• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGERealitní kanceláře - zkusenosti, reference
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GREVE: to je asi jako kdybych mel platit hospode poplatek za to, ze tam chci oslavit narozeniny a udelat jim tam vytoc, ale chapu, ze kazdej to ma jinak, ale ja bych nikoho takovyho nikdy nepodporil..
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GREVE: aha tak pokud to bereš takhle, nedivim se že u nás mají levicové strany většinu. Děkuji za plodnou diskuzi a přeju hezký den...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GREVE: bohuzel prodavajici z toho plati i dan z prevodu, ze jo, kdyz je to vyssi nez tabulkova cena.. tze je lepsi to nejak vyclenovat no..
    GREVE
    GREVE --- ---
    WARBABY8: Samozřejmě, přesně takhle to funguje. Kupující pak tuto inzerovanou cenu zaplatí prodávajícímu jako cenu za byt, a prodávající z ní zaplatí provizi realitce.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    příklad:
    Prodej, byt 3+1, 87 m2, OV, Nýřany | M&M reality
    http://www.mmreality.cz/cs/nabidka/357391/

    (včetně provize a právního servisu)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    no já nejsem makléř ale psal sem tu zkušenost jako prodávající. řekl jsem si za kolik to chci prodat, oni si přihodili % provizi a hodili na net mojí cenu + provizi, při snížení ceny šla i cena provize dolů. samozžejmě mají nějakou minimální provizi pod kterou nejdou ale tohle bylo stejný u všech realitek co sem poptal. (jednalo se o západní čechy)
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    Ale je ve výsledku jedno, kdo tu provizi platí, jde o to, aby KC + provize byla smysluplná pro kupujícího. Pokud vezmeme finální částku, která případem proteče (A), od ní odečteme provizi (B), tak dostaneme částku, kterou dostane prodávající (C) (daně zanedbejme). Pokud je kupující spokojen s (A), realitka s (B) a prodávající s (C), pak je vše v pořádku a moc nesejde na tom, ve které fázi obchodu se tyhle tři čísla potkají.
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    GREVE: Já třeba většinou uvádím provizi zvlášť, hlavně kvůli daním, ale tak nějak mi přijde fain, že je to transparentní. Jen ve výjimečných případech je dohromady (zpravidla ve chvíli, kdy se s prodávajícím znám a je to "nějak se dohodneme"). Ale souhlasím, že většinou je to k vidění spíš pohromadě - tedy alespoň v Čechách, Morava má ten poměr opačný.

    WARBABY8: Proč? Co je na tom logického? Tohle platí, pokud si realitka určí provizi procentuelně, ale to za a) není pravidlem a za b) to není ani logické. Jako realitka věnuji danému případu určitý objem práce a nabízím určité konkrétní služby. Za tenhle objem práce a služeb si řeknu nějakou konkrétní částku, za kterou jsem ochoten/schopen to dělat. Výsledná prodejní cena na té částce nic nemění, přinejmenším ne automaticky. Tu práci odvedu úplně stejnou, ať už cena klesne nebo neklesne (naopak, pokud klesla, tak to většinou znamená, že jsem tím strávil víc času, než když se to prodá hned za původní).
    GREVE
    GREVE --- ---
    WARBABY8: To jako že ta realitka řekla kupujícímu: "Pozemek stojí milión a nadto nám ještě zaplatíte sto tisíc za provizi"? Jestli jo, což nepopírám, tak to byla naprostá výjimka. Já jsem se vždycky (a bylo to několik desítek případů) setkal s tím, že provizi platí prodávající.

    WARBABY8: Chceš aby za tebe někdo něco udělal, musíš mu za to zaplatit. Logicky je to zcela v pořádku.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KASUMI: já sem v klidu ;-) tak nevim proč tam je v závorce (pro prodávajícího)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    WARBABY8: prosim te klidek
    nekdy plati provizi kupujici, nekdy prodavajici, nekdy mozna i oba.. no co..
    a dotaz byl, jaka je jeji vyse
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KONOPASLIK: wtf?????

    samozřejmě pokud změnim prodávající cenu na 900 000 se i zmenší provize a tudíž i finální prodejní cena na 990 000.
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    WARBABY8: Jenže za 1.100.000,- to nikdo chtít nebude, takže ty budeš nucen slevit na 900.000,-, aby výsledná cena dávala kupujícímu smysl.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GREVE: jinak argumentace chci prodat platim provizi je stejná jako chci koupit platim provizi :-P
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GREVE: divný, prodával jsem pozemky a oslovil 4 realitky a nikdy jsem provizi neplatil... asi mam jen sexy čumáček a udělali to pro mě z dobrý vůle...

    ale aby nedošlo k omylu uvedu příklad. Chci prodat nemovitost a požaduji 1 000 000. realitka má provizi 10% z prodejní ceny takže finální cena pro zájemce bude 1 100 000. čili provizi platí KUPUJÍCÍ.
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    Zdejší makléři, nemáte někdo pronájem bytu na Praze 1, když tak pošta.
    GREVE
    GREVE --- ---
    POHODAVOLE: Cože, jakej kšeft? Já chci prodat nemovitost, tak za to makléři zaplatím provizi. To je naprostý standard, Warbabyho prohlášení je nesmysl.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nevim za co dostal WARBABY minus. Proc budu davat nekomu provizi za to ze mu dam kseft? Samo nevylucuju, ze to tak funguje vzdy, ale nema to dle me hlavu a patu..
    GREVE
    GREVE --- ---
    LEFTY: Zhruba od dvou do deseti procent.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LEFTY: provizi v naprosté většině platí kupující...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam