ZLATUSKA88: na začátek řeknu, že moje maminka - vysokoškolačka si taky vzala "jen" vyučenýho elektrikáře. rodiče moho otce byli živnostníci, ale to stačilo, aby komoši nenechali nepřítele dělnické třídy vystudovat byť jen střední školu. vím, že táta někdy později, kdy sdílel domov nejen se třemi ženskými (maminka + 2 dcery), ale ke všemu se třemi vysokoškolačkami, aspoň občas trpěl určitými komplexy. Přestože je to velmi inteligentní a sečtělý člověk, který se ve firmě vypracoval na šéfa krajské pobočky a dodnes je to přesný a metodický člověk, který se například v důchodovém věku naučil pracovat na počítači a dnes je mmch denně na netu. ALE stále jako by mu něco chybělo, něčeho se mu v životě nedostalo a to je škoda.
Příklad č. 2 - mám cca 20 lidí v týmu, z toho jsou jen 2 VŠ, 1 vyučený a zbytek má SŠ nebo studuje VŠ. A musím přiznat, že přestože je ten jeden vyučený moc šikovný a oproti jiným mnohem zkušenější, došlo mi, že na ně bohužel nemá, že je tam určitá hranice, kterou nejspíš nepřekoná...
Závěr: nemít dnes maturitu je bohužel značný handicap do dalšího profesního života.
Já osobně jsem moc ráda, že moji synové si našli prima holky a určitě bych do nich neryla, kdyby byla jen vyučené, ale nemyslím si, že by to bylo jedno. Formální vzdělání považuji za klíč k rozvoji osobnosti.
Asi se na tom podepisuje moje výchova v rodině, kde se vzdělání přikládala velká role. Já jsem se ještě setkala s názorem, že holka patří k vařečce. Dnešní děti už ne. Možná proto začínají vzděláním někdy pohrdat. K vlastní škodě.