• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    GIO
    GIO --- ---
    HTW: ja bydlim v chko... srnky po poli, ja na tom envidim nic nenormalniho z hlediska prirody, v zime tam snadno najdou potrevu kdyz trosku zahrabou kopytkem. ale potkavat jich denne desitky mi proste neprijde normalni.pole je rozryty...nejedno. ony se vubec neboji, lezi si tam na odpocinku vpoledne, proste zvlastni..
    HTW
    HTW --- ---
    nemyslim ze jde o premnozeni srnci ale o premnozeni lidi.kdyz vysoka vyleze ze skrytu je to casto tim ze bylo preruseno jeji teritorium.napr.na zadni kopanine..praha..postavili satelitni mestecko a prerusili stezku.zmensili kolecko ve kterym vysoka chodila temer o polovinu.ted se schovavaji v remizkach mezi polema a stezku maji tak 2,5km na 20ti cleny stado.a to nemluvim o stadech co s timhle sousedi
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    NOITA: Tak samozřejmě, lidi to dělají, protože je to baví. Jinak by to bylo finančně a hlavně časově těžce ztrátové.
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: dost pochybuju, ze to ti dedci, co potkavam, absolvovali..
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ANABEL_LEE: to nevím, ale takzvané bezzásahové území mají u náas několik desítek hektarů, což je z hlediska chovu zvěře fakt zanedbatelná plocha. Navíc je fuk, jestli odstřel uděláš v takový oblasti, nebo hned vedle. Ale můžu to zkusit někde najít.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ANABEL_LEE: Odpad u zkoušek - je to můj odhad, ale řekla bych, že úspěšnost u zkoušek z myslivosti se pohybuje okolo 80%.
    PIKSE: biologie 1. ročníku střední školy? mno nevím, mně učení na zkoušky zabralo asi tolik času, jako tři průměrné zkoušky v pátém ročníku medicíny.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PTACOPYSK: no a jak je to u nas v tech zanedbatelnych plochach, nevis?
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: jo jeste k tomu premnozenemu srncimu, ja myslim, ze je to fakt nabiledni, ze jich jsou mraky. vsude, kam jduci jedu, s kym se bavim- z cele republiky, rikaji, ze srnek jsou silene spousty.. ja u nas na poli dokonce potkala i fakt mega jelena, a to tu nemame zadne hvozy, jen takove miniaturni remizky a lesiky nudloviteho tvaru mezi poli, zajimave zjisteni docela.
    NOITA
    NOITA --- ---
    PTACOPYSK: Zisk nemusí být jen finanční, ale například pocit moci, adrenalin z lovu a jiné emočně libé pocity
    NOITA
    NOITA --- ---
    PTACOPYSK: chápu, byl to prostě argument, který se mi hodil do krámu :-))

PTACOPYSK: Někde jsem na netu narazila na diskuzi, kde chce 400 vlastníků vyjmout své pozemky z honitby, protože honební společenstvo drží vysoké stavy zvěře a neproplácí škody. Ty pozemky spolu sousedí a hold se budou muset majitelé nějakým způsobem o zvěř starat. Otázka je, jak je to zákonem ošetřené? Kdo určuje limitní stavy a týkají se pouze stropu nebo i minimálních počtů? A jsou minimální počty opravdu takové, aby nezpůsobovaly škody na porostech a zároveň zajistily přežití? Budu muset přikrmovat a odčervovat (očkování lišek je povinné, to vím) nebo to nechá zákon na mně? Protože pokud jsou i tyto věci zákonem stanovené, pak je úplně jedno, zda jsi majitelem pozemku. Stát a potažmo myslivci ti stále kafrají do vlastnických práv.

Co se týče počtu zvěře udržované mezi normovanými a minimálními stavy, pak máme docela pádné důkazy o tom, že se zvěř mezi nimi nedrží a to je hlavní problém.
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: zas jmenujes ze je odstrel humannejsi, ja ais poste zde opakuji,ze nejsem proti lovu zvere jako takovemu.
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: ja lisky potkavam docela casto, vpodstate ja potkavam casto spoustu zvirat, asi mam stesti, treba v polovine tydne se semnou malem srazila sova palena.)

mi neni lito srnek a bazantu, ktere si nekdo zastreli pro potravu. fakt ne. je mi lito psu, kteri se nesmi probehnout po lese nebo po poli, protoze potkame bud myslivce, nebo (a to vzdycky, fakt denne a furt) nekolik stad srnek..

kolik te financne stal ten tvuk konicek za rok?pro zajimavost prosim, jestli to lze vycislit..
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    NOITA: Mně myslivost teda přijde jako docela nákladnej koníček (samozřejmě jsou výjimky, jako bažantnice na Konopišti atd.). Investuješ do toho spoustu peněz a času + ještě brigády s myslivostí nesouvisející (např. hlídáš makový pole a za to dostaneš nějaký krmení). Můj letošní výnos jsou čtyři kohouti, dvě kachny a kus srnčího (vyšlo to asi pět porcí). Mimochodem, ani jedno z toho nejím.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    Stejně je zajímavý, že když někdo vidí výřad s bažanty, tak je mu jich hrozně líto, ale nad plnými mrazáky s kuřaty v supermareketech se nikdo nepozastavuje, přičemž asi všichni tušíme, který z těch zvířat měli hezčí život.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ANABEL_LEE: Jak to mají v zahraničí nevím, u nás je tahle plocha zanedbatelně malá. Ale někde třeba v divočině na Sibiři (nebo někde, kde není potřeba regulovat počty a zvěře je dostatek) mi nepřijde lov špatná věc, pokud lovím například pro maso (pokud pro zábavu a trofej, tak už se mi to pochopitelně nelíbí). Respektive mi to nepřijde o nich horší, než když si koupím v sámošce maso z biochovu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    hele a v chranenych oblastech, ktere jsou prohlaseny za prales a nedela se tam uprava lesa vubec, se myslivcuje nebo ne?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: ještě k tý zvěři - některá zvířata jsou pochopitelně víc vidět, jako třeba srnky. Že málokdy potkáš lišku, neznamená, že jich je málo.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: no já myslím, že s tím přemnožením srnčí a vysoké to nebude tak hrozné (možná na pár místech ano, ale celoplošně ne) - myslivci jsou povinní držet počty mezi minimálními a normovanými stavy. Odstřel mi přijde o dost humánnější, než nechat zvěř pochcípat hlady (ale dnes chcemi mít hlavně všechno přirozeně). Pokud někdo drží počty na hranici normovaných, nevidím na tom nic špatnýho. Pochopitelně např. Lesy ČR jako ideál zas vidí lesy bez zvěře, že. Což se tedy týká i toho, co tu návrhnu, co tu nedávno napsal CYBERKOTLIK:

a) lesy zcela jiste soukromym osobam - Souhlas.

b) zver NENI majetkem majitele lesa, (ani nikoho jineho) tudiz neresi, zda srnka co sezrala okurku nekomu na zahrade patri do lesa A nebo lesa B. Lov zvere v lese podleha majiteli dotycneho lesa, ale je jedno, jestli se tam ta zver narodila, nebo tam primigrovala Zvěř je všech - souhlas. Lov zvěře podléhá majiteli - to platí i dnes, pokud máš jako vlastník 500 ha (nebo dáš tuhle minimální výměru s někým dohromady), můžeš si tam provozovat myslivost ty sám. Zákon ti akorát přikazuje v době nouze krmit, držet stavy nad minimálními (aby tady vůbec nějaká zvěř byla) a pod normovanými - t.j.prostě jen tolik, kolik je danná honitba schopna uživit, zabrání se tím škodám). Pokud toto nejsem ochoten provádět, honitbu pronajmeš mysliveckému sdružení nebo komukoli jinému, kdo se o ni bude v tomto smyslu starat. Pokud budeš držet stavy nad normovanými, tobě bude třeba jedno, že budeš mít nadměrné škody na majetku, ale majiteli sousední honitby už to třeba jedno nebude. Chovat zvěř na méně než 500 ha se nedá (pokud to není obora, tam je minimální výměra 50 ha). Těžko asi budeš vykonávat myslivost na svém jednom hektaru. Mimochodem, pole a louky jsou honební pozemky pochopitelně také. Třeba u nás na Praze západ tvoří pole 2/3 honiteb.

c) na skody zpusobene zveri se pohlizi jako na zivelne skody, pestitel to resi ochranou, pojistenim atd - tak jako se resi povodne, kroupy, premnozeny sarancata apod. je mi jasny ze na tohle reseni budou vsichni prskat, ale muj nazor je ten, ze kdyz pasu stado, tak si ho chranim psy, plotem,atd a ne ze si ho necham roztrhat vlky, a pak beham a chci po nekom nahradu - Zajímavé, ale chtěla bych vědět, který pojišťovna ti tohle pojistí. Možná tak na škody, když náhled dojde k náhlému přemnožení zvěře, kterému nešlo zabránit (z prasat se stanou mutanti a budou mít jednou za týden deset selat). Určitě ti nikdo nepriplatí pojistku, že ti zvěř, kterou necháš přemnožit, ohlodala stromy. Narozdíl od toho, povodním nebo krupobití zabráníš dost těžko.

tim by pak na majiteli kazdeho lesa bylo, jak vysoky stav zvere chce udrzovat - pokud nizky, strilel by vic, a mel by ze zvere ktera by tam pripadne migrovala vyssi zisk
    - viz výše, to by platilo, jen pokud by měl určitou rozlohu toho lesa, a pokud by udržoval stavy na minimálními (nebo tu chcete někdo lesy bez zvěře? některým zemědělcům a hlavně lesníkům by to určitě přišlo vhod) a normovanými (zvěř nemůže být přemnožená na úkor okolních majitelů, na úkor například sousedních nehonebních pozemků vš. škod i na obecních pozemcích), na úkor jiných živočišných druhů atd.) - A to vlastní platí už teď.

Řešením ani není nechat prohlásit rozsáhlejší pozemky za nehonební - takže pokud třeba Noita koupí pár osobních pozemků a bude si tam cvičit psy, proč ne, pokud to ale ale někdo koupí rozsáhlé plochy, někdo se o tu zvěř starat musí - protože, jak už jsme se tu snad shodli, pokud se nenastěhujeme do jeskyní a nebudeme jíst kořínky a výhonky, v krajině, kde je přirozená rovnováha člověkem narušena, je potřeba tuto rovnováhu uměle udržovat. Těžkou si dnes někdo koupí 1500 ha a prohlási je za nehonební, z výše uvedeného důvodu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam