DAN: no jak bych to jen řekla....lidi jsopu prostě kurvy a zkouší na sebe různé šméčka...když nemám podepsanou exkluzivku tak vlastně nemohu kupujícímu nijak ručit,že ten byt k vůli kterému si řeší hypotéku..zjišťuje a lítá nakonec dostane..a hlavně vy bby jste si vybrali byt který nabízí 10 realitek a každá s jinou cenou....každého normálního člověka napadne to smrdí co to je za lidi.ten byt má pak špatnou pověst a vypadá to opravdu nesolidně...mnohdy se pak musí přemalovat přefotit a celý kolotoč začíná znovu...
Taky se mnohdy stane,že přijede nějaká máňa z kotěhulek a řekne tetá nech mi ten byt...a teta řekne tak jo....ale řekne to ve chvíli,kdy mi máme složené rezervační poplatky,platil se notář u kterého je to složené,došlo k ohodnocení nemovitosti,jsou připravené smlouvy...což v realu znamená...pracoval na tom právník,soudní znalec,broker na hypoteky...a spousta dalšího...nemluvě o reklamě kterou musí někdo zaplatit...a když pak teta řekne máničce z kotěhulek já ti to dám...jsme třeba 40.tisíc v mínusu jako kancelář...a co člověk který už přestal hledat...musí ten kolotoč absolvovat znovu...a jeho záloha...je mu vlastně houby platná,má vyřízené třeba papíry už zaplatil za vyřízení hypotéky atd....tomu zůstane co...tak i na tohle se v excluzivní smlouvě myslí...jde čistě a jedině o ochranu kupujícího,že s ním prodávající nevyjebe....nemůžeme předpokládat,že se lidi chovají slušně a solidně to nedělají...a my s tím musíme počítat...vždyť jde o velké peníze a stavět to na dobrém slovu či ustní dohodě která v česku nemá žádnou váhu je naprosté šílenství a dobrý makléř nezačne nabízet byt dokud nemá exklusivku...jedině tak zajistí,že reklamu nezacvaká z vlastní kapsy a že kupující dostane co si vybral...))
kupující pak samozřejmě podepisuje smlouo rezervaci a předkupní smlouvu které jsou obdobně opatrné a myslí na ledas jaký úskok.