• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGERealitní kanceláře - zkusenosti, reference
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LOPIK: myslim si, ze bezna realitka se jim muze uplne v klidu vyrovnat..
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MAJKA: Jen to slyším a jsem zase ráda, že už to mám za sebou. "Nemovitost jsme mezitím prodali někomu, kdo neměl námitky" jsme jednou dostali dokonce písemně v emailu. (A jiná zkušenost naopak, po příchodu z prohlídky v emailu pěkně návrh smlouvy, s tím, ať jim to náš právník pošle zpět opřipomínkované.)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ANDY_WARHOL: U těch aspoň víš na čem jseš.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAJKA: zkus kupovat auto v bazaru, zjistis, ze to jsou bratri :)))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAJKA: me uz tu nic neprekvapi a stalo se mi to taky :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    tyjo ja nevim, jestli jsem z jiný planety, ale je opravdu tak hrozně nezvyklé si nechat zrevidovat rezervační smlouvu na byt od právníka? :) že se na to realitky tvářej jak kdybychom byli největší supernároční exoti. Tuhle makléř začal hrát divadýlko typu "To snad myslíte že vás chceme okrádat??" :D zatímco nám místo rezervační smlouvy poslal zprostředkovatelskou (tedy chyběl tam závazek ten byt po dobu dalšího obchodního procesu rezervovat a nenabízet ho vesele dál) a ve chvíli kdy jim člověk dodá revidovanou smlouvu tak najednou začnou záhadné průtahy a obávám se že to zas skončí tím že najdou kupce co jim bez keců podepíše cokoliv mu narvou :). Realitní sektor je fakt asi nejnejchutnější oblast s jakou jsem měla tu osobní "čest".

    PONCIK
    PONCIK --- ---
    IF_: Je škoda že čtenářka Klára nenaprášila jméno RK nebo blbě vidim ?)
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    WITTGENSTEIN: Spíš to asi bylo myšlený tak, že ta holka zaplatila 16k kauci majiteli a 16k provizi realitce - a ani jedno nedostala zpátky. Jestli měla realitka provizi i od majitele sice v tomhle případě nehraje roli, ale silně o tom pochybuju, protože s ním dle zcela jednoznačných vodítek neměli vůbec žádnou smlouvu. Pochybuju, že vůbec kdy viděli jeho občanku, natož LV na ten byt. No jako fakt mazec, no. :)
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    IF_: husty
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KONOPASLIK: Tak slyšel jsem, že je to podstatná náležitost smlouvy :)
    Plus rozumím tomu dobře, že realitka skásla OBĚ strany o provizi?
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    IF_: Aby to bylo vymyšlený, je to až příliš crazy... "není jejich starostí a povinností zjišťovat, jestli je údajný majitel skutečně majitel" - wtf? :oO No mazec... :D
    IF_
    IF_ --- ---
    Doufam, ze tohle je vymysleny..

    Život v pronájmu byl peklem. Realitka a majitel nás obrali o 32 tisíc - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/...my-s-pronajmem-051-/dum_osobnosti.aspx?c=A140213_121024_dum_osobnosti_web
    BASSAREUS
    BASSAREUS --- ---
    Ahoj, potřeboval bych radu, nebo alespoň pár názorů.

    RD ve středočeském kraji, Praha-západ, dobrá dostupnost do Prahy, nechci být z osobních důvodů úplně konkrétní ale řekněme jako třeba Černošice, mimo záplavovou zónu.

    Prostorný 4+1 s garáží, kůlnou a maličkou zahrádkou za domkem. Starší ale v dobrém stavu, interiéry poměrně nové (koberce, dřevěné parkety, jen v kuchyni lino, ale pěkné). Všechny sítě. Možnost ADSL internet nebo velmi dobré pokrytí bezdrátem. V blízkosti obchůdek, hospoda, školka.

    Poplatky vyjdou cca na 5 000 Kč měsíčně plus případný nedoplatek za topení (plynový kotel) podle toho jak moc jsou obyvatelé zhýčkaní.

    No a teď ta otázka za milion. Na kolik Kč měsíčně byste nastavili nájem? Hrozí, že budeme přes realitku (nebo ideálně bez ní) shánět nájemníky a potřebujeme co nejreálnější odhad.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Mate nekdo zkusenost s prodejem orne pudy, kde jeste bezi najemni smlouva?
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    ANDY_WARHOL: S tím bych problém neměl. :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KONOPASLIK: ne zadny taxativni vycet sluzeb sem nemyslel.
    spis bych definoval co se nesmi...
    napriklad by se nesmelo nabizet sprostredkovani prodeje nebo pronajmu bytu bez smlouvy s majitelem...
    majitel by mohl podepsat tu smlouvu s vice realitkami, ale bez te smlouvy by zadna proste nemohla za tu nemovitost ziskat jakoukoliv provizi...
    no a realitky by nesmely oslovit majitele nemovitosti pokud si to nepreje.
    dnes kdyz das na schranku napis zadna reklama, tak to vetsinou dobre funguje, kdyz si das do inzeratu zadna rk, tak se ti na to vykajdej a vola ti jich stejne 70...
    pak uz by byla jen povinost uvadet rozsah sluzeb a cenik provize za tyto sluzby. tim by zakaznik mel moznost si to treba i nechat porovnat nejak...
    to by pro zacatek uplne stacilo,
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    ANDY_WARHOL: Regulace z legislativy je zajímavý téma, který se na různých úrovních už xkrát probíralo a já osobně jsem pro i proti zároveň. Souhlasím s myšlenkou regulace kvality služeb, protože by to nepochybně odfiltrovalo spoustu konkurence, která dělá právě tím způsobem, který oba kritizujeme, zároveň si však myslím, že by tato regulace neměla být státní či obecně celoplošná. Mělo by to probíhat formou samoregulace ve smyslu prestiže.

    Různých realitních komor je hromada, nicméně většinou jsou to jen zájmová združení, do kterých se může přihlásit prakticky každý. Různé komory mají různé způsoby nároků na kvalitu svých členů, ale v principu lze říct, že aktivně to nikdo nekontroluje a hrozí maximálně vyloučení z komory na základě podnětů nespokojených klientů. Takže to naší situaci neřeší. I díky této roztříštěnosti neexistuje žádná jedna centrální komora, tak jako je to u lékařů nebo třeba advokátů.

    Nelze totiž říct, co by mělo být považováno za standard, nebo chceš-li minimální standard, aby mohla RK fungovat. Někdo ti řekne, že jen inzerci, někdo k tomu připojí tvorbu smluvních dokumentů, někdo hypotéční servis, někdo ti k tomu zazpívá půlnoční sonátu. A všechny tyto služby jsou (a musí být) na zvážení té kanceláře, která je buď nabídne, nebo nenabídne. Je to otázka konkurenčního boje. Někteří jdou cestou symbolické provize za pár šupů a nabídnou opravdu jen ten nejnutnější základ. Někteří naopak klientům poskytnou všechno vč. zajištění stěhováka, ale musí se to zákonitě projevit na provizi. A mezi tím se pohybují ti, kteří nenabízí nic, ale s provizí jsou na úrovni těch se stěhovákem. Z pohledu nezaujatého obchodníka říkám, že když jim to vychází, tak by byli blbí, kdyby to nevyužili. Z pohledu zaujatého obchodníka říkám, že se divím klientům, kteří tyto služby využijí. A štve mne, že práce těchto lidí vrhá stín na kompletní obor.

    Takže za sebe bych v ideálním světě hlasoval pro stanovení standardu kvality (ale neumím si představit jeho praktické vynucování), ale jsem proti stanovování výčtu jednotlivých služeb. Systém referencí a doporučení funguje ve zprostředkovatelském oboru lépe než kdekoliv jinde, ať už se jedná o finanční poradenství, nebo třeba reality.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KONOPASLIK: pro me by bylo fer, kdyby proste vznikla profesni komora obdobna jako v jinych druzich podnikani, ktera by nastavila nejaka pravidla a ta pak byla dodrzovana. me totiz prijde ze hlavni problem je skutecne to ze je rk moc a nepodlehaji nejake zakladni regulaci, tak ve snaze ziskat kseft to casto berou hlava nehlava. ptat se po smyslu nejake sluzby,kdyz je to tak, ze kvalita je velmi rozdilna, je imho nesmysl. smysl to bude mit az bude urcita minimalni latka pod kterou kdyz budes tak to nebudes proste smet delat.
    ja si dokazu predstavit nekolik modelu kdy to skutecne muze byt velmi dobra sluzba ale k cemu je to dobre kdyz velke procento firem v oboru sou bud amateri nebo i pidvodnici. a tech firem je tolik, ze vyjma velkych uz ani nejajy referencni system moc nepomaha a u tech velkych je zas problem ze kvuli francizingu stejne vlastne nevis do ceho des, protoze kvalita kolisa od pobocky k pobocce
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    ANDY_WARHOL: Do budoucna se můžeme pobavit o tom, zda je pro takového bezrealitkového inzerenta výhodnější inzerovat sám, nebo to někomu svěřit, ale to bude dost indivindi. Věřím, že existují lidi, kteří mají čas a chuť absolvovat hromadu prohlídek na vlastní nemovitosti, dokážou řešit poradenství právní, technické i hypotéční, mají energii a finance na to, aby inzerovali všude tam, kde inzerují realitky a zajistili kvalitní dokumentaci. Pro takové lidi rozhodně služba RK nemá smysl (a ti ji ani za současného stavu většinou nevyužijí). Pro ty ostatní tu RK jsou. (ne, nepíšu "všechny RK pracují kvalitně").
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KONOPASLIK: tim lip
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam