• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUERGAJsou rodiče našimi přáteli či nepřáteli?aneb rodiče si člověk nevybírá...
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    jestli se muzu zapojit do debaty, myslim ze jsem mela od mamy pridel svodody presne takovy, jaky jsem si prala, fungovalo to vetsinou tim stylem, ze jsem se neptala, ale spis oznamoavla - jdu tam a tam, s tim a tim, vratim se v tolik... az na par extremu jsem vlozene duvery nezneuzivala a myslim, ze se za me mama moc stydet nemusi .)
    takze jestli jednou budu rodic, muze to byt metoda, ktera funguje..
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    právě,jak jsem už psala,věta,kterou asi slyšelo a nenávidělo každé dítě:my tě nechceme omezovat,máme o tebe jen strach je fakt pravdivá...jenže prostě nějaká máma ho má větší, jiná menší,nebo ho mají všichni stejný,ale umí ho ovládat,ale každopádně je nutný poskytnout dítěti určitou dávku svobody,což mnoho rodičů nedělá
    REONA
    REONA --- ---
    JUASINHA: no tak s tou svobodou budu mít problém. Byla jsem z těch, které mohly na diskotéky a tak později, než kamarádky a samozřejmě mi to strašně vadilo. Ale časem jsem zjistila, jaké to je, byla jsem zvyklá vědět o každém mamky kroku a když někam jela a nevrátila se do udané hodina, už jsem ji naháněla. A to je dospělá a tak, že jo...jenže strach o blízké se nemusí vztahovat jen na děti :) V tomto ohledu ty své lituju skoro předem ;)
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    no to je hrozně těžký....myslim,že jestliže máš vyrovnaný zázemí a jseš v pohodě,tak nebudeš mít problém s výchovou...my, co to máme doma trošku psycho s tím budeme mít problém....ale zas na druhou stranu,vím,že pomoc od nějakého psychologa je snadná...znám asi dva lidi,co jí vyhledali právě kvůli tomu,že nevěděli ja na to a báli se,aby ta jejich výchova nedopadal stejně,jako výchova jejich rodičů...já se třeba bojim,že budu opačný extrém a svým dětem dám takovoui dávku svobody,že se to obrátí proti mě...je to fakt těžký...ale obecně je to tak,že se to vše přenáší z generace na generaci....(vím,že naši to měli doma taky psycho,takže jim nic vyčítat nemůžu)důležitý je s tím něco dělat...
    REONA
    REONA --- ---
    Jak to tu čtu (a děsím se!), tak si říkám jací z nás vyrostou rodiče...

Moje mamka vždycky říká, že nás vychovávala stylem "apelovala jsem na váš rozum už v době, kdy jste ještě žádnej rozum neměli". A myslím že se s bráchou shodnem, že nás vychovala dobře - máme super vztah, skvělé zázemí a prostě nic, na co si stěžovat.
    Ale na druhou stranu, když mi byly tak tři roky, tak jsem prej byla k nesnesení a na zadek jsem dostávala celkem často...no, to si ani nepamatuju, v mé paměti na mě mamka nikdy nesáhla.

Vyroste ze mě jednou lepší nebo horší rodič než z těch, kteří to měli doma horší? Je možné následovat dobrý příklad a je to jiné / lepší / horší než naopak vyvarování se chyb minulé generace?
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    "jsi můj rodič,žádné jiné mít nebudeš"jsem naštěstí nikdy neslyšela....tam to předtím jo,to jo....ale u mě je to spíš reakce na tu mojí naštvanost a bezmocnost,protože když časem "vychladnu",tak si uvědomim,že oni to asi fakt vše myslili dobře,jen jejich přístup nebyl správný a že jim nemůžu celý život vyčítat,že jsem frustrovaná bez žádného sebevědomí co se bojí celý život svých rodičů....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    mám takový pocit,že ta lítost pramení z toho nácviku "jsi moje dcera/syn a dokud tě živím,jsi mi povinen,já jsem přece tvůj rodič,žádné jiné už mít nebudeš a bla bla bla"
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    ta lítost je hrozná?dobrá?věc....stává se mi strašně často,že zas řešim,jak mě štvou a co zas bylo špatně,jenže pak je vidim třeba na nějaké fotce,nebo doma,nebo kdekoliv jinde a začne mi jich být strašně,strašně moc líto a uvědomim si,jak je mám hodně ráda,jenže proč se dějě to vše kolem...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    SEVERINE: no já svojí teď zlomila a o vánocích začneme hledat kompromis,pro "společný kontakt" a uvidíme
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    MIKATCHOU: jj, ona se chvíli tváří rozumně a pak se vrátí ke starýmu modelu .. ale zkoušim to pořád jasnejc řikat -- hodně dobrý je v tomhle směru Pearlsovo "gestalt vyznání"
    SHAMPOO: hmm, takhle komplet .. pryč sem x let, spíš mám tendenci jí dát nějaký pravidla na společnej kontakt, než jí zazdít .. je mi jí líto .. ale na to bych se asi měla vysrat, jinak mi bude líto mě, co ,-D ?
    OMI: výborný, použiju!!
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    právě to je na tom to nejhorší...to je něco tak strašně těžkýho vychovávat děti....hlavně si uvědomuju,že věta:my tě nechceme omezovat,máme o tebe jen strach...není zcestná...můžem tady kritizovat naše rodiče,ale až budem my v tý pozici...he he
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    jo jo
    já si ovšem dnes po pár praxích ve školách říkám,jaký budu já rodič,taky pitomec co otlouká svoje dítě,nebo rodič co nezvládne výchovu a buď to rozmazlí nebo neukočíruje.

JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    jj lhaní a obalmucení,největší prohřešek!!!!!jenže kdyby do toho ty děti nenutily sami....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    JUASINHA: no moje maminka zastávala názor,že jakýkoliv pokus o obalamucení rodičů,se musí z dítěte vymlátit,nebo vykopat,podle toho jakou měla náladu
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    no jasný,ale je fakt,že ode mne to byl vždycky trik,řikat jim,že ostastní taky dostali pětku z rovnic,z čehož musí plynout,že blbá je úča a ne my...a na to přesně dodali,že jiní je nezajímají...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    JUASINHA: a když se to hodí dodávají, že je nezajímají jiní potomci a jejich výsledky,ale moje
    jo jo,bejvávalo:)
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    a stává se vám,že vám maminka předhazuje úspěšné děti svých kámošů a kámošek,typu petra už vystudovala práva,chodí tančit,maluje,má přítele,kačnka studuje v anglii,má dobrou práci,je nadaná,tomášek hraje hokej,dostane stipendium za průměr......a pořád do nekonečna....jak si má kua připadat, když po čtyřech letech nejsem ani bc,věčně sama, bez peněz a koníčků...ach jo,oni fakt to sebevědomí uměj podtrhnout...
    POA
    POA --- ---
    OMI: " měli byste se mi v první řadě omluvit, že jste mě sem zatáhli a pak si koupit kašpárka na šňůrkách. " tak to je přesný! dík za tu formulaci
    OMI
    OMI --- ---
    SEVERINE: No nemáš se nechat NIKÝM používat, rodičema nejméně. to je jejich věc, co k tobě cejtěj, to tě přece k ničemu nezavazuje, co oni si myslej, že by se mělo, kdyby se bylo...
    Kuras poukazuje na to, že podla Bible máme bližního milovat, ale rodiče pouze ctít a to ještě jenom aby tobě bylo dobře na zemi, tedy aby ti nebylo mizerně, že seš nevděčník.
    Já se rodičů neprosil, aby si mě upletli a taky jsem to dycky řikal, když mikázali, co pro ně mám dělat se svým životem: měli byste se mi v první řadě omluvit, že jste mě sem zatáhli a pak si koupit kašpárka na šňůrkách.
    Jsem zvědavej, co mi řenknou moje děti, protože já jsem rodič neskutečně vlezlej a votravnej.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    SEVERINE: uteč,přestěhuj se a změň telefon
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam