• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    Excesy české myslivosti - zcela anonymní sběr podnětů
    https://docs.google.com/a/batima.cz/forms/d/1yMP1unH9rs61Tx1RymngUIY9UFcYbnO0N77LrJbitrE/viewform?c=0&w=1
    http://myslivci.blogspot.cz/
    http://zrusmemyslivce.blogspot.cz/

KENJIRO --- --- 15:02:50 14.2.2009
    RUSSIANBLUE: Hm... a když je to obojí? (mimochodem, já jsem na tom stejně - lov je pro mne OK, jinak jsem vegetarián :-) )

KENJIRO --- --- 18:42:55 15.2.2009
    TSOH: Ale já nezabíjím ani pro peníze, ani pro zábavu. Dělám to pro jídlo.

KENJIRO --- --- 13:49:49 16.2.2009
    OK, tak jsme si ujasnili, jak je to se mnou a masem :-) všichni spokojeni? ještě má někdo nějaké připomínky?
    rozbalit záhlaví
    GIO
    GIO --- ---
    PTACOPYSK: ja lisky potkavam docela casto, vpodstate ja potkavam casto spoustu zvirat, asi mam stesti, treba v polovine tydne se semnou malem srazila sova palena.)

mi neni lito srnek a bazantu, ktere si nekdo zastreli pro potravu. fakt ne. je mi lito psu, kteri se nesmi probehnout po lese nebo po poli, protoze potkame bud myslivce, nebo (a to vzdycky, fakt denne a furt) nekolik stad srnek..

kolik te financne stal ten tvuk konicek za rok?pro zajimavost prosim, jestli to lze vycislit..
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: ještě k tý zvěři - některá zvířata jsou pochopitelně víc vidět, jako třeba srnky. Že málokdy potkáš lišku, neznamená, že jich je málo.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    GIO: no já myslím, že s tím přemnožením srnčí a vysoké to nebude tak hrozné (možná na pár místech ano, ale celoplošně ne) - myslivci jsou povinní držet počty mezi minimálními a normovanými stavy. Odstřel mi přijde o dost humánnější, než nechat zvěř pochcípat hlady (ale dnes chcemi mít hlavně všechno přirozeně). Pokud někdo drží počty na hranici normovaných, nevidím na tom nic špatnýho. Pochopitelně např. Lesy ČR jako ideál zas vidí lesy bez zvěře, že. Což se tedy týká i toho, co tu návrhnu, co tu nedávno napsal CYBERKOTLIK:

a) lesy zcela jiste soukromym osobam - Souhlas.

b) zver NENI majetkem majitele lesa, (ani nikoho jineho) tudiz neresi, zda srnka co sezrala okurku nekomu na zahrade patri do lesa A nebo lesa B. Lov zvere v lese podleha majiteli dotycneho lesa, ale je jedno, jestli se tam ta zver narodila, nebo tam primigrovala Zvěř je všech - souhlas. Lov zvěře podléhá majiteli - to platí i dnes, pokud máš jako vlastník 500 ha (nebo dáš tuhle minimální výměru s někým dohromady), můžeš si tam provozovat myslivost ty sám. Zákon ti akorát přikazuje v době nouze krmit, držet stavy nad minimálními (aby tady vůbec nějaká zvěř byla) a pod normovanými - t.j.prostě jen tolik, kolik je danná honitba schopna uživit, zabrání se tím škodám). Pokud toto nejsem ochoten provádět, honitbu pronajmeš mysliveckému sdružení nebo komukoli jinému, kdo se o ni bude v tomto smyslu starat. Pokud budeš držet stavy nad normovanými, tobě bude třeba jedno, že budeš mít nadměrné škody na majetku, ale majiteli sousední honitby už to třeba jedno nebude. Chovat zvěř na méně než 500 ha se nedá (pokud to není obora, tam je minimální výměra 50 ha). Těžko asi budeš vykonávat myslivost na svém jednom hektaru. Mimochodem, pole a louky jsou honební pozemky pochopitelně také. Třeba u nás na Praze západ tvoří pole 2/3 honiteb.

c) na skody zpusobene zveri se pohlizi jako na zivelne skody, pestitel to resi ochranou, pojistenim atd - tak jako se resi povodne, kroupy, premnozeny sarancata apod. je mi jasny ze na tohle reseni budou vsichni prskat, ale muj nazor je ten, ze kdyz pasu stado, tak si ho chranim psy, plotem,atd a ne ze si ho necham roztrhat vlky, a pak beham a chci po nekom nahradu - Zajímavé, ale chtěla bych vědět, který pojišťovna ti tohle pojistí. Možná tak na škody, když náhled dojde k náhlému přemnožení zvěře, kterému nešlo zabránit (z prasat se stanou mutanti a budou mít jednou za týden deset selat). Určitě ti nikdo nepriplatí pojistku, že ti zvěř, kterou necháš přemnožit, ohlodala stromy. Narozdíl od toho, povodním nebo krupobití zabráníš dost těžko.

tim by pak na majiteli kazdeho lesa bylo, jak vysoky stav zvere chce udrzovat - pokud nizky, strilel by vic, a mel by ze zvere ktera by tam pripadne migrovala vyssi zisk
    - viz výše, to by platilo, jen pokud by měl určitou rozlohu toho lesa, a pokud by udržoval stavy na minimálními (nebo tu chcete někdo lesy bez zvěře? některým zemědělcům a hlavně lesníkům by to určitě přišlo vhod) a normovanými (zvěř nemůže být přemnožená na úkor okolních majitelů, na úkor například sousedních nehonebních pozemků vš. škod i na obecních pozemcích), na úkor jiných živočišných druhů atd.) - A to vlastní platí už teď.

Řešením ani není nechat prohlásit rozsáhlejší pozemky za nehonební - takže pokud třeba Noita koupí pár osobních pozemků a bude si tam cvičit psy, proč ne, pokud to ale ale někdo koupí rozsáhlé plochy, někdo se o tu zvěř starat musí - protože, jak už jsme se tu snad shodli, pokud se nenastěhujeme do jeskyní a nebudeme jíst kořínky a výhonky, v krajině, kde je přirozená rovnováha člověkem narušena, je potřeba tuto rovnováhu uměle udržovat. Těžkou si dnes někdo koupí 1500 ha a prohlási je za nehonební, z výše uvedeného důvodu.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    NOITA: tak jednak to bylo myšleno mírně s nadsázkou, já sem o tý historii něco řekla, ale přiznám se, že jsem to trochu popletla (protože ta historie je dost spletitá), nicméně na otázkách "historie, zakladatele a budovatele ČMMJ" myslivost stojí a padá, že :) Ale i tak toho předmětu mi dal i jen prospěl a ne prospěl výborně, i když jsem všechny ostatní otázky z tohodle předmětu věděla dobře. Nebo byste mne kvůli týhle otázce vyhodili od zkoušek? Ne, že by byl takovej problém se tu otázku naučit, ale radši ten čas věnuju tomu, abych co nejlíp (a třeba i víc než se u zkoušek požaduje) naučila zoologii nebo chov. Budovatelé ČMMJ mne moc nezajímají, pokud to nebudu umět, zvěř tím neutrpí, bezpečnost taky ne a že nemám z tohodle předmětu výborně mne nemrzí, z kynologie nebo zoologie by mne to trochu mrzelo.
    GIO
    GIO --- ---
    a proc je te zvere hodne, to je ta otazka. MYSLIM TED TE HAJENE
    GIO
    GIO --- ---
    JACHYMKO: pro zabavu? no, to sis nabeh.
    PTERA
    PTERA --- ---
    GIO: no jsme na stejne strane :)
    GIO
    GIO --- ---
    PTERA: zajiste sis vsimla, ze s timhle "napadem" jsem pomerne nedavno zde prisla ja.) takze nemuzu nez souhlasit.
    PTERA
    PTERA --- ---
    GIO: jo takhle to myslis...no prave proto by to melo byt svereno do rukou pouze osobam k tomu zaskolenych a uvedomelych pokud mozno, aby nedochazelo k pripadum sportovniho lovu skodne,samozrejme pod maskou premnozeni.......
    GIO
    GIO --- ---
    PTERA: co nechapes na tom, ze povazuju za uhozene umele udrzovat mnohonasobne vyssi stavy vysoke jen proto, ze myslivce bavi pak do nich strilet.. priroda by si s tim poradila, kdyby vsechny ostatni krom lidi nepovazovali za skodnou, a prikrmovali, ale rozumne... je prece sdahly prikrmovat, kdyz pak jednim dechem prohlasi, ze srnek je opravdu vyrazny nadpocet, chapes...s tim jsou spojene skody nejen v lesich, ale i na polich treba.. ale myslivci maji sve uhozene postupy a ridi se jimi, hlava nehlava..
    PTERA
    PTERA --- ---
    GIO: asi sem te moc nepochopila......no samo oznaceni skodna je uhozeny....
    GIO
    GIO --- ---
    jako fakt nevim co je v poradku na tom, ze kdyz jdu (dnes, za bileho dne kolem poledne) na prochazku kousicek za obydlene uzemi, potkam hned ctyri stada, hodnehlava, srnky se neboji, dokud teda po nich nevybehne pes...mi teda takovy stav zvere a nadhodnocovani jednoho druhu nad ostatni jen tim, ze neco nazvu skodnou a neco si "chovam", je opravdu zhuverilost nehorazna.
    PTERA
    PTERA --- ---
    TSOH: trofejista
    PTERA
    PTERA --- ---
    NOITA: ja nevim jaky je normalni stav srncu ku prasatum ku treba rysovi, jaky by mel byt spravny pomer v nasi soucasne krajine, myslim, ze nekdo ten pomer hlidat musi,protoze tahle "homeostaza" je porusena diky civilizaci, tohle ma byt prave prace myslivcu a souhlasim s tebou, ze premnozeni jednoho druhu na ukor druheho je rozhodne spatnej postup,proto by meli byt myslivci radne zaskoleni,kdyz uz nemaji odborne vzdelani a taky by meli nejspis delat psychotesty, je to v mnoha pripadech akorat zneuzivani postu,i kdyz nechci krivdit lidem,kteri takovi nejsou.....

JACHYMKO: hele zabijet zvirata pro zabavu je dosti ubohe....
    TSOH
    TSOH --- ---
    patrně si jen urizl hlavu jako trofej a zbytek zanechal ....

NOITA
    NOITA --- ---
    PTERA: jenže ekosystém neudržíme tím, že budeme cíleně přemnožovat určité živočišné druhy na úkor jiných. Myslivcům nejde o fungující ekosystém, ale o zisky z chovu zvěře na pozemcích, které nejsou jejich.
    PTERA
    PTERA --- ---
    KENJIRO: asi tak jak rika schwepz,prirozene uz neni v nasi krajine temer nic, ekosystemy musime pomahat udrzovat jedine my,kdyz sme se do nich tak skvele nabourali...krmeni zvere je myslim v poradku
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KENJIRO: jsem v klubu nový a nemám čas a chu´t číst celou historii. zdá se mi že to myslíš ironicky :-) těžko můžeme mluvit o nějaké "přirozenosti" v kulturní krajině, kde se sotva zachovali tak maximálně některé barokní výměry ,) krmit samozřejmě ano, aby se pak mohlo argumentovat že je jich "moc", přemnoženo, a že by se nějaká divočina měla servírovat horká na talíř. ps. nečetl jsi něco od známého eko-teoretika geryho snydera? (např - The Practice of the Wild (1990), The Old Ways (1977), The Politics of Ethnopoetics (1975) A Place in Space (1995))
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    SCHWEPZ: Ale to už tu bylo ujasněno. To není pozitivní, to je negativní. Pozitivní by bylo zvěř nekrmit a nechat chcípnout hlady, protože je to přirozené.
    TSOH
    TSOH --- ---

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam