jj, hranice svobody dítěte se musí - když je maličký - držet dost pevně a pak jí postupně zvětšovat a uvolňovat, ale s 18 rokem už by mělo bejt všechno jasný a měl by zvolna začít fungovat partnerskej vztah ... problém některejch rodičů (myslím si, že minimálně poloviny) je, že se jim líbí někoho ovládat a nechtěj se z tý role dostat ... já zas furt slýchám : "rodiče už sou takový" -- blbost, ale nemám na to jim vmýst do tváře: "to, že vás rodiče uzurpovali, přece neznamená, že se pomstíte na mně" (oběma umřel poslední rodič před max. 3 roky a sou na to téma citlivý)
k tý lítosti -- ta pochází nejspíš z toho, že s nima člověk prožil i dost dobrejch chvil, když byl malej (a teda -- díkybohu za ty chvíle) .. takže není stoprocentní důvod se na ně vykašlat ... ale v přítomnosti se chovaj egoisticky - dělaj dobře sobě (ovládaj), tak je to chce pokud možno slušně a vytrvale (a když to nejde tak rychle a neurvale) poslat na hranici, která nám připadá ok
k tomu strachu -- některý rodiče maj prostě úzkostnou poruchu .. a dostat je s tím k doktorovi nejde .. navíc po těch práškách, co na to dávaj, se blbne -- já věřím, že ten rodič trpí, ale je to jeho problém, já kvůli němu nebudu dělat věci, který považuju za bezpečný
teda upřimně - přála bych si mít cool vztah s matkou, ale jde to vůbec s někým, kdo je schopnej vás stále kontaktovat jako první (já jí volám tak dvakrát za rok - jednou, když něco potřebuju a podruhý - když se neozve třeba měsíc a začnu na ní mít třochu náladu .. ona je schopná mě icqovat, smskovat, telefonovat co tři dny s konverzací typu "ahoj / jak se máš?/ tady prší" blee)
tak já du budovat ty hranice ,-)