• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    EZEE: Souhlas, snad u kazdeho jidla ve foodrangerove vlogu z ciny sypou do jidla lehkou lzicku MSG.
    EZEE
    EZEE --- ---
    87HIGHFLYER: Co koukam na ty foodvlogy tak tam to porad nekdo sype nekam, ale tak jasne s nadsazkou mysleno :)) Ja dekuji za ten tip na umami powder, to urcite zkusim.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    EZEE: jasný, já to pochopil tak, jestli thajci používají potraviny a dochucovadla bohatá na umami (tedy gltutaman, respektive jeho soli). To ano. Jestli přímo samotný glutamát sodný v prášku, tak s tím jsem se nesetkal, ale nepřišlo mi to běžný ani u číňanů.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    btw doufam, ze kvuli situaci v korei a zdejsi nervozite nekrachnou ceske pobocky shinfoodu :( Posledne jsem tam potkal misto ceskych hipsteru, akorat korejce a japonce.
    EZEE
    EZEE --- ---
    87HIGHFLYER: MSG je glutaman sodny, cinani to sypou pomalu vsude, tak me zajima jestli to pouziva i Thajsko, Indii bych ale asi netipoval. Tam to resej masalou :))
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    EZEE: to nevím, já tohle nikdy neměl potřebu použít, nicméně co si myslel tím, jestli používají MSG?
    EZEE
    EZEE --- ---
    87HIGHFLYER: Aha! Umami powder ani neznam, to vypada jako organicka forma glutamanu :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ok.
    Doma je kari pasta zelená, červená, sambal, kokosmlíko, rybí omáčka, sojovka. To mi teda z tech dochucovadel moc nechybí, ted ještě sehnat ty listy, atd.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    EZEE: myslíš jako přímo umami powder?
    EZEE
    EZEE --- ---
    Pouziva se v thai vubec MSG?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BRUKEV: pastu na Thai curry klidně kup, mívají to i v Tescu. Jinak curry leaves, citronovou trávu. Pastu červenou a zelenou, ale mám rád i žlutou když seženeš. A pak samozřejmě rybi a ustricovou omáčku, pripadne jejich nezvireci alternativy, pokud chceš jít tímhle směrem. Dal pak tamarindovou pastu na pad Thai a limetky. Zbytek už asi psali ostatní. Na Indii pak různý luštěniny, mungo, různý čočky atd.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    SALVATOR: bez asafoetidy a sena?? Bych neprezil:)
    Serznam doplnuju o curry leaves.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BRUKEV: Co se indický týče, tak mě takhle z hlavy napadaj jako základní věci asi tyhle:
    zázvor, asafoetida, pískavice, garam masala, kurkuma, hořčičný semínko, římskej kmín, koriandr, skořice, kardamom, chili, kokosový mlíko. Možná hřebíček. Z toho bys měl uvařit téměř cokoliv (já se ale obejdu i bez asafoetidy a pískavice), zbytek sou nudný "evropský" ingerdience typu česnek, brambory, rajčata, špenát, hrášek, květák, červená čočka atd...
    S thajskou moc zkušeností nemám, ale inspiroval bych se tady:

    Common Thai Food Ingredients | Make Thai Food at Home - Clean Eating Magazine
    https://www.cleaneatingmag.com/recipes/key-thai-street-food-ingredients
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jaký základ surovin potřebujeme na pokusy o thajskou/indickou kuchyni?
    Jsme maloměsto, takže přísun nějakých čerstvých bylin je nepravidelný.

    Myslím tím spíš nějakýzáklad a la nějaké kari pasty, sambal, kokosové mléko, sezamový olej, atd.
    FAT
    FAT --- ---
    Mně tedy černé vejce chutnalo i napoprvé. Je fakt, že mi bylo už podstatně víc než tobě.
    :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Já si na Čínu ve Vodičkově pamatuju. Bylo mi myslím tak 5-6 let. Něco jsme tam slavili s rodinou. Já si vybral z menu černé vejce. Naši se mě od toho snažili odradit, ať si dám kung-pao nebo něco podobného. Já jsem ale trval na černém vejci. Pak ho přinesli, já ho ochutnal a řekl, že to jíst nebudu. Pak si jen pamatuju na kyselou hněvem zkrabatěnou tvář svého otce, který ho pak do sebe soukal a já mu mezitím ujídal z jeho masa tří barev.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ABU: ja si bohuzel vybavuju jen Globus na Dejvicky. Byli jsme tam parkrat s rodicema asi zacatkem 90. a v te dobe skvely zazitek. Jidlo bylo samo uplne odlisny oproti tomu, co se bezne prodavalo. Jeste v dost dobrym vzpominam na prvni asijske bistro v te same ulici akorat bliz Hradcansky, kde staly nudle s kuretem 65. Pamatuju si, jak jsme to tam okupovali nekolikrat tydne :)
    ABU
    ABU --- ---
    ZUZKAOU: supr storka :)

    pamatuju čínu nekde, kde to dnes znam asi jako zizkov-koněvka, s nazvem restu neco jako babeta. cca 30 let. pomůže někdo s rekonstrukcí vzpomínky? ;)
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    Chtěl bych jen podotknout, že Teplá kačka ve Šternberkově už finišuje rekonstrukční práce a paní věří, že by mohla ještě v březnu otevřít.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ja byl v Sia v pondeli, ale proste me z toho spesl menu nic nezaujalo, takze jsem sel do standardniho menu. Btw. grilovanej tunak se zlutym kari je super.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: pozde, dneska meli posledni den.. ale poctive to promovali na fb.. jen jsem to nestihla :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam