GIO: omlouvam se za zpozdeni, ale neodustim si odpovedet.
Chapu, ze nechces, aby nekdo delal neco co tobe se nelibi, tohle ale nikdo z nas tady nedokaze zaridit. Jedni delaji to a druzi tohle. Tak to bylo a tak to je. Navic jsme se nebavili o strileni, ale o psech. Tedy asi takhle. Ano, pokud natrapiruje muj pes v lese kocku, pak pokud bude na volno tak ho necham probehnout. Kocka do lesa nepatri. Kocka vyleze na strom, pes mi ji bude hlasit tak ho pochvalim a odvolam. Tim to konci, Nebudu volat straz, nebude se strilet. Pokud pujde tou samou cestou clovek s plebejskym psem, pes kocku natrapiruje a prozene ji, pak pokud se necha privolat je to ok. Pokud bude hnat kocku pres pole, tj cca 500m, pak panicka upozornim, pokud toto jednani uvidim. Ale na druhou stranu je to kocka, takze mi to vadit nebude tak, jako by honil srnci.
Proc vsechno vztahujes na sve psy ? Osobne se nezname, ja neznam tve psy, pak ty mluvis za ne. Pokud ti prohani zver pak je tvou odpovednosti se o ne starat a dodrzovat zakon, ja te nenapadam, tak se nerozciluj. Kazdopadne mela by jsi mit na pameti, jak to bude pripadat nezucastnenemu co vyjde z lesa. Pokud si pocka , pak uvidi ze tvi psi jsou OK a nemel by se cilit, ale bohuzel to je JEN O LIDECH. A z toho co vim, mas nanestesti jen negativni zkusenosti.
Ukaz mi kde si protirecim ohledne stvani a zabavy. Definici stvani jsem ti podala. Moji psi zver nestvou a nemeli by tak cinit zadni lovecti psi u nas. Stvanice se jiz davno neporadaji. To ze mi psi honi, nadhani a jinak pracuji neni stvani zvere. A to je rozdil a v tom jsem si, pokud ja vim, nikde neprotirecila. Ale dokaz mi to a uvidime.
Ano, muj pes se za kockou rozbehne pokud ji vidi ze se pohybuje, pokud nekde lezi pak mi ji vystavi. Duvod? Je to lovecky pes a kocka je pro nej skodna. Navic ma velmi podobny zapach jako liska nebo kuna . Proto ma pes dovoleno kocku prohnat, pokud mu to dovolim. Pokud ho zadaunuji kocka se muze producirovat jak chce.
CYBERKOTLIK: mam pocit, ze ti to uz nekdo kometoval. Zakon jasne uklada povinnost mit na honech a nahankach presne stanovene minimum psu. Pokud psi nejsou lov se nekona. Nesmi se. Navic pri nahance na cernou zver se nesmi pouzivat jinych psu nez popsanych v paragrafu 45.
449/2001 § 44
Používání loveckých psů a loveckých dravců
(1) Držitel honitby je
povinen držet a v honitbě používat lovecké psy. Loveckým psem se rozumí pes loveckého plemene uznaného Mezinárodní kynologickou federací (FCI) s průkazem původu, který složil příslušnou zkoušku z výkonu. Potvrzení o složené zkoušce vystavené jejím pořadatelem je veřejnou listinou.
§ 45
(1) Lov zvěře smí být prováděn jen způsobem odpovídajícím zásadám mysliveckým, zásadám ochrany přírody a zásadám ochrany zvířat proti týrání. Zakazuje se :
e) nahánět zvěř srnčí pomocí ohařů, ostatní zvěř spárkatou s pomocí
psů v kohoutku vyšších než 55 cm
O poctu psu hovori zakon 244/2002
§ 16
Počty loveckých psů pro společné lovy
Při společném lovu je stanoven pro první tři střelce a pro každých dalších i započatých deset střelců jeden lovecký pes se zkouškou z výkonu, pro druh zvěře, který má být loven (§ 14).
Kazdopadne stoji za nastudovani paragrafy 14-18 ohledne psu
Pokud mluvis o lenosti pak by jsi tedy mohl nekdy prijit pomoci s celorocni staorsti o les. S tou neloveckou, ale mysliveckou. Sazeni stromu, krmeni, sekani louk, cisteni lesa , strosti o bazanty etc. Pak by jsi mi mohl neco rikat o lenosti. Takhle jsi jen dalsi tluchuba, ktery si nevidi pres okraj klavesnice. Promin, ale je to tak.
Navic nechapu tvoje prelozeni, zkus to jeste jednou. Ale mozna ze jsi uz nasel vysvetleni.
CYBERKOTLIK: Vis co je vubec nahanka ? Nebo hon ?Asi ne. Kazdy z loveckych psu, je vychovany a ovladatleny. Neznam zadneho magora co by lital na neposlouchal. Navic napriklad moji jsou cviceni na Fiela trial, takze ti hledaji na velke vzdalenosti, coz muze pripadat nezucatsnenemu jako litani po poli. Jenze v tom je ten rozdil. Proto obhajuji a budu si stat za tim, ze pes na honu ci nahance by mel byt na volno. navic jak se zminuje Ptacopysk, ja pokud mam psa u sebe tak ho nikdy nedavam na voditko, jelikoz nikdy nevis kam se budes otacet a zamotat se do voditka s flintou je jen koledovani si o maler. Vzdycky mi pes lezi u nohy, nebo tam kde ho odlozim.
PTACOPYSK: Dik , koukam, ze alespon nekdo vi jake situace se muzou stat a neodsuzuje. Hodne stesti s hafiky :)
TSOH: Vis, v CR existuje zakon, ktery ti uklada povinnost zabezpecovat zbrane a naboje. Takze pokud si myslis, ze v tasce jsou naboje, pak vidis asi kostlivce v kazde skrini. Cim dal tim lepe...