• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: ten ytb channel je dobrej, dik za tip .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tady je případně vysvětlené co se používalo před tím, než se číňani naučili používat kečup. Kečup, ale z čínského hlohu :-D

Old School Sweet and Sour Pork, without Ketchup (山楂咕噜肉)
    https://www.youtube.com/watch?v=_9TaR8racD8
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER:

How To Make Sweet & Sour Pork | Plus: How To Cut A Whole Pineapple | Easy Chinese Recipes
    https://www.youtube.com/watch?v=KTPVc-zcEdY
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Nemá někdo tip na nějakou víc autentickou sweet and sour omáčku? Našel jsem různý, ale všechno mi to přišlo takový poevropštělý (jestli to vlastně nějakej autentickej obraz má). Podmínkou je využití ananasu:)
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    MC_KALAPU: časť otovrená, ˇčasť zavretá, časť vyslovene vysťahovaná. Jídlo neviem lebo tam bol muž ale doniesol mi bun-cha z Hai Ha takže asi čosi funguje :-)
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    nevite, jak je to ted v SAPA? zda davaji jidlo s sebou, anebo je tam totalni lockdown a ani kramy nemaji smysl?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    The Book of Schmaltz: Love Song to a Forgotten Fat: Ruhlman, Michael, Ruhlman, Donna Turner: 8601400810200: Amazon.com: Books
    https://www.amazon.com/Book-Schmaltz-Love-Song-Forgotten/dp/0316254088
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HONZA09: hele ale chips z drůbeží kůže jako v celku běžně najdeš i u fine dinigu. To že to Hruška zprasil, ještě neznamená, že to ve není dobrý.

Plus teda je to součástí aškenázské kuchyně - šmalc a škvarky z drůbeží kůže.

Tady jsou nejobskurnější ty barevný nudle :-D
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    ZUZKAOU: Kuřecí kůžičky, to se líbí uživateli Láďa Hruška. :-) Ale videa tohohle kluka se mi líbí, jsou dost informativní a je vidět, že vařit umí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: od 70 let se řeší azobarviva, výsledky nejsou jednoznačný a občas protichůdný. nicméně kdyby byly neškodný, těžko jim EFSA napaří bezrizikové ADI
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a teda pokud se těch řas jí hodně a každý den a dlouhodobě, tak se dá předávkovat jodem. Nemělo by se dlouhdoobě jíst víc jak 5 g suchých řas denně. Kolik je to na wakame salád netuším.

Dát si jednou týdně misku ničemu neuškodí, ale sníst každý den balíček nori chipsů, sem tam pár plátků nori samotné a do toho kombu v polévce a wakame salát - tak stačí měsíc dva (ozkoušeno na vlastní štítnou žlázu, naštěstí to nic neudělalo, jen jsem byla podivně podrážděná a úzkostná, i když fakt nebylo z čeho a stačilo vysadit řasy.)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: diky za vysvetleni. Za pokus by to urcite stalo. Ta jedovata barva neni to hlavni :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: jasně že ne. To bude něco kyselého, nějaké zvýrazňoače chuti, pár barviv a možná nějaký konzervatnt. fakt tě to nezabije a neporouchá, pokud na něco takového nejsi alergický.

Z jiného webu, nevím jestli stejný, ale složení bude podobné - v tomhle nejsou ani ty konzervanty, které jsou tak nějak nejproblematičtější.

Složení: mořská řasa 75%, omáčka (fruktozoglukozový syrup, sezamový olej 4%, červená řasa, sezamová semínka 3%, cukr, glukozový syrup, obilný ocet, glukoza, sůl, hydrolizovaný rostlinný protein (soja), čili,
    zvýrazňovač chuti E621, E631 a E627, (glutaman, inosinan a guyanlan) - prostě zvýraznňovače chut a když jsou všechny pohromadě, tak působí synergicky. Není, přes opakované pokuksy prokázaný vliv na lidské zdraví.
    barvivo E102 (potravinářsk žluť, ta není úplně kámoš, ale taky je problém v pravidelné a velké dávce, ne jednorázovém příjmu a furt je to v množství schváleném evorpskými komisemi) a E133 - modré barvivo. Má ošklivou pověst, ale nic prokázaného.

Salát co mívali na rohlik.cz je lepší, protože žlutí kurkumou,je v tom sorbitol, místo cukru+ tam dávají kys, jablečnou, která je tak nic proti ničemu.

mořské řasy, houby, zahušťovadlo, ocet, cukr, sezamová semínka, sezamový olej, sladidlo E420, glukózo-fruktózový sirup, sůl, prášek z mořských řas, zvýrazňovač chuti (E621, E631, E628), chilli papričky, regulátor kyselosti (E296), barva (E133, E100)

Jde to udělat doma - jen to prostě nebude tak krásně zelené. Namočit řasy, nakrájet na kousky. Výluh s řas svařit s octem, sojovkou a cukrem na zálivku, přidat sezamový olej a chilli. Případně houy, cibulku, česnek, zázvor, daši - dle libosti. Klíč je nechat to alespoň přes noc rozležet v té zálivce.
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU: V tomto konkretne brilantni modr FCF E 133, ktera je zarazena mezi latky nebezpecne.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: ma to pls smysl resit, kdyz si ho clovek da jednou za cas nebo je to opravdu takovy hnuj?

Diky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FITH: no to je vždycky jinak t wakame prostě nejsou tak krásně zelené
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    POHODAVOLE: Strasne mi to chutna, ale kvuli slozeni radsi nekupuju. :(
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FITH: obal uz jsem samo vyhodil, tak schvalne priste mrknu v makru a vyfotim :)
    FITH
    FITH --- ---
    POHODAVOLE: Co si tak pamatuju,tak je tam napr. pro barvu jakasi velmi nevhodna zlut a to je jen zacatek. Vim,ze jsem si ho kdysi koupila ve Fr, snedla,byl vybornej,a teprve pote studovala. Uz bych to nekoupila...Pokud mas dobre oci,tak si to z toho obalu nastuduj.:o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam