ANDY_WARHOL: Regulace z legislativy je zajímavý téma, který se na různých úrovních už xkrát probíralo a já osobně jsem pro i proti zároveň. Souhlasím s myšlenkou regulace kvality služeb, protože by to nepochybně odfiltrovalo spoustu konkurence, která dělá právě tím způsobem, který oba kritizujeme, zároveň si však myslím, že by tato regulace neměla být státní či obecně celoplošná. Mělo by to probíhat formou samoregulace ve smyslu prestiže.
Různých realitních komor je hromada, nicméně většinou jsou to jen zájmová združení, do kterých se může přihlásit prakticky každý. Různé komory mají různé způsoby nároků na kvalitu svých členů, ale v principu lze říct, že aktivně to nikdo nekontroluje a hrozí maximálně vyloučení z komory na základě podnětů nespokojených klientů. Takže to naší situaci neřeší. I díky této roztříštěnosti neexistuje žádná jedna centrální komora, tak jako je to u lékařů nebo třeba advokátů.
Nelze totiž říct, co by mělo být považováno za standard, nebo chceš-li minimální standard, aby mohla RK fungovat. Někdo ti řekne, že jen inzerci, někdo k tomu připojí tvorbu smluvních dokumentů, někdo hypotéční servis, někdo ti k tomu zazpívá půlnoční sonátu. A všechny tyto služby jsou (a musí být) na zvážení té kanceláře, která je buď nabídne, nebo nenabídne. Je to otázka konkurenčního boje. Někteří jdou cestou symbolické provize za pár šupů a nabídnou opravdu jen ten nejnutnější základ. Někteří naopak klientům poskytnou všechno vč. zajištění stěhováka, ale musí se to zákonitě projevit na provizi. A mezi tím se pohybují ti, kteří nenabízí nic, ale s provizí jsou na úrovni těch se stěhovákem. Z pohledu nezaujatého obchodníka říkám, že když jim to vychází, tak by byli blbí, kdyby to nevyužili. Z pohledu zaujatého obchodníka říkám, že se divím klientům, kteří tyto služby využijí. A štve mne, že práce těchto lidí vrhá stín na kompletní obor.
Takže za sebe bych v ideálním světě hlasoval pro stanovení standardu kvality (ale neumím si představit jeho praktické vynucování), ale jsem proti stanovování výčtu jednotlivých služeb. Systém referencí a doporučení funguje ve zprostředkovatelském oboru lépe než kdekoliv jinde, ať už se jedná o finanční poradenství, nebo třeba reality.