• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    MRMNK: jak jsem psal níže, základ je kvalitní koření, které si pak různě namixuješ. co se týče zahušťování, tak v Indii se hodně používá lehce uvařená cibule s troškou vody, která se pak rozmixuje a dá nakonec jídla. Jednou jsem zkoušel vege vindaloo pastu z habanero.cz a byla výborná! akorát už není k sehnání.
    STEAK9
    STEAK9 --- ---
    MRMNK: Gravy udelas ruzne. Od zahustovani moukou (nezkousel jsem, nicmene obvykle na jihu) pres zeleninovej zaklad (cibule, brambory,..), pastu z orechu a semen po mlecny produkty.
    STEAK9
    STEAK9 --- ---
    MRMNK: Restaurace pouzivaj predem vyrobeny zaklad - omacku, da se vyguglit, nezkousel jsem. Co jsem zkousej jsou recepty kde je do oleje s korenim pridana cerstve mixnuta pasta z cibule a dalsich (zazvor, zeleny cilli a tak). Vysledna textura a chut je lehci nez kdyz trapis cibuli na jemno v oleji. Vysledek je vic "restaurant style".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: hele tak podle oka, když už to praská... Ale já určitě nemám indická jídla co chutnají autenticky a většinou mám trošku jinak šoupnuté poměry koření, než třeba v pindu.... A omáčka mi vždykcy nějak vznikne - prostě tam naleju vodu/kokosový mlíko, podle toho co tam patří a odvařím do potřebné hustoty.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    CUNESK8: neboj vitanu ani dalsi podobny zrudnosti moje kuchyn nezna.)

ZUZKAOU: hmmm, mozna nerestuju koreni dost dlouho, pomleti taky zkusim to vypada rozumne... jak dlouho to koreni tak opekas?

mozna taky zkusim neco vyhazet a obnovit zasoby, predpripraveny smesi moc nemam, spis bude problem v tom ze jak varim spis asijsky veci tak ostatni koreni zatim zestarnou nez je clovek vypouziva

a nejaky tipy na to gravy? chut je jedna vec .. dalsi je omacka ... treba v gulasi to je z cibule ale tady takovy mnozstvi nejsou, ani se to nezahustuje..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CUNESK8: tak nepodezírala bych MRNKa, že kupuje osolenou kurkumu od vitany, ale koupit jinou předpřipravenou směs není o moc lepší řešení, protože na to, abys dosáhl plnou chuť, tak potřebuješ základní koření v celku a opéct ho v rámci koření (na sucho a pomlít a nebo v oleji a dále používat dle receptu). V rámci usnadnění má smysl mít doma hotovou garam masalu, která se pak přidává spolu s mokřejší zeleninou. Ale i tak je domácí a hlavně čerstvě pomletá garam masala intenzivnější.
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    MRMNK: nesmíš kupovat kari od vitany :), ale zajít nejlépe do nějakého pořádného krámu s kořením. v Praze jich je dost, kořením každopádně neštřit, pak to jídlo chutná uplně jinak. nejlepší na začátky je třeba YT.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    kdyz uz je rec o indicke kuchyni, dari se vam doma udelat takove pekne chutne omacky jako dostane clovek v restauracich? zvladnu dhal, spenatove recepty, brambory etc, ale kdyz delam nejake curry, vindaloo etc.. nikdy to neni chutove a gravy jako dostanu kdyz si na to nekde zajdu
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Díky.
    FLU
    FLU --- ---
    BRUKEV: - aloo gobi
    - mung dal (ci jakykoli jiny jednoduchy dal, podle toho, co sezenes za lusteninu; o neco vyssi level jsou pak sofistikovanejsi recepty typu dal makhani)
    - jailfrezi (delavam vege, ale pochopitelne existuji i masite verze)
    - pilaf (na x zpusobu, ja delavam se zeleninou a brambory)
    - bombajske brambory

...je toho strasne moc :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KALTY: :D těsně
    BRUKEV: Jo a taky dělávám aloo palak, ale na ten tam recept nemá.
    KALTY
    KALTY --- ---
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BRUKEV: Doporučuju kouknout na blog http://akochutimasala.blogspot.cz/ slovenky žijící v Indii. Naprostá většina receptů je jednoduchá, dělal sem podle ní nějaký kari, paneer matar, gobi matar, zelný sabdži a vždycky k vlastní spokojenosti.
    KALTY
    KALTY --- ---
    BRUKEV: http://akochutimasala.blogspot.com/
    Vpravo je rozdělení dle druhů
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Rádi bychom zkusili ze zvědavosti nějaké "indické jídlo", vcelku snadno připravitelné doma.

Můžu poprosit o 3-5 receptů? Stačí názvy, recepty dohledám.

Opravdu nemám přehled, co existuje, jen nás nalákaly videa z indie:) Prostě veškeré možné placky sypané "čímsi", případně nejrůznější "kaše".

MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    HAAALA: zrovna v tom na Milady Horákové je mají v lednici vedle pultu
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    LINOLEUMKA: v Modrém slonovi čerstvé byliny nevedou
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    NICKITA: dají se taky koupit v pákistánským obchodě Shalamar v Lipanský ulici na Žižkově, mají je v lednici za pultem
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    NICKITA: zeleny chilli kupuju ve Francouzsky (nastenka), chutnaji jako v Indii:)
    NICKITA
    NICKITA --- ---
    Prosim, nevite nekdo, jaka odruda chilli se pouziva v indicke kuchyni? Mam na mysli ty klasicke cerstve zelene. Pripadne nemate nekdo tip, kde se v Praze daji sehnat?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LINOLEUMKA: mohli by mít v Modrém slonovi na Milady Horákové
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    Kde v okoli dejvicky pro thajskou bazalku a perilu? U hradcansky vum o viet zelenine v pruchodu ale potrebuju jit najisto,,,
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    KETHAMINA: v lednu tam pojedem na mesic, tohle se mi bude hodit ;) dik.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    TATONKA: tady najdeš na fotkách obojí i s názvy :D

Jídla — vietnamská bageterie
    http://banhmiba.cz/jidla/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam