• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    Meditace Vipassana, jak ji vyučuje S. N. Goenka podle tradice Sayagyi U Ba Khina


    stránky meditace Vipassana v ČR
    stránky meditace Vipassana ve světě (v angličtině)

    Všechny potřebné informace týkající se techniky meditace Vipassana, pořádání kurzů této techniky v České republice a ve světě a spousty dalších užitečných informací okolo Vipassany naleznete na výše uvedených odkazech. Takže neváhejte a dříve než zde začnete klást otázky tak se začtěte prosím.


    Tento klub byl založen za účelem rozšíření povědomí o této báječné technice meditace a předání praktických informací všem zájemcům.
    Tento klub není určen jakýmkoli debatám nad "nesmrtelností brouka" či jiným filosofickým dišputacím, není rovněž určen předávání osobních zkušeností, dojmů či názorů získaných z prodělaných kurzů či vlastního praktikování, nebudou se zde povolovat jakékoli srovnávací statistiky s jinými technikami, ani žádné jiné odbočky a kličky od ústředního tématu klubu, kterým je získání základních informací o technice a její následné přímé poznání a praktikování v každodenním životě.

    rozbalit záhlaví
    EKONY
    EKONY --- ---
    GAF: :))))) zkušenosti vymykající se všední existenci jsou již téměř zcela všední - všední záležitosti se však staly naopak zcela nevšedními :)

    neumím levitovat ani telekinezi, nevidím do budoucnosti, neumím číst myšlenky (ačkoli jsem vnímavější k "řeči" těla), nevidím auru, nemám jiné super schopnosti ..
    stále mám chtění a nechtění, touhy, strachy, vyrábím si předsudky atd atd

    mé osobní přínosy však spočívají ve vědomějším proplouvání tady-ovými a teď-ovými proudy, v lepším chápání příčin a souvislostí, v jasnějším vidění lokálních a globálnějších kontextů, - tedy v uvědomování si vícera skutečností a samosebou v následném záměrném působením na sebe sama s cílem konečného osvobození


    šup šup dej si zimní kurzik a ucítíš sám na vlastní koži zač je toho vipassana :)
    GAF
    GAF --- ---
    EKONY: :)

    Nu a což, ty by ses s nějakými svými zkušenostmi vymykajícími se všední existenci zde podělil ?

    PS: ne že bys měl. Mám dojem, že tě teď tak trochu pokouším proti tvé víře (naladění) tak nemusíš samozřejmě.
    EKONY
    EKONY --- ---
    GAF: vipassanu provádím, mám k ní vztah, a zde je klub .)
    GAF
    GAF --- ---
    EKONY: hmm, tak jediný špatný co napadá mě je, že bych se tim vychloubal, ale to by bylo stejně jenom na čas a navíc, kdo by takový hrůzy jako vychloubání chtěl pěstovat, žejo...

    Aaa ty teda provádíš vipassanu ? Či máš k ní prostě nějaký vztah, že máš o ní klub ?
    EKONY
    EKONY --- ---
    GAF: k takovým věcem se nevyjadřuji - pouze jsem zde prezentovanými informacemi nainstaloval ukazatel ... co na té cestě kdo zažívá je už jen jeho povětšinou silně individuální věc

    nejvíc s tím však souvisí asi totok: (odsud http://www.cz.dhamma.org/art.htm)

    "Pozorování skutečnosti takové, jaká je, pomocí pozorování skutečnosti uvnitř – to je poznání sebe sama přímo, na úrovni zkušenosti. Tím, jak člověk praktikuje, se zbavuje svého utrpení způsobeného mentálními nečistotami. Z hrubé, vnější, zdánlivé skutečnosti proniká ke konečné skutečnosti mysli a hmoty. Pak ji přesáhne a zažije skutečnost, která leží za myslí a hmotou, za prostorem a časem, za podmíněným polem relativity: skutečnost naprostého osvobození od všech mentálních znečištění, všech nečistot, všeho utrpení. Je jedno, jak se této konečné skutečnosti říká, nezáleží na jménech; je to konečný cíl pro všechny."
    GAF
    GAF --- ---
    EKONY: V poslední době mám pocit, že pozorování se mě přibližuje k možnosti ovládat něco podobného nebo rovnou to ono jménem Zanshin.
    EKONY
    EKONY --- ---
    a konečně, zde je pro všechny POZVÁNKA NA VÁNOČNÍ KURZ V ŽIHLI

    termín: 20.12.2008-31.12.2008

    přihlašovat se můžete již nyní, třebas ZDE

    A uvedu zde také to, co je uvedeno i na této pozvánce: "Tyto kurzy jsou vždy bezplatné. Příspěvky jsou příjmány od studentů, kteří dokončili kurz a přejí si přispět budoucím studentům"

    :)
    GAF
    GAF --- ---
    EKONY: Jo, to asi znam. Občas se mi stává, že mam tu možnost to zažít. Řekl bych, že zrovna s pozorováním se to má dost společného :)
    EKONY
    EKONY --- ---
    GAF: tak snad už jen poslední: nemusíš se vůbec bát nějakého snažení... (ono to snažení se je dokonce mnohdy spíše na škodu) .. snažení, touha po pokrok, po hlubším meditování je jedna z věcí, se kterou se tam každý člověk potýká.. (zejména po dobrých výsledcích) nicméně přemíra snažení ti bude spíše ubližovat a není v souladu se správným prováděním techniky ... můžeš si být zcela jist, že přijde zcela přirozeně okamžik (a možná i více :), kdy toto prožiješ na vlastní kůži, a budeš vědět, co to je za stav vůbec se nesnažit a současně se maximálně snažit .)
    GAF
    GAF --- ---
    EKONY: jo a taky jsem si uvědomil díky tvojemu příspěvku, že pozorovat ty fyzické projevy mi právě jde (šlo) velice dobře bez nějakého přidávání, chtění něčeho jiného a podobně. Takže zaměřím tam svojí další praxi a aaa za to teda taky děkuju. :)
    GAF
    GAF --- ---
    EKONY: fíha, docela bych na ten kurz šel. Jenom nevim, jestli bych dal se fakt deset dní snažit celý den.

    To nemluvení, sex, jídlo - to jsou podružnosti, a navíc jim dobře rozumim a dal bych to nejspíš i rád. No díky za nabídku a doporučení. Asi se aspoň začnu odhodlávat. Deset dnů by přece sna nějak mělo jít.
    EKONY
    EKONY --- ---
    GAF: to proč tu neustále doporučuju dát si kurz, namísto tísíců dotazů a rozprav, čtení knih a filosofování, je prostý fakt, že tak člověk získá jedinečné zkušenosti v rámci vlastního světa (těla a mysli, tady a teď). Pokud se budeš ptát ostatních, budeš získávat jen jejich vlastní zkušenosti, ke kterým také takto přišli (pokud tedy jen nepřejímají co říkají jiní), a přijdeš tak o svůj individální pohled na svět. Zkušenost má takový charakter, že ti ji již nikdo nikdy nevezme, nezpochybní, i kdyby všichni kolem říkali něco jiného než ty, budeš mít takovou zkušenost a nikdo s tím nic neudělá.
    Pokud od 12 let něco praktikuješ, aniž bys to nějak moc pitval a pátral co to vlastně je - supr !! - moc krásné a máš štěstí, že se ti to takhle přihodilo, jen tak dál. Nicméně pokud si narazil na nějakou překážku, kterou považuješ za něco, co tě nepustí dál dokud ji "neodstraníš", a svým stylem to nijako nemůžeš pořešit, pak opět doporučím - dej si kurz ! Nic proti ničemu, nic tím nezkazíš. Pokud jsi prováděl to co jsi prováděl správně, na kurzu se dostaneš mnohem dál (hloubš) a objevíš třebas další nové věci. Pokud jsi prováděl to co jsi prováděl jinak než správně, dostane se ti možnosti svůj styl poopravit, vyladit ho, či ho úplně zmenit tak, aby to co děláš, mělo i smysl, a nebyla to jen nějaká "dětská" hra.

    a jinak k tomuto ještě: na Goenkovského 10-denním kurzu, se aplikuje vipassana, kdy se prochází tělo od hlavy k nohám, od nohou k hlavě, část po části, kousek po kousku, sledují se fyzické, tělesné pocity, které na daných místech skutečně jsou. Nikoli které bychom tam rádi měli. SLedují se jak ty s nálepkou příjemné, tak i ty s nálepkou nepříjemné. Nemá se před ničím utíkat, nemá se za něčím utíkat. Nesledují se myšlenky, nesledují se emoce, sledují se pouze a jen fyzické pocity. Samosebou že pozornost vnímá i myšlenky i emoce i já nevím co všechno, nicméně o tomdle Goenkova vipassana není. A tím, že člověk nevnímá myšlenky či emoce (a odvrací tak od nich svou pozornost k pocitům), rozhodně nic nepotlačuje. Jednoduše ho to nezajímá, soustředí se jen a jen na fyzickou rovinu reality, na tělesné pocity, čímž získává ostřejší pozornost (sílu koncentrace), než když má pozorovat vše co se v mysli zjeví ..
    Ten ponor je pak bezpochyby hlubší se vším co z toho plyne..
    GAF
    GAF --- ---
    YMLADRIS: viď ? Já si to taky myslim. Jen jsem chtěl slyšet, že není nějak moc důvod k obavám - z psychologie vim, že potlačovat pocity vede ke špatnému duševnímu stavu.

    Ale já to "nedělám" jenom se mi to "stává".

    Děkuju, Ymladris.

    PS: no v praxi by to pozorování mělo vypadat stejně, jako když se člověk zahledí na horizont, najednou tam uvidí pohybující se auto, tak ho najednou sleduje a sleduje a uběhne nějaký čas, člověk si něco všimne ...atd... jenže teda obráceno dovnitř nebo na projevy těla, duše, mysli čehojávimještě
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAF: a duvodem toho potlacovani je, ze si napr. uvedomujes mozne nasledky, a proto je potlacujes?

    IMO, dostavi-li se potlacovani, bud bdele pritomen tomu potlacovani. Ono se to (asi) casem zmeni, protoze vsechno se to furt meni.

    ---

    Ja ale nevim co vlastne presne delas a jak to delas. Takze jeste jina odpoved: mela jsem etapu kdy jsem si rikala, ucitel pravi Be present! dobre budu se za kazdou cenu snazit byt tady, proste nenecham se rozptylit, nenecham. Tento cil mi taky zpusoboval potlacovani ruznych obsahu mysli, protoze jsem vedela ze jsou tak slozite, ze mne to urcite stahne a sebe-pritomnost bude v prdeli. Pak jsem se na to vyflakla.
    Muj stavajici dojem je, ze mindfullness neni to, ze v mysli je urcita sebereflexivni myslenka, ten dej, kterej mozna oznacujes 'pozorovani se'. Takova myslenka zabira procesorovy cas a je narocny ji udrzet, takze asi fakt interferuje s jinymi cinnostmi (slozitejsim myslenim).
    To, co ja chci kontinualne rozvinout, je neco jinyho, neni to zadny normalni obsah mysli (neni to napr. sebereflexivni myslenka). Neni to vyjadreny konceptama, je to proste takova jakasi zahadna pritomnost a zakotvenost umoznujici odstup od obsahu mysli [ pac sama neni obsahem mysli ?! ]. A to je realny citit i pri fakt slozitem mentalnim vypoctu.
    Kdyz jsem predtim ruzne experimentovala s pojmem 'bdelost', 'presence' a tak, hlava mi fakt nebrala, jak by clovek mohl byt bdely a zaroven slozite premyslet v praci (treba). Protoze jsem vychazela ze spatne predstavy. To, jak to asi je mineno ve skutecnosti, ti mentalni proces nemusi nijak ovlivnovat.

    Ale fakt je asi lepsi co pisou decka, tj. precist si Sujivu (necetla jsem) a zajet si nekam na par dni formalni sedici praxe; mne ber s rezervou, je klidne mozny ze netusim co ta vipassana je, mam jen jakysi aktualni prekoncepce
    GAF
    GAF --- ---
    KOZZA: jde totiž o to, že jakmile zaměřim pozornost na nějaký pocit nebo myšlenku, často se mi stává nepříjemný pocit tíhy, jakobych to snad potlačoval nebo co - a ten pocit nebo myšlenka pak většinou hned i mizej ! Nezůstávaj na pozorování. Tak mi to celý připadá právě jako potlačování. Tím spíš, že sem tam to pozorování se je jako vánek ve větru, který vlastně nicmoc neovlivní, spíš tak nějak pohladí a pochopí - tak to asi má být... Jenže to mi jde málokdy (tj. zatím zase to neumim - je to fakt divný, že mi to kdysi šlo mávnutím ruky a dneska zase skoro vůbec)
    GAF
    GAF --- ---
    JUNIPETRUS: ne-e. To si asi musím koupit, žejo ?


    EKONY: Já ehm, no :))))) Ve dvanácti četl knížku Jitro Kouzelníků a tak se mi líbilo, co tam psali jako výňatky z jiných děl o bdění a pozorování se, že jsem to začal dělat. Prostě mi to šlo s výsledky, jaké popisovaly v jiných knihách, tak jsem prostě pokračoval "že to dělám správně" a bylo :)

    Dneska jsem nejspíš o dost jiný a asi by se mi kurz hodil - no a nebo zase probudit to staré já či co. To se mi mimochodem právě jako jeden z výsledků pozorování se děje v poslední době.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    GAF: Tu knihu od Sujivy uz jsi cetl?
    EKONY
    EKONY --- ---
    GAF: pokud mas jiz nejaky kurz za sebou, doporucil bych se v otazkach k technice obratit na "ucitele", ktery kurz vedl - vyvarujes se tak zbytecne nepresnym nebo jinak vadnym byt dobre myslenym radam, a dostanes to co potrebujes od tech skutecnych odborniku na slovo vzatych.
    Pokud kurz za sebou nemas, doporucil bych aspon jeden navstivit! Mnohe se tak velmi rychle osvetli.
    KOZZA
    KOZZA --- ---
    GAF: potlacovat myslenky? nenutis se do neceho, nepochopil jsi neco spatne? nejses nejakej pragmatickej programator nebo neco podobnyho? mam zkusenost s jednim clovickem, ktery pri prvnim sezeni , ac mu bylo vse radne vysvetleno, strasne prekotne dychal a funel. Nastesti prvnich 20 minut sezeni prezil, tak jsme si o tom popovidali, a z neho vypadlo, ze vsechno analyzuje a snazi se v mysli dostat veci do tech poloh, ve kterych je zna v realnem svete. Treba z abstraktnich obrazu jej bolela hlava, protoze ty obrazy primo v galerii mysli "opravoval." Proste ma rad vsechno "pevne v rukou."

    Obvykle je, ze clovek do tech myslenek "stoura", ma snahu se na ne prilepovat, nebo, coz mi prijde jeste horsi, se vedome nasilne od tech myslenek "odvraci" v tom smyslu, ze mysli na to, aby byl od nich "distancovanej" :-)

    Nevim co je tvym meditacnim objektem, ale pokud je to napriklad dech, zkus si ho chvili "pocitat", ale zase ne tak, aby jsi ten proces "pocitani" delal nasilne, a vedome se z toho nestal akt uniku a zabavy mysli.

    Je normalni, ze se ti v "hlave" pri "sezeni" vyvali chuchvalec chaotickych myslenek, zkus se pasovat do role indiferentniho pozorovatele. Pokud do procesu opet vedome zasahnes - dotknes se myslenky, "oznac" si to a zacni znova.

    Celkove k tvemu prispevku, myslim si, ze jses na dobre ceste, dulezite je byt vedom. A to, ze sam identifikujes tendence k potlacovani je tim padem spravne.
    GAF
    GAF --- ---
    JUNIPETRUS: mno hele to já nevim. A mam dojem, že ani cíl nemám mít (podle toho co jsem přečetl z různých zdrojů. A já ho fakt ani nemám, jenom mě prostě baví, že mi to zlepšuje "přítomnost v současnosti" a asi i tu moudrost.

    Jenže se trochu bojím, že tam vzniká možná to potlačování. Potlačovat pocity nebo myšlenky, to je myslim hodně špatně. Tak proto se ptam.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    GAF: jde o to vedet, proc to delas,a jaky to snazeni ma cil
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam