KASUMI: Majitel realitce nic nezaplatí, provizi vždycky platí zájemce, ale zprostředkovatelskou smlouvu bych realitce podepsal, až v momentě, kdy mi přivede konkrétního klienta, kterej v ideálním případě složí rezervační poplatek či podepíše smlouvu o budoucí smlouvě kupní...nebo jak se ta smlouva vlastně jmenuje...sice dělám taky v realitce, ale specializuju se spíš na nájmy, prodejů mi pod rukama zatím moc neprošlo, tak v tom ještě neumím tolik chodit.
HLAVNĚ NEPODEPSAT VE ZPROSTŘEDKOVATELSKÝ SMLOUVĚ EXKLUZIVITU!!! To toziž nejen znamená, že nemovitost nemůže nabízet jiná realitka (což samo o sobě v podstatě nevadí, alespoň se tím předejde nežádoucímu rozkolísání cen ze strany neserioźních realitek, který hýbou s cenou, aniž by to konzultovali s majitelem), ale hlavně to znamená, že ani ty tu nemovitost nemůžeš prodat sama.
Výhoda spolupráce s realitkou je ta, že za tebe udělají smlouvy, vyřídějí věci na katasru nemovitostí, atd., prostě vše co se skrývá pod onou vábivou formulkou "kompletní právní servis".
Nevýhodou je že spousty realitek jsou plný lidí, kterým jsou potřeby klientů naprosto ukradený a podle toho taky jednaj. Samotnýmu je mi kolikrát trapně, jaký smlouvy musím dávat lidem podepisovat...no ale byznys je byznys, něčím se živit musím :/