MISHUGE: Já spíš makléře chápu jako podnikatele. Asi těžko dnes nějaký z nich pracuje za fixní plat. Asi tam nějaká složka závislá na prodejích bude. A pak mi spíš přijde nepochopitelný jednání samotných makléřů (a samozřejmě, máš pravdu, i majitelů RK, když to tolerují). Makléř je zákazníkovi o dost blíž než majitel RK a kazí její jméno. Na druhou stranu - inzeráty, co jdou třeba do tisku, v řadě realitek může majitel ovlivňovat a i tam se lže. Takže to vlastně vypadá, že si ani majitelé a ani samotní makléři nemají co vyčítat. Ostatně, já jsem ve svém minulém příspěvku pod pojmem "makléř" myslel obě dvě "entity".
Když RK není schopná komunikace, nelhaní a podobných zálěžitostí, které ve slušném obchodním vztahu očekávám, tak se na ni taky vykašlu. Buď se domluvím přímo s majitelem (a pak je chyba RK, že ho nemá exkluzivně nebo to nemá ošetřené jinak) a nebo na to kašlu a jdu hledat něco jiného (když se třeba provalí jiná výměra bytu, to, že pozemek není určen pro výstavbu apod.).
Hele, třeba kamarád byl v nějaké RK a chtěl od nich koupit domek. Makléřka mu řekla, že ho mají exkluzivně a že už je před ním jeden vážný zájemce. OK. Nicméně večer si procházel net a ten domek viděl u jiné RK a o pár desítek tisíc levněji. Tak tam zavolal a druhý den už skládal zálohu. Makléřka z první RK mu pak ještě dotčeně volala, jak si to jako představuje, že to vzal od jiné RK. Tak ji slušně poslal tam, kam patří - do prdele.