• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    EKONY: kdyz vyhledas "vipassana", tak tenhle klub vyjede na prvnim miste. a ta knizka je ciste o vipassane. koncim, kdyztak to smaz
    EKONY
    EKONY --- ---
    PETVAL:
    ZUU:

    neznam praktictejsi zalezitost nez je praxe sama .) samozrejme ze to tu tipnu, paac o tomdle to tady neni, to uz se snad dalo ze zde doposud napsaneho pochopit ...
    kdyz jen tak zbezne kouknu do vyhledavani klubiku, tak nachazim [ BUDDHISMUS info - théraváda, zen, vadžrajána - akce, knihy, učitelé, přednášky, historie ], [ DHARMA - buddhismus - filosofie a praxe, pradžňá a upája ], [ MEDITACE ]
    sve knizni doporuceni hazte tam prosim nebo kdekoli jinde, kde neni klub takto jasne vymezen, jako zde .. díííky :)
    ZUU
    ZUU --- ---
    PETVAL: obavam se, ze ramec presahujes:)
    coz mi evokuje taktez vybornou knihu prave od Sujivy: Zaklady meditace vhledu
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    a na Bhante Sujivovi v Orlickych horach nekdo odtud nebyl? doufam, ze tim nepresahuju ramec klubu :)
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    EKONY
    EKONY --- ---
    1. na českých stránkách jsou již k dispozici přihlášky na kurz

    2. sekce otázky a odpovědi bude upravena zřejmě zítra ..
    EKONY
    EKONY --- ---
    SHEALA: ok
    LOOK: ok
    diky

    Nyní následuje fotka z místa školy v přírode v Žihli, kde bude kurz letos probíhat v termínu 21.12.07 - 1.1.2008. Areál je rozlehlejší, fotka zachycuje pouze budovy kde budou studenti ubytovaní (jiné foto jsem boužel nenašel). Jak vidno i z následující fotky (standardní pokoj), jedná se o pozůstatky socialistických dob. Nicméně fakt, že celý tendle areál je zasazen v prostředí hlubokého lesa, je postačujícím v zpříjemnění lokace minimalizací rušivých vlivů okolí.





    dám sem pro jistotu již nyní mapku, jak se tam dostat:

    adresa: Škola v přírodě Sklárna, s. r. o.
    Nový dvůr 26
    331 65 Žihle

    mapa: http://www.mapy.cz/?query=id%3Apremise%20422012&mapType=base
    LOOK
    LOOK --- ---
    ok, muj posledni prispevek k tomuto:

    proc:
    1) nemas cas za zivot vyzkouset vsechno, musis si vybirat. je dobre mit informace, podle kterych to budes delat.
    2) zkouset cokoliv neni bez rizika. je poctive informovat take o rizicich kazde metody, at ma zajemce dostatek informaci k rozhodnuti.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    EKONY: no podivej, jednim ze zakladuy preziti v soucasne civilizaci je schopnost porozumet psanemu textu
    jednou z moznosti jak se clenove destruktivnich kultu a sekt brani , pokud nekdo naznaci ze by mohlo jit o destruktivni kult ci sektu je jednak pouzivani zavadejicich analogii (zavrhujes to aniz bys to zkusila, jako kdybys zavrhla kraula kdybys preecetla instruktazni knizku )
    dam ti tedy jinou analogii ... vim neco o fyziologii organismu a mam problemy se zady. Cvicim tedy ruzne cviky, a koupim si knizku kde je nakreslen cvik, ktery je podle mych znalosti velice nebezpecny. Ze svych znalosti fyzilogie vim ze pokud ho skusim, vysoce pravdepodobne se dost osklive zranim... ma tedy smesl tento cvik zkouset ? umet neco posoudit z psaneho textu je dost dulezita vec. Take pokud prijdes s tak kontroverzni veci, musis krome nadseneckych reakci cekat i reakce znacne nepriznive.
    EKONY
    EKONY --- ---
    LOOK: mozna ze je objektivni, mozna ze neni, kdo nema vlastni zkusenost a chce, nechť si to přečte. Já tady nechci obhajovat ničí objektivní nebo subjektivní pohledy či kritiky - proč ztrácet čas něčím tak nesmyslným ? Tohle je krásný příklad toho, jak lidé získají příležitost zavrhnout něco dřív, než se s tím měli možnost setkat osobně, a to jen na základě názoru někoho jiného... - to je přece špatné, není ? Takové přízemní mi připadne, člověk si pak připadá jako odborník na věc o které má pouze načteno ... Jakoby někdo zavrhl plavací styl kraula na základě instruktážní knížky kterou si přečetl bez toho aniž by to kdy zkusil stím, že to je určitě horší než třebas prsa ... Nechci zde dovolit, aby k takovýmdle přízemnostem docházelo, proto to zde nechci ani povolovat.
    Komu se to nezdá, tomu se to prostě nezdá a nemusí to tu číst, kdo si chce přečíst o Vipassaně a být načtěný Vipassanový vzdělanec, nechť guuglí do haleluja a ujišťuje se od jiných lidí vtom, že to za to nestojí ...

    Tendle klub je pro získání objektivních praktických informací pro ty, kteří rádi zkoušejí věci na vlastní kůži dřív, než si stačí udělat názor. Díky za pochopení..
    LOOK
    LOOK --- ---
    EKONY: muj prispevek je IMHO objektivni nazor na techniku (pouze neni muj, coz nevim proc by melo vadit). ale mozna si tim mazanim myslel jen ty druhe dva. vazne si precti minimalne bod 4.1, ktery se opira o Satipatthana suttu, coz je hlavni(a mozna jedina) promluva Buddhy o Vipassane. Je tam citelny rozdil. Cesky vyslo v Nyanaponika Théra: Jádro buddhistické meditace (rozebrano, takze knihovna. nebo anglicky na netu)
    EKONY
    EKONY --- ---
    SHEALA: o zakazu pozivani caje nic nevim ...
    ta pravidla maji svou logiku, ktera se cloveku ukaze az si tim sam projde, do te doby to budou pro vsechny jen virtualni slova a nelibe znejici pravidla ("Zas mně nějaký pamrd chce v něčem omezovat...")
    a říkat že tato metoda je za hranou nebo na hraně nebo co to vlastně říkaš - neni to trošku opovážlivé dělat takovedle úsudky bez sve vlastni prime zkusenosti ????

    LOOK: kritiky jsou fajne, ale je to furt to same, ceho se chci zde vyvarovat, a to sdelovani necich kritik, nazoru, dojmu aspodobne... neni preci nejlepsi vlastni zkusenost , nebo ne ?? co z toho ze Franta s vidlema rika fuj a Marie s odznakem rika mňam, těch názorů je tolik co je lidí, takže čí je ten určující ?

    all: jeste jednou vas prosim, at zde neuvadite jakekoli nazory na techniku, kritiky, nazory, dojmy, at uz takove ci onake, jine varianty, odlehcujici formy, a jine zbytecnosti... Mým cílem je předat objektivni informace o letošním kurzu v ČR a možnosti kurzů po celém světě, na nichž kdokoliv může poznat tuto techniku přímou zkušeností. Vezdejší klub jsem nezřídil proto, ať se zde objevují takové příspěvky, neboť to ničemu nepřispívá a je to na diskuze, o kterých tendle klub prostě není. Takže ještě jednou díky a příště bez diskuze mažu :)
    CHIHIRO
    CHIHIRO --- ---
    SHEALA: nevidela bych to tak tragicky, je to proste procešs doprovazeny sebemrskacstvim a to odrikani si je proste cesta k ociste
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LOOK: mimo jine se mi take nezdaji pravidla ohledne nemluveni, zakazu pozivani caje a onanie (to je opravdu na spozorneni, co je nejakemu guruovi do meho soukromeho zivota)
    nedoporuceni odhazet, etc. Rekla bych ze tato metoda je uz dost na hrane, pokud ne uz za hranou, a tpo uz z toh co se tu pise v klubu.
    Osobne se mi zrovna nelibi jak se z nyxu stava bezplatna reklamni plocha pro organizace a lidi na hrane co za hranou.
    LOOK
    LOOK --- ---
    kus jsem precet a vypada to jako seriozni kritika, doporucuji venovat pozornost:

    A Critique of Vipassana Meditation as taught by Mr S N Goenka (by Harmanjit Singh)
    http://harmanjit.googlepages.com/vipassana-critique.html

    hlavni body:
    - Vipassana meditation as taught by Mr Goenka and his appointees is a highly selective and subjective interpretation of Mr Siddharth Gautam's teaching.
    - There are strong memetic and cultist aspects in the organization established by Mr Goenka and in the retreats held by it.
    - There are very serious shortcomings with the technique itself. The technique can precipitate and exacerbate Depersonalization, a dissociative disorder (as defined in DSM-IV)
    - There is a high degree of theory and orthodoxy in the description and rationalization of the technique.
    - As in any institution promising evolution, people quickly organize themselves into a hierarchical and comparative setup and it is quite evident in Vipassana.
    - The benefits claimed to be the results of this technique need to be re-examined.
    EKONY
    EKONY --- ---
    diky :)
    nevim no, je to individualni, takze urcite se najdou lidi ktere tech 10 dni odradi... taky vsak nerikam ze to je pro vsechny lidi a ze bych chtel aby todle vsichni za kazdou cenu zkusili
    kazdy tusi na co ma, vše je přesně tak jak má být :)
    nikdy jsem před tím nemeditoval ani nic jiného a prvních 10 dní bylo vpohodě na to aby se projevilo co se projevit mělo, toto proběhlo obdobně u dalších kamarádů, kteří s tím taky neměli problém a dřívější zkušenost s ničím podobným neměli
    kdyby to bylo míň pochopil bych to trošku jinak, resp získal bych méně či více jiný dojem ač současně neříkám že by byl špatný ...

    je to jednoduché - doporučuji todle, protože sem si tím prošel a dle mého je to dokonalost zbalená v 10 dnech (nebudu hovořit o každodenní praxi..) nemám důvod hledat něco jiného, ani doporučovat jiné techniky či varianty
    EKONY
    EKONY --- ---
    A_NICK_MARDER: dik pane :)

    MIJA: hele chtel bych klubik ponechat Vipassane tak jak je vyucovana Goenkou, tz v ramci 10, 20, 30 a snad i 60 dennich kurzu, takze promin ale takovydle spam zde nebudu tolerovat, ne ze bych proti tomu cokoli mel, ale je to jako by si nekdo zalozil klubik na prezentaci jablek jiste odrudy, ktera se vyznacuje jistymi kvalitami, a nekdo mu tam psal ze vsak zna i jine lepsi odrudy a pak taky vi kde koupit jabka levne ... doufam ze se neurazis kdyz te casem maznu... pokud mas zajem propagnout ty linky tak hura do toho ,ale jinde :)
    A_NICK_MARDER
    A_NICK_MARDER --- ---
    priteli je to "metta bhavana". bhavana je rozvoj=meditace
    EKONY
    EKONY --- ---
    CHIHIRO: clovek jde na ten kurz s tim, ze vydrzi celych 10 dni, coz i stvrdi svym podpisem na prihlasce. Samosebou je mozno z kurzu odejit, prostor kde kurz probiha neni ohranicen ostnatymi draty ani nikdo nestoji na hlidce, cele todle ani neni o povinnostech ci nutnostech neco delat ci dodrzet. Pokud chce však člověk poznat Vipassanu v pravé podobě, pak by mělo být i v jeho vlastním zájmu všechna pravidla dodržet, stejně tak jako zůstat celých 10 dní, aby mohl techniku správně pochopit. K dispozici jsou vsak tzv "Učitelé" aneb vetsinou jeden ci dva dlouhodobe paktikujici a "zasveceni" do pozice "Ucitelu", kteri ve spolecnych meditacnich mistnostech sedi jakoby naproti meditujicim na decentne vyssim miste (toto je z duvodu ruznych mi zatim neznamych duvodu, co vim tak je, ze to pusobi uklidnujicim dojmem, navic ucitele praktikuji behem meditaci tzv Metta Bhanu (omluvte mne pokud je to nepresne napsane), coz je o tom ze "vysilaji" mezi studenty Mettu čili lásku, mír a sílu k meditaci. Tidle ucitele davaji k dispozici dvakrat behem dne prostor k dotazum studentu, kteri se setkali s nejakym problemem, nevi si s necim rady, trapi je neco fyzickeho ci psychickeho, chteji odejit, nemaji sebeduveru, otevrelo se jim neco co necekali, ci naopak zazili neco extra co nevi jak by poposali, neco exkluzivniho, proste tak jak kdo ma potrebu si neco ujasnit (todle je jedina moznost kdy clovek muze mluvit :) pak jeste taky kdyz ma nejake organizacni problemy (neni zachod papir, zarovka praskla apod.), tak todle muze sdelit tomu urcenemu personalu.
    Pokud však i přesto člověk chce odejít, proč se to nedoporučuje je pak hlavně ten důvod, že to může mít neblahé psychické následky na jedince po delší dobu v podobě ztracené sebedůvěry či jejím nahrazení falešenou sebedůvěrou, zabřednutí do různých psychostavů (ať už jemných či hrubších), hlavně však nepochopení techniky. Není to vskutku nic lehkého, spousta lidí se k tomu za život ani nedostane, spousta z těch co o tom zaslechnou zůstanou pouze u toho zaslechnutí a odradí je např ta pravidla, spousta i když akceptuje všechno todle tak se k tomu prostě z jiných různých důvodů neodhodlá. Ti kteří se rozhodnou že to absolvují již sami o sobě jsou silní lidé, avšak s čím se tam mohou setkat je vskutku individuální a nepředvídatelné, a stává se že někteří to prostě nezvládnou do konce a odejdou dřív. Ale takových případů je minimum, a jak jsem již zmínil, většina je z přínosů tak nadšena, že ani nemá chuť se po dokončení kurzu vracet domů :))
    No a nakonec - to, že člověka napadají myšlenky že je nula a opustí kurz a co že to tam vlastně dělá za bláznoviny jsou zcela normální a na pořadu dne a souvisí s tím jak se čověk nachází na pomyslné sinusoide v miste prohlubne svych pozitivnich ci negativnich stavu :) To ze se myslenky tak nahromadi ze se zhmotni v neci fyzicky odchod je procesem dlouhodobejsim a vyzaduje to nakupeni vetsiho mnozstvi negativity resp nepochopeni a delani neceho jinak nez by se melo apodobne.

    SPHEX: k tomu musím dodat bohužel - termín je však zvolen záměrně v tuto dobu, neboť trvá 10 dní, a todle je období kdy k tomu pracující lidé potřebují co nejméně vybírat dovolenou. Vánoce s rodinou a Novoroční kalba tak neproběhne, avšak z vlastní zkušenosti k tomu musím říct, že alespoň v mém případě Vánoce již nejsou to co bývaly, s rodinou (svou žádnou nemám) jsem plně když s němi jsem a ne jednou v roce na Vánoce dle nějakého plánu. Novoroční kalba je pak pro mně kalba jako každá jiná, navíc tomudle stylu života už moc nehodluju, takže nemám s obojím žádný problém. No a nakonec - to že se člověk rozhodne a kurz absolvuje v tuto dobu, tak tím co zažije a jak ho to alespoň malinko ovlivní, tak přinese sám sobě a celé rodině daleko víc než když s nimi stráví svátky ve standardním stylu (můj názor a zkušenost).
    Jinak je v plánu na příští rok udělat kurz také přes letni prazdniny prave pro tyto lidi. (ale řekněme si na rovinu - neobjevi se nahodou zase jiny problem v podobe - Á já už mám zamluvenou cestu k moři, Á do toho nejdu, vždyť jsou tropicka vedra, ...?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam