• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGERealitní kanceláře - zkusenosti, reference
    LADY_LEIA
    LADY_LEIA --- ---
    KVJETINKA: oni na to snad maji u tehle frencizy nejake skoleni :) jedname ted o koupi bytu s jinou jejich pobockou a vidim nektere spolecne body. Taky jsme meli zaplacene nejake odborniky, se kterymi se jejich zastupce (podle me zbytecne) hadal. I kdyz v nasem pripade ten makler sabotuje uz podepsani rezervacni smlouvy. Momentalne je mic na jeho strane hriste a podle toho, jaka bude reakce, bud spolupraci ukoncime nebo ne. Ten byt se nam sice moc libi, ale to jeho chovani me uplne znechucuje a od spoluprace odrazuje. Podrobneji se to kdyztak resilo v auditku o bytech, kdyby mel nekdo zajem :)
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    PONCIK: no podle toho co jsem zjistila jsou to frenčízy.. takže třeba některá pracuje.. ale tahle to neni :)
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Jak čtu DůmRealit se za 6 let od mé zkušenosti vůbec nezměnil.
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    Ahoj,

    reference na Dům Realit Terra (sídlo Praha Smíchov)

    Paní Eva Svoboda, makléřka která neví vůbec nic, nebo to hraje. Je milá, až vlezlá, ale s odvoláním na šéfa/kolegy/etc neudělá prakticky vůbec nic. Nedokáže nic vysvětlit.. (nicméně asi ví jak si nechat udělat umělý prsa.. google :))
    Pan Šimek (křestní si už nepamatuju) - nadřízený, nebo jednatel, označovaný jako hypotéční specialista. Do chvíle kdy zaplatíte rezervační poplatek jsou všichni jak z cukru, poté se pochopitelně přístup mění.
    Celková neochota předávat informace - jako kupujícího mne drželi od prodávajících velmi daleko, informace předávali zkreslené, nebo lživé. Vzhledem k tomu, že jsem je hned z počátku informovala, že hypotéku budu řešit vlastní cestou v postatě přestali spolupracovat (můj poradce byl opakovaně označen za nekompetentního poté, co si vyžádal po RK informace co se týče nemovitosti kvůli žádosti o úvěr - kontakt s majitelem měl být realizovanán přes ně, chtěli jsme odhad, který měla majitelka k dispozici, ten nám však nebyl poskytnut) .. nekonečné poznámky na toto téma (to my neděláme, to musí vědět ten váš poradce .. etc)
    Právník, který sestavoval kupní smlouvu (jméno už nevím ... judrtkacik.ak@seznam.cz) byl arogantní, neposkytl mi žádné vysvětlení a poté co jsem si přivedla vlastní advokátku se s ní velmi nepříjemně hádal. Jím navržená smlouva nereflektovala zcela faktický průběh obchodu, nereflektovala zájmy mne jako kupujícího (v bytě byl nájemník - předkupní právo, převod nájemních práv ...) a nebyla jsem z jeho strany nijak poučena. Advokátka posléze celou smlouvu předělala /na moje náklady/ jelikož rovněž neobsahovala všechny potřebné náležitosti k zapsání nemovitosti do katastru. Moje informace panu doktorovi o tom, že chci využít notářské úschovy a ne úschovy u něj byla zdálo se poslední kapkou.
    Následovaly poznámky stylem, že jsem pana doktora z jednání vyřadila a i prodávajícím bylo tvrzeno, že nyní se o všechno stará moje advokátka (ehm, RK dostala tučnou zálohu, advokátku platím od hodiny, ale OK..) .. ale tyhle poznámky ze strany RK byly směřovány i směrem k prodávajícím (ať se na mě RK nezlobí, ale za jejich povinnosti směrem k prodávajícímu nebudu platit já/navíc, když už jsem jim jednou zaplatila tu rezervační zálohu..)

    V celku bych to shrnula tak, že obchod proběhl v pořádku díky zaplacené advokátce/notářce a externímu fin. poradci, RK jsme s sebou táhli pouze jako nepříjemnou kouli na noze.

    = velmi nedoporučuji, pokud bych o tento konkrétní byt tolik nestála .. podruhé bych to nehodlala podstoupit. Prodávající taky vypadal spíš utrápeně, než nadšeně.
    DZEJN
    DZEJN --- ---
    zdravim, hledam trochu pomoc.. schanim nebyt,prostor pro provoz bistra/polivkarny/bufetu ....nejlip na trase C ... vysehrad,budejovicka,prazskeho povstani,pankrac chodov... nebo v blizkosti velky koncentrace kancelari... nejakej tip kde schanet? realitka? popripade tip na solidniho maklere? diky :)
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    LADY_LEIA: jana Ourdnika neznam osobne, ale je reditelem pobocky, ve ktere pracuje Vladimir Zpevacek, ktereho muzu doporucit stoprocentne. Predpokladam, ze by pod nekym spatnym nepracoval.
    LADY_LEIA
    LADY_LEIA --- ---
    Neni tu nekdo se zkusenostmi s Janem Ourednikem z dumrealit.cz ? Vstupujeme s nim do jednani ohledne mozne koupi bytu. Kdyz jsem si ho zkousela googlit, nasla se nejaka zrejme negativni reference, bohuzel na jiz neexistujicim webu, tak me to zneklidnilo.
    MARQETHA
    MARQETHA --- ---
    KROMANON: děkuji. a zároveň shodou okolností děkuji za doporučení kanceláře RE/MAX Horizont, v níž sama působím :)

    ...což mě přivádí k návrhu, že kdyby tu někdo z nyxáků potřeboval radu nebo pomoc v oblasti realit, klidně se na mě obraťte (v poště nebo na tel. 722 130 044, jmenuju se Markéta). bude-li to v mých silách, ráda pomůžu nebo poradím...
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    MARQETHA: Velmi pěkné shrnutí.
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    DARUMA: Pražský RE/MAX Alfa nebo Horizont budou jistě zárukou velmi vysoké úrovně služeb. Můžu doporučit jmenovitě v poště.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Budu prodávat byt v cihlovém domě na Praze 6 a sháním se po nějaké solidní realitní kanceláři. Neporadili byste mi podle čeho vybírat a na co si dát pozor? Díky.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    demence vlastní otázky mi došla později, ono je vlastně jedno, kdo provizi platí, důležitá skutečně byla ta výše.
    TFUJTAJKSL
    TFUJTAJKSL --- ---
    WARBABY8: děkuji za to že jsi ukázal jaký jsi dement.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MARQETHA: děkuji za krásné vysvětlení. Díky němu jsem pochopil i výsledky voleb a třeba i to že 30 korun u doktora neplatim já ale platí je za mě stát. ;-)
    MARQETHA
    MARQETHA --- ---
    jak to tu pročítám, já se ještě vrátím k té věčné debatě o tom, zda provizi platí prodávající nebo kupující.

    on ji ve skutečnosti standardně platí prodávající. jinými slovy prodávající, který si najde realitní kancelář a určitého makléře, si platí daného makléře za to, že zastupuje jeho zájmy (nebo by alespoň měl zastupovat jeho zájmy; že se tak ne vždy děje, je věc jiná) - tj. dosáhnout maximální ceny při aktuální situaci na trhu, poradí mu, navrhne cenu a strategii prodeje, zajistí za něho veškeré prohlídky, PENB, právní servis, úschovu, až po předání nemovitosti novým majitelům, znalecký posudek, daňové přiznání, přepis energií, někdy stěhováky atd...

    teď si představte na trhu pana kupujícího. ten brouzdá po inzerátech, srovnává nabídky a ceny. kupující kupuje za cenu, která pro něho osobně je akceptovatelná (tj. kdy jeho mezní náklady nejsou vyšší než jeho mezní užitek). tuhle cenu vnímá jako konečnou, se vším všudy, a podle konečné ceny se rozhoduje, zda mu za to ta koupě stojí či nikoli. a tudíž jemu může být naprosto volné, jestli je v ní provize pro realitku či nikoli. provizi vnímá jako službu, kterou si platí prodávající. žádného kupujícího nezajímá, jak vysoká provize pro makléře ze strany prodávajícího je (a opravdu se mě jako makléře na to nikdy kupující neptal), protože oni prostě kupují za určitou konečnou cenu. to je v podstatě totéž, jako by kupující předem řešil, jakým způsobem prodávající utratí ty peníze z prodeje - jestli si za ně koupí auto, postaví nový dům, nebo si s nima vystele postel. je mu to šumák a nijak to neovlivní jeho rozhodování o koupi, stejně jako je mu šumák, jestli z té ceny půjde realitce 50 tisíc nebo půl milionu. on zkrátka kupuje za cenu pro něho akceptovatelnou, za cenu danou jeho vlastním mezním užitkem a náklady, jak píšu výše.

    to, že někteří makléři nabírají nemovitosti i za nesmyslně vysokou cenu, jakou si určí prodávající, a k tomu si ještě přihodí provizi, tudíž cenu ještě navýší a možný prodej je o to nereálnější, je jejich chyba a jejich boj. on ten kupující totiž bude brát při rozhodování o koupi v úvahu jedinou cenu - cenu konečnou, tedy kompletní.

    proto inzeráty, v nichž není uvedena konečná ceny, ale je u ceny uvedeno například "+ provize RK" nebo "+ právní služby" pouze matou potenciální kupující, kteří mezi nabídkami hledají a srovnávají si v hlavě ty konečné ceny, zatímco takto se jim informace o konečné ceně nedostává. nehledě na to, že takovéto inzeráty nabízejí obvykle realitky pracující nevýhradně, tudíž takovýto inzerát najdete na internetu i 10x, obvykle pokaždé s jinými informacemi, výměrami, fotografiemi vší (ne)kvality, jinou cenou.. a co udělá kupující? bude se snažit najít mezi všemi těmi realitkami tu, která mu slíbí, že dohodne u majitele největší slevu z kupní ceny (tudíž se v daném případě rozhodně nedá mluvit o tom, že makléř zastupuje prodávajícího).

    případ, kdy se skutečně dá jednoznačně říct, že provizi makléři platí kupující, je následující:
    kupující hledá nemovitost a obrátí se na makléře, aby mu s tím pomohl a nemovitost pro něho vyhledal. domluví se spolu (obvykle písemně) na podmínkách, na tom, o jakou nemovitost se má jednat, jak bude vypadat spolupráce, kdo bude chodit na prohlídky (zda jen makléř nebo společně s majitelem) atd. makléř tedy klientovi vyhledává nemovitost na míru. no a za tuto službu spojenou s poradenstvím, konzultacemi, doporučeními, výpočty návratnosti, společnou účastí na prohlídkách apod. zaplatí po realizaci obchodu kupující svému makléři provizi (například procento z kupní ceny + procenta z případné vyjednané slevy z kupní ceny, dokáže-li ji zdatný makléř vyjednat).

    čili:
    - prodávající prodává nemovitost a platí si makléře za to, že zastupuje zájmy prodávajícího -> prodávající vyplatí makléři za tuto službu provizi.
    - kupující chce koupit nemovitost a platí si makléře za to, že zastupuje zájmy kupujícího -> kupující vyplatí makléři za tuto službu provizi.

    (bohužel, v ČR se ještě pořád druhé zmíněné realitní služby využívá pramálo, přesto se tací najdou.)

    no a když se střetnou na prohlídce dva makléři proti sobě, zatímco jeden zastupuje prodávajícího (tj. chce dosáhnout co nejvyšší ceny) a druhý kupujícího (tj. chce dosáhnout co nejnižší ceny)? :-) pak může zvítězit ten, který si najal makléře s širšími realitními znalostmi a argumentačními dovednostmi...
    ADAM
    ADAM --- ---
    prosím, zda by se mi mohl ozvat do pošty někdo solidní/zkušený v realitní oblasti.
    prosím aby mi teď do pošty nepřišlo 100 nabídek "obyčejných" realiťáků. hledám někoho zkušeného, kdo to dělá dlouhodobě a kvalitně. (GREVE? :-)


    k požadavku: 
    - vlastním lukrativní pozemek 5km za prahou s malým, částečně rekonstruovaným RD. nechali jsme si udělat projekt na přestavbu toho RD a je následující problém: cena rekonstrukce je příliš vysoká. jsme totiž 5ti členná rodina a úpravy dispozice musí být drastické, aby se tam rodina vešla - a i tak to pro nás po rekonstrukci bude pořád velmi malé.
    - na druhou stranu, třeba pro 3členou, nebo i 4členou rodinu to může být naprosto dostačující - těm by stačilo v podstatě jen vymalovat a mohou bydlet.
    - napadla mě tedy následjící mylenka: zvážit prodej této nemovitosti a za utržené finance koupit pozemek pro novostavbu nebo RD s vhodnější dispozicí.
    - ale pozor: mám velmi "drsné" požadavky na lokalitu, čili nejsem zvědavej na to, že mi někdo pošle 100inzerátů z sreality. hledám kvalitní pomoc a poradeství s touto možností
    - komplikace: dům je zatížen hypotékou (ale asi lze v rodině najít dočasnou jinou zástavu).
    - nejprve potřebuju spíše poradenství, zda se by se taková transakce vyplatila. v současnosti jsem na 60% přikloněn k tomu rekonstrukci realizovat: hlavní důvod je opravdu excelentní poloha...


    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    POHODAVOLE: Tohle je ten princip, který tady obhajuju já, nicméně zvykem jsou opravdu obě varianty. Logičtější je tato, většinová však ta druhá.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GREVE: asi ne pze, my sli mrk na nem. viz http://www.mmreality.cz/cs/nabidka/357391/ a kdyz jsme souhlasili, tak jsme skocili do realitky a provizi zatlacili realitce a zbytek sel prodavajicim, takze provize sla za nama. Nerozumim moc tomu, proc by melo jit vse prodavajicimu a pak realitce. Je to uplne zbytecnej krok navic, kterej nema dle me smysl. Max to schova pro kupujiciho provizi, ale ta ti muze byt stejne fuk, kdyz ti sedi celkova cena..
    GREVE
    GREVE --- ---
    POHODAVOLE: Tys to asi celý nějak nepochopil. Ta realitka z toho nemá jiný zisk, než tu provizi, co zaplatí prodávající.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GREVE: to je asi jako kdybych mel platit hospode poplatek za to, ze tam chci oslavit narozeniny a udelat jim tam vytoc, ale chapu, ze kazdej to ma jinak, ale ja bych nikoho takovyho nikdy nepodporil..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam