Jelikoz se debata toci okolo par zakladnich temat nebudu vsechno odkazovat na jednotlive prispevky doufam ze mi to odpustite.
AD vypousteni zvirat, Souhlasim s Anabel, zvire chovane , nebo narozene v zajeti nema sanci na preztit, no dobre ma, ale minimalni. To se potvrdilo, kdyz aktiviste vypustili polarni lisky z chovu a do par tydnu nasli 99% pochcipanych, protoze nevedi jak si sehnat potravu.
Jinak na tohle tema zvire v zajeti a jeho osvobozeni je pekna jedna cast knizky Pi a jeho zivot od Yanna Martela.. Doporucuju vsem.
Ad premnozeni nepuvodnich druhu. Krasnym prikladem je Australie. Postupne sem byly dovazeny nove druhy, ktere se velmi rychle prizpusobily, takze se resi premnozeni oslu, kapru v rekach, velbloudu a mysi. A jak se reguluji ? Zvirata odstrelem a to uplne neregulovanym, protoze to jsou nepuvodni druhy a berou puvodnim potravu a u kapru se to resilo vysazenim dravych ryb etc, ale kapri se prizpusobili a dneska se reky travi, aby kapri zmizeli. Vice o nepuvodnich druzich zde
http://www.feral.org.au/content/species/species.cfm
AD norovani. Vzhledem k tomu, ze se clovek pohybuje mezi pejskarema, tak vam reknu, ac vam to bude pripadat nemozne, ze lisky, ktere byly vychovane od liscat na norovani byly velmi inteligentni. Vedely, ze je pes nedostane, ta liska noru znala, vetsinou se pouzivala na jedne konkretni nore. Takze kdyz bylo jeste legalni kontaktni norovani, tak mnoho ze psu vyskolila vic nez nejaka "ustrasena" divoka liska. Byly to profesorky , ktere vedely co delat. Jasne, liska odchycena v dospelosti to mela tezsi. Kazdopadne jako majitel psa ( nastesti velkeho co se do nory nevejde ) si dokazu predstavit jak bych nenavidela vsechny zastance zruseni zkousek z norovani, kdyby mi pes zabehl do nory nebo drenazni trubky, co jsou na polich, a zemrel mi tam kvuli lisce.
AD Mustang v lese, dekuji, po dlouhe dobe jsem se tu zasmala. Dik :)
BTW vite ze existuje zakon o tyrani zvirat, ktery vas muze pokutovat kdyz vam utece pes ? (Ja jsem to napriklad nevedela, priznavam ) A to vlastnim pricinenim nebo nahodne, jak tu bylo citovano o "vysmyknutem psu". Stoji to za prostudovani. Vetsina mest ma dokonce i sazbu pokut za tento cin.
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701?number1=246%2F1992&number2=&name=&text=