Tak ono se na to zatim nehledi, zejmena protoze z toho nekouka zadne lobby pro evropskej prumyslovej moloch..
Ale je to defakto uplne stejnej ekologickej problem jako treba automobily se spalovacimi motory. No, v konecnym dusledku a globalnim meritku je to vlastne problem daleko vetsi..
Jen je ten problem o trochu vic “plizivej” a jeho dopady zatim nepocitujeme tolik jako treba v centru mest preplnenych automobily..
A tyka se to nas vsech, a budoucich generaci predevsim. Pac ty megatuny elektroodpadu nepujdou zrat, nepujde na nich pestovat, ani si z nych nepostavis barak.
Jako telefon je malinka vec do kapsy. Ale z hlediska ekologie je to dalsi stripek v masivnim elektrokonzumu, a to je problem docela nezanedbatelnej a neustale rostouci..
Takze jo, jako civilizace proste jednou chte nechte dospejem do bodu, kdy se i tyhle veci a jejich spotreba, eventuelne nejaka reguce, se bude muset zacit nejak resit. Pokud na tyhle planete budem chtit jeste existovat.
Nicmene ja jsem to puvodne jeste myslel trochu z jinyho uhlu pohledu. Ze sice mi neji sympaticky takovy to pokrytectvi, kdy na se top manageri na key note busej do prapu jak je jejich firma citliva k envorimentu a jak jsou super eko smyslejici lide, a v sale tomu nadsene tleskaj.
Prijde mi to az jako absurdni.
Vlastne bych ja osobne mnohem spis prijmul kdyz by mi rekl “jsme apple, exlusivni znacka. Chces origo nabijecku k mobilu za 30litru, tak si ji kup.
Stejne jako to udelali s nohou pro imac.. S tim kusem hliniku za 30litru..
nakou ekologii jako argument bych do toho snad radsi ani netahal. Kdyz pak prijdou s takovouhle veci jako neopravitelnej mobil. Nereknu opravovat dily na zakladni desticce. Ale jako tak trivialni opravu jakovymena prasklyho displee… Tim spis ze je to asi nejcastejsi “zavada” (ten prasklej display po padu) na chytrejch telefonech soucasnosti..
Mam potom totiz pocit ze ze me delaj uplnyho debila a jeste se mi pri tom smejou..
Jestli to v tomhle stadiu zustane, tak si ten prodikt pd nich proste nekoupim. Usb-c nebo ne…
Proste odmitam z principu dat takovyhle penize za mobilni telefon ktere za ty dva roky hodim do odpadkovyho kose. Ja to proste nemam takhle ve zviku.
Ten ten telefon pro me nema natolik zasadni prinos pro produktivitu prace, abych ho potreboval menit..
Ale jako vubec se mi ta myslenka nelibi, uz jen z toho pomysleni ze bych mel zacit fungovat na android os, se mi delaj osypky:D
V takovym pripade asi budu prezivat na posledni generaci iphonu kterej jeste opravovat pujde:)
A v tom je prave ten for, ze co se tyce produktivity, tak v telefonu fakt nepotrebuju mnoho. Staci mi mejl, navigace, web browser, smsky a volani:)
To je taky duvod proc ja treba furt drzim pri zivote 7..
uz jsem na ni teda vymenil po treti display (pouzivam repasovany, tzn origo display s vymenym krycim sklem, zadnej uber cinskej smuk. Ano stoji to asi o 3kila vic, ale je to recyklovanej, navic jeste oem produkt kterej uz je v nasem kraji jednou nekdo dovezenej. A to me osobne za to proste stoji, nebudu podporovat dalsi import cinskejch smuku a vsechny eko dopady s tim spojeny.
(Dalsi produkce s buhvi jakejma emisema a ekologii nekde v uber cinskym zavode chrlicim okopirovany smuky. Namorni doprava neceho co uz tu je v podobe recyklatu, dalsi elektro odpad, atd. Za tohle mi fakt usetrit tri stovky vazne nestoji. Jde jen o to nad tema vecma zacit premejslet.
A v neposledni rade jsem timnakupem repasu dal i praci nejakymu cloveku v tyhle vlasti…
No nic, je to vsechno o uhlu pohledu… sory za delsi text a trochu asi OT.