• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHm!slivost v cz i jinde
    TSOH
    TSOH --- ---
    to se musí lovit z takového přibližovadla...

TSOH
    TSOH --- ---

CO VŠECHNO ČLOVĚK NEUDĚLÁ PRO SVÉ POTĚŠENÍ...
    TSOH
    TSOH --- ---

LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    KENJIRO: Ty jses asi tak predpojatej ze ti vsechno pripada predpojaty?! Vzdyt si tam muze vybrat temer kazdy (mimo vegan lovce myslivcu;)-mozna tam trochu chybi neco jako: myslivci mi nevadi, moc se o myslivce nezajimam a nevzrusuji me, coz tam v podstate je, ale vzhledem ze je to v tomhle auditku tak oks.

Nahod taky neco...
    TSOH
    TSOH --- ---
    KENJIRO: tot otazka... obecne toto tema asi stezi pitome pripadat muze (kor kdyz se clovek podiva na nastenku....)
    co se možností odpovedi týká tak sem s nápady... rad to pripadne doladim...

LOJZIKOVO
    LOJZIKOVO --- ---
    tak co kdo v tom ma prsty:-P
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    TSOH: možná jim anketa přijde pitomá a možnosti odpovědí neskutečně předpojaté?
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    TSOH:
    ja taky ne...
    TSOH
    TSOH --- ---
    nejak nechapu ze se do dnesniho dne nikdo nevyžvejknul ohledne te ankety...
    [ nyx :: navrhy na ankety na gate/mainu/uvodu... whatever;) ]
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    PTACOPYSK: bylo mi to jasne ze to neni z tve hlavy, data asi nikdo nezname presne. Z me strany v pohode, Penzum mam taky a je to jedna z pekne udelanych ucelenych mysliveckych publikaci. Takze stejne, dik :)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    BUXIE: mno, abych se nechlubila cizim perim ... zapomnela jsem pripsat, ze to je vycuc z ucebnice "penzum myslivosti" :)
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    PTACOPYSK: Dik, velmi pekne zpracovane :)
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    TSOH:
    TSOH:
    jééééé, vraždíí celá rodina ;)
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    Vzhledem k tomu, ze se zmenil nazev klubu a je tu cim dal tim vic fotek ze zahranici, ktere (jak pise LOJZIKOVO), uz s myslivosti v ceskem pojeti nemaji nic moc spolecneho, pokusim se alespon trochu nastinit, jak je to jinde.

1) CR, Stredni Evropa + Nemecko, Benelux
    - dlouha tradice
    - myslivost tak, jak ji zname u nas
    - vlastnicka prava k honebnim pozemkum (nekde honitby pronajima stat), hospodareni honebnich spolecenstev, ty ruci za sve hospodareni
    - duraz na kvalifikaci myslivcu, preference najmu honiteb pro obcany techto zemi
    - zakladem myslivosti je planovity lov, zakony definovana ochrana zvere a pece o zver
    - pocet myslivcu k celkovemu poctu obyvatel je relativne maly, asi 1:300 (velka hustota osidleni, dlouhodobe zkulturneni krajiny)

2) Skandinavie + Pobalti
    - myslivost je ve forme, jako byla ve stredni Evrope pred nekolika staletimi
    - ulovek na prvnim miste (ziskani zveriny se bere jako sber urody, kterou nabizi priroda)
    - etika ma podradnejsi misto, pece o zver ve stredoevropskem pojeti prakticky neexistuje
    - licencni system - po vydani licence (poplatek, preferuje mistni lovce) je mozno lovit na celem uzemi (nebo casti) statu
    - honitby jsou jen v huste osidlenych castech
    - lovi se hlavne sparkata, pomerne hojne i drava zver (vlci)
    - zverina patri lovci
    - legislativou upravena doba a zpusoby lovu
    - pomer myslivcu a obyvatel asi 1:25

3) Anglie, Irsko
    - predni misto ma tzv. sportovni hledisko (ale spis ve smyslu "dat zveri sanci")
    - dulezity je dobry zasah zbrani, neodsuzuje se ani bohaty vyrad
    - trofej, narozdil od od treba CR, nejsou jen napr. rohy/parohy, staci treba fotografie neb jina pamatka na sportovne-eticky zazitek
    - tradice
    - myslivost je spojovana s drzenim pudy, na svych pozemcich muze lovit prakticky kazdy, bez ohledu na velikost sveho pozemku (muze lovit prakticky cokoliv a kdykoliv) - to ma ale za nasledek velmy nizke stavy zvere (krome umele zazverovanych velkych honiteb)
    - zakon upresnuje seznam druhu lovne zvere, doby a zpusoby lovu
    - myslivcu je pomerne mnoho, asi 1:60

4) Stredomori
    - myslivost ma silny socialni aspekt (radost z prirody, okruhu pratel a spolecenske zabavy)
    - neni system honiteb (i kdyz nekde uz zacinaji byt), lov je na zaklade zakoupene licence (vyrazna preference mistnich)
    - vyjimka: Francie - majitel muze lovit na svych pozemcich, ma-li vic jak 20 ha, majitele mensich pozemku v ramci obce se musi k lovu sdruzit
    - lovi se hlavne ruzny druhy taznych ptaku, velke zvere (napr. jelen) je velice malo, nekde je prisne chranena (Italie)
    - ochrana a pece o zver ve stredoevropskem pojeti je mala nebo zadna
    - pomer myslivcu a obyvatel cca 1:40

5) Afrika, Jizni Amerika, Asie, Australie
    - nejjednodussi pravidla, v podstate jen stanovuji dobu hajeni nekterych druhu zivocichu (jinak je mozno lovit zver podle potreby)

6) Kanada, USA, Sibir apod.
    - podobne jako Skandinavie - honitby jen v huste osidlenych oblastech, jinak licencni system
    - lovec si zakoupi licenci k lovu urciteho druhu zvere, tu smi lovit v danem regionu a obdobi
    - podminka: ulovena zver muze slouzit jen k vlastni potrebe (k jidlu, trofej), v zadnem pripade se s ni nesmi obchodovat
    - pro trofejovou zver je stanoven denni ci tydenni limit
    - tyto zakony neplati pro Indiany, Eskymaky, Laponce a dalsi domorodce, ti mohou lovit co chteji dle uvazeni a potreby

Nicmene, myslivost ma nadstatni charakter a mela by usilovat o ochranu zvere (hlavne pak te, co nezna hranice - tazni ptaci, migrujici savci). To vedlo k zakladani mezinarodnich mysliveckych organizaci. V soucasne dobe je to treba CIC (Mezinarodni rada pro lov a ochranu zvere) nebo FACE (Federace organizaci pro myslivost a ochranu prirody v EU).
    LOJZIKOVO
    LOJZIKOVO --- ---
    TSOH: ta fotka s tema bizonama je docela dost znama a myslim ze jejich lov a v podstate skoro uplne vyhlazeni nema nic spolecneho s myslivosti (ani s m!slivostí)
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    TSOH: jde o to jak "chodil" na hony. Neco jineho je chodit na hony prihlizet jako korona a neco jineho se jich aktivne zucastnit ( jako honec, psovod, lovec ). A to Kenjiro nepise. Ja jsem normalne videla lidi na hrazi obestoupeneho rybnika kde se konal hon na kachny jak prihlizeli. Vzhledem k tomu, ze stali na hrazi a vsichni o nich vedeli pak OK, ale aktivni ucast je skutecne vekove omezena.
    GIO
    GIO --- ---
    BUXIE: tobe dekuju za informaci none.)
    TSOH
    TSOH --- ---
    TSOH
    TSOH --- ---
    BUXIE: škoda jen, že se to s tim věkem moc nedodržuje...
    cituji : ,,Jako dítě (zhruba kolem 11-16 let) jsem také chodil na hony,,
    zde celý text : KENJIRO:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam