• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    MC_KALAPU: časť otovrená, ˇčasť zavretá, časť vyslovene vysťahovaná. Jídlo neviem lebo tam bol muž ale doniesol mi bun-cha z Hai Ha takže asi čosi funguje :-)
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    nevite, jak je to ted v SAPA? zda davaji jidlo s sebou, anebo je tam totalni lockdown a ani kramy nemaji smysl?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    The Book of Schmaltz: Love Song to a Forgotten Fat: Ruhlman, Michael, Ruhlman, Donna Turner: 8601400810200: Amazon.com: Books
    https://www.amazon.com/Book-Schmaltz-Love-Song-Forgotten/dp/0316254088
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HONZA09: hele ale chips z drůbeží kůže jako v celku běžně najdeš i u fine dinigu. To že to Hruška zprasil, ještě neznamená, že to ve není dobrý.

Plus teda je to součástí aškenázské kuchyně - šmalc a škvarky z drůbeží kůže.

Tady jsou nejobskurnější ty barevný nudle :-D
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    ZUZKAOU: Kuřecí kůžičky, to se líbí uživateli Láďa Hruška. :-) Ale videa tohohle kluka se mi líbí, jsou dost informativní a je vidět, že vařit umí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: od 70 let se řeší azobarviva, výsledky nejsou jednoznačný a občas protichůdný. nicméně kdyby byly neškodný, těžko jim EFSA napaří bezrizikové ADI
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a teda pokud se těch řas jí hodně a každý den a dlouhodobě, tak se dá předávkovat jodem. Nemělo by se dlouhdoobě jíst víc jak 5 g suchých řas denně. Kolik je to na wakame salád netuším.

Dát si jednou týdně misku ničemu neuškodí, ale sníst každý den balíček nori chipsů, sem tam pár plátků nori samotné a do toho kombu v polévce a wakame salát - tak stačí měsíc dva (ozkoušeno na vlastní štítnou žlázu, naštěstí to nic neudělalo, jen jsem byla podivně podrážděná a úzkostná, i když fakt nebylo z čeho a stačilo vysadit řasy.)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: diky za vysvetleni. Za pokus by to urcite stalo. Ta jedovata barva neni to hlavni :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: jasně že ne. To bude něco kyselého, nějaké zvýrazňoače chuti, pár barviv a možná nějaký konzervatnt. fakt tě to nezabije a neporouchá, pokud na něco takového nejsi alergický.

Z jiného webu, nevím jestli stejný, ale složení bude podobné - v tomhle nejsou ani ty konzervanty, které jsou tak nějak nejproblematičtější.

Složení: mořská řasa 75%, omáčka (fruktozoglukozový syrup, sezamový olej 4%, červená řasa, sezamová semínka 3%, cukr, glukozový syrup, obilný ocet, glukoza, sůl, hydrolizovaný rostlinný protein (soja), čili,
    zvýrazňovač chuti E621, E631 a E627, (glutaman, inosinan a guyanlan) - prostě zvýraznňovače chut a když jsou všechny pohromadě, tak působí synergicky. Není, přes opakované pokuksy prokázaný vliv na lidské zdraví.
    barvivo E102 (potravinářsk žluť, ta není úplně kámoš, ale taky je problém v pravidelné a velké dávce, ne jednorázovém příjmu a furt je to v množství schváleném evorpskými komisemi) a E133 - modré barvivo. Má ošklivou pověst, ale nic prokázaného.

Salát co mívali na rohlik.cz je lepší, protože žlutí kurkumou,je v tom sorbitol, místo cukru+ tam dávají kys, jablečnou, která je tak nic proti ničemu.

mořské řasy, houby, zahušťovadlo, ocet, cukr, sezamová semínka, sezamový olej, sladidlo E420, glukózo-fruktózový sirup, sůl, prášek z mořských řas, zvýrazňovač chuti (E621, E631, E628), chilli papričky, regulátor kyselosti (E296), barva (E133, E100)

Jde to udělat doma - jen to prostě nebude tak krásně zelené. Namočit řasy, nakrájet na kousky. Výluh s řas svařit s octem, sojovkou a cukrem na zálivku, přidat sezamový olej a chilli. Případně houy, cibulku, česnek, zázvor, daši - dle libosti. Klíč je nechat to alespoň přes noc rozležet v té zálivce.
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU: V tomto konkretne brilantni modr FCF E 133, ktera je zarazena mezi latky nebezpecne.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: ma to pls smysl resit, kdyz si ho clovek da jednou za cas nebo je to opravdu takovy hnuj?

Diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FITH: no to je vždycky jinak t wakame prostě nejsou tak krásně zelené
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    POHODAVOLE: Strasne mi to chutna, ale kvuli slozeni radsi nekupuju. :(
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FITH: obal uz jsem samo vyhodil, tak schvalne priste mrknu v makru a vyfotim :)
    FITH
    FITH --- ---
    POHODAVOLE: Co si tak pamatuju,tak je tam napr. pro barvu jakasi velmi nevhodna zlut a to je jen zacatek. Vim,ze jsem si ho kdysi koupila ve Fr, snedla,byl vybornej,a teprve pote studovala. Uz bych to nekoupila...Pokud mas dobre oci,tak si to z toho obalu nastuduj.:o)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FITH: pravda, ze to jsem nezkoumal. Co je tam spatne?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    FITH: ohledne chemie zatim vede cinskej nakladanej zazvor z Shinu. Posledne jsem tam v ruce otacel kilovku a vypis ecek tam zabral pet radku textu.
    FITH
    FITH --- ---
    POHODAVOLE: To slozeni je dost desnej chemickej koktejl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam