, dělal jsem to poprvý včera. Autor v diskuzi píše "couple of months", ale do lednice by to dával až po otevření. Sladký je to dost (ale srovnatelně jako kupované sweet and chilli sauce), ale dá se dát určitě méně cukru, nebo víc octa...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MAESTRO_MLK: jak dlouho to vydrží v lednici? a neni to až moc sladký?
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    F0B1C: VECTOR: nevim, možná je ta chilli šťávička po určitý době prožere...že se mi mikrospopicky poškodili je taky možný...po zkušenosti bych doporučoval pevný gumový na záchod ,-) ...nebo prej funguje před manipulací potřít si ruce olejem, ale nezkoušel jsem a musí to klouzat...

Jinak sauce je výbornej, akorát teda šíleně pálivej (možná to spíš budu používat jako chilli pastu) a sundal jsem ho z plotny asi trochu pozdě, dost ztmavnul a je vazkej až moc (což by taky nahrávalo užítí jako chilli pastu)
    F0B1C
    F0B1C --- ---
    VECTOR: snadno se mikroskopicky poskodi? doporucuju slabe modre nitrilove :)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MAESTRO_MLK: fakt? bych cekal ze se pres ne nic nedostane.
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    AUDIAC: Krom časový úspory, která na rozdíl od ohřevu na plotýnce je i při jednom zamíchnutí jasná tam vidim hlavně úsporu energií, jak mejch při mytí dalšího nádobí, tak energií přírodních (voda, elektřina). Tim ale nechci říct, že ohříváním v kastrolu marníš svůj život. Na chatě vařim na dřeve, je to fjan, pěkně to voní, práce se dřevem je milá, člověk má takovej pocit zadostiučinění po všem tom sekání řezání a skládání. Ale když si tam večer uvařim polívku, druhej den v poledne si ji ohřeju v mikro, než abych rozdělával oheň. Stejně tak doma v Praze nebudu kvůli ohřátí knedla vepřa rozjíždět tři plotýnky, ale omáčku jednou míchnu a knedl strčim do pytliku...styl easy as fuck.

abych nebyl úplně OT dneska jdu zkusit tohle: http://adelineandlumiere.com/2012/02/29/homemade-sweet-chilli-sauce/

btw: při krájení a od semínkovávání většího množství chilli papriček doporučuju silné gumové rukavice, měl jsem jen ty doktorské a přešlo to i přes ně a pálí to jak k**va...
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    MAESTRO_MLK: Takže konečná časová úspora veškerá žádná pokud se to musí vyndavat a míchat... No nic, nechci rozjíždět flame, každopádně diky za potvrzení, že ohříváním v kastrolu nemarním svůj život :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam