• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALIJENiPhone - Apple reinvented the phone ....
    DOOSH
    DOOSH --- ---
    KOLCON: co jsem dostal Mini, tak Air (= velký iPad) prakticky nepoužívám. Na konzumaci internetového obsahu je Mini super.

    Na čtení knih souhlasím s VACA, že ideální je čtečka s e-ink.
    VACA
    VACA --- ---
    KOLCON: Jako subektivne, za sebe, bych Ti doporucil spis “fullsize” ipad.
    Telefon clovek furt nosi po kapsach takze tam mi prijde mala velikost zajimava.
    Ale u iPadu to vidim spis opacne. At uz to bude mini, tak stejne to budes mit v nejakym zavazadle… Takze tam mi to uz neprijde takovy terno, aby to bylo co nejmensi.

    Apple pencil na tom 8 palcovym displayi prakticky bez ramecku nebude zadnej slagr na prakticky pouziti…
    Pro multitasking a to jakym smerem se iPadOS vyviji te bude malej display spis limitovat v tom co vsechno se dnes na iPadu da delat..



    Ale treba i cover s HW klavesnici, zatimco pro mini je ta mini klavesnice spis takovej gimmick na hranici pouzitelnosti, tak u normalniho ipadu uz je celkem vyber obalu s klavesnici ktery jsou solidni, a da se na nich celkem F pohode fungovat.
    Nektery maj i touchpad kterej to cely zase posune o kousek dal, protoze kdyz uz pises z klavesnice tak je to mnohem vic ergo nez zvedat ruce od psani na display.. Gesta a klavesovy zkratky tam mas v podstate jako na macu, takze to celkem dokaze zvednout produktivitu prace a fungovani s tim zarizenim.
    (Docela mi prijde vychytanej ten logitech combo touch keyboard, kde muzes klavesnici budto preklopit na zadni stranu, nebo snadno odtrhnout od magnetu a mit tablet jenom jako tablet, ale stale v pouzdru…)

    Zkratka a dobre zatimco telefon vnimam primarne furt jako telefon, i kdyz s benefitama moderniho veku.
    Tak ipad chapu jako pomerne vsestrany zarizeni na kterym se dnes uz da udelat celkem dost prace, a prijde mi kontraproduktivni se svazat malym displayem.
    To teda pisu z pohledu cloveka kterej iPad mini radu let provozoval, ale je to jen muj osobni pohled na vec, takze me nemusis brat uplne za slovo, taky zalezi jaky mas s tim ipadem ambice:)
    Ale jinak ono tim ze dneska uz ty ipady nemaj ty velky presahy po stranach, tak to pocitove nepusobi jako zas takovy prkno…




    KOLCON: jak pise MADBANANA.
    Btw napr na iOS 9 vychazely updaty jeste v roce 2019…
    Ono u takhle archaickyho iOS je problem spis se zastoupenim kompatibilnich appek na storu.

    Ale zrovna iOS 15 zatim problemy s kompatibilitou nema, a myslim ze jeste nejakej cas mit nebude…
    Ono tam to jako prvni z pravidla zariznou distributori appek s internetovym bankovnictvim nebo online platbama. (Jako ruzny liftaga, dame jidla, wolti, bolti, a podobne) Tam priste jednoho dne vydaj aktualizaci appky nekompatibilni s tvoji verzi iOS, bez toho appku nespustis a zkoncil jsi…
    Tohle samozrejme zasadne omezi funkcionalitu mobilniho telefonu, tak jak ho v soucasnosti vnimame..

    Jinak bezny appky co ma clovek nainstalovany zpravidla fungujou bez problemu, a to i v pripade ze uz treba na appstoru nejsou ani k dispozici vubec…



    MADBANANA: zkousel jsem, zkousel jsem i takovy ty “zvejkacky” co na sebe nalepej veskerej humus, bez efektu.
    Ale abych pravdu rekl me tam nejak odchazi uz i ten lightning port. Cim dal casteji to zlobi pri nabijeni, i s novym kabelem, i po vycisteni toho portu. Jako ono by to slo vymenit asi i celkem za pakatel, zrovna u tohodle telefonu v dnesni dobe.
    Ale s tim mikrofonem ja mam za to ze to je dokonce “knovn issue” u ty sedmicky. Ze tam snad ochazi nejakej komponent (prevodnik z toho mikrofonu) primo na zakladni desce, az to pak jednoho dne prestane fungovat uplne jednoho dne. A to se mi uz nejak resit nechce, vzhledem ke stari a dnesni hodnote tohodle stroje :-/
    (I kdyz ta 256 verze nei tak casta)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOLCON: Asi záleží na tom co na něm chceš dělat. Já mám iPad PRO z roku 2018, a co jsem o prázdninách přestal hrát hry, tak v podstatě na něho lezu jen vyjímečně když si v posteli si pohodlně prohlídnout nějaký web. Jinak třeba pracovně nemám moc důvod.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    KOC256: Já váhám jestli k 12 mini nekoupít iPad mini
    KOC256
    KOC256 --- ---
    JIRRA:
    velikost asi může nejvíce vadit v použitelnosti. když si uvědomím jak telefon používám, tak většinu věcí na MINI vyřeším jednoruč, případně hodit telefon mezi rameno a hlavu taky není nadlidský spěračský úkon.

    Měl jsem i PRO teda ve verzi 11 a bylo to fajn. Teď stále váhám, zda 12 MINI nahradím 14 PRO... (mám bonus, tak by byl nerozum nevyužít)
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    ALI: Ja se obecně taky každý větší velikosti bál, jsem si říkal pokaždý když jsem viděl něco většího "taková kráva to můžu rovnou nosit v kapse tablet :D" ale ono si člověk rychle zvykne. Fullsize je oproti tý sedmě vyšší o cenťák, širší o půl, jak říkám o zvyku. Taky je pravda že na běžný používání už ti ta trochu větší úhlopříčka zas moc extra v ničem nepomůže..hlavně se za ty léta ten displej pěkně protáhnul k okrajům tak to je v tomhle hlavní upgrade. U těch obalů to hrozně nafukujou ty geláče, já po všech možnejch druzích nakonec koupil koženej (nějakej Andar, je sice pěknej ale byl tam hroznej voser s clem na shippingu), nějak jsem se bál že to bude klouzat a nakonec naopak, je celkem tenkej a přijde mi to i nejpříjemnější do ruky.
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    KOLCON: Až doteď tam vycházelo úplně všechno, až iOS 16 už nedostal. Ale čekal bych, že bezpečnostní záplaty na iOS 15 ještě nějakou dobu budou.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    VACA: Na 7 ještě vycházejí bezpečnostní zaplaty?
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    VACA: Na odcházejíci mikrofon ti imho pomůže vykartáčovat spodek telefonu a zvuk bude jako novej.
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: Coz jako teda musim rict ze ta sedma mi slouzi nejdyl ze vsech telefonu co jsem kdy mel.

    A pak ze smartfony nejsou trvandlivy produkty. Imho se ten lifespan mobilu nekdy okolo ty sedmy generace zasadne prodlouzil, a dodnes je to relevantni. 256giga, asi to neni tak bleskovy jako soucasnej a naky top hry to neutahne, ale jinak nevim nic co se mobilni aplikace tyce, v cem by mi nestacil.
    (Pravda, ze treba foto v mobilu je pro osobne me jen ciste na zdokumentovani, jako fotak to nepouzivam, a na to je ta 7 taky furt pro me za me F pohode)
    Sry za trochu OT. Inu louceni po letech :)
    VACA
    VACA --- ---
    ALI: Asi to tak dopadne.
    Ja bych musel uz po nekolikaty za ty roky menit baterku v tej sedme.
    +taky mi asi odchazi mikrofon na hovory, coz uz se mi nechce do toho vrazet.
    Po poslednim updatu taky trochu zpomalil v browseru… (i kdyz jic tragickyho)
    Vsak ma narok po teh uz snad skoro 8mi letech provozu.. coz jako vsechna cest! Kdyz by mini vydrzel slouzit stejne dlouho, tak budu happy:)

    Hry na telefonu prakticky nehraju, filmy taky ne. Max obcas nakej prilezitostnej youtube kratsi.
    ALI
    ALI --- ---
    VACA: mel jsem 8, pak 12 mini, ted 13 mini. je to skvelej telefon.

    idealni do kapsy. na “vetsi” hry a na filmy to neni, ale jinak nej.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    JIRRA: Tak ona ta funkce není ještě moc prolezla společností. Ale já se s tím právě setkávám už podruhé, poprvé se mi to stalo někdy v květnu, kdy jsem byl Apple pozitivní partou na jedné akci, a tuším že až po návratu domů mě Apple informoval že se se mnou pohybující si sluchátka, Ale bylo to až ve chvíli, kdy ty sluchátka byly dávno pryč a dále se to už vůbec nezobrazilo. Takže to tak nějak přišlo s křížkem po funuse… Jak se říká.
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    KOC256: Jojo, za majitele bud považovanej kdokoli kdo má ten device pod svým AppleID, takže tam to může bejt víc než jeden uživatel. Opraveno to určitě není páč o tom slyším poprvé :) takže možná lepší to tvý první pojmenování anomálie, neslyšel jsem o tom že by se to dělo nějak pravidelnějc nebo častějc
    KOC256
    KOC256 --- ---
    JIRRA:
    jen pro upřesnění...
    Majitel je ten kdo má sluchátka/AirTag napárovaný. tedy klidně u sluchátek více než jeden člověk?

    A ten BUG zatím není opraven?
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    KOC256: To byl bug, mělo by to hlásit až ve chvíli kdy se vzdálí majitel (pak je druhá podmínka že se ten AirTag/device musí s tím potenciálně sledovaným člověkem začít hýbat, pokud jsou jen vedle sebe bez pohybu nějakou dobu tak by to neměl řešit).
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    VACA: Zhruba v oblasti kde byl home button swajpnes dolu
    VACA
    VACA --- ---
    Prosimvas pekne, nevim jak se strycka googla zeptat na jednu vec:
    U iphonu s home buttonem se dvojim poklepanim na home button (ne stisknutim) posunula cela obrazovka dolu pro pohodlnejsi ovladani jednou rukou.
    Jak se tohle dela iphonech bez home buttonu?


    (Dosluhuje mi staricka sedmicka, a nejak se nemuzu rozhodnout jestli 13 mini, nebo “fullsize”, nebo naopak SE 2022.
    Rekneme ze cena tady neni az tak stezejni faktor.
    SE22 by mi vlastne asi vyhovovalo nejvic, mj. i kvuli touch ID.. Ale je tam ten limit kapacity na 256gb, a me na moji sedme z teh 256 uz zas tak moc volnyho mista vlastne nezbejva.
    Mini mi prijde super velikost overall, ale trochu se bojim toho ze display je o malinko uzsi nez na SE….)
    Fullsize iphone beru jako posledni moznost. Je to proste celkem vetsi nez ta 7 kterou sem cely ty leta pouzival vez obalu.
    Ale vzhledem ke sklenenejm zadum bych to asi radsi chtel pouzivat s pouzdrem. Coz ten telefon zase jeste zvetsi:(
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Moc jsem to nezkoumal a pokud to někdo ví, tak bude asi rychlejší odpověď něž samostudium, ale kamarádka dneska vznesla dotaz na funkčnost detekce sledování cizího AirTagu/sluchátek.

    Situace...
    Celé odpoledne (několik hodin) byla s kamarádkou někde na kafi v nákupním centru, pak jely domů sockou a až tam jí iPhone zahlásil, že ji sleduje cizí AirTag/jiné zařízení. Kamarádkla byla pořád nablízku. Dokáže někdo vysvětlit jak to funguje?

    Čekal bych, že dokud je v dosahu majitel, tak se nic hlásit nebude. Ale pak mi nedává smysl, že to v nějakou chvíli začalo bonzovat. Nebo jen anomálie?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Delší texty diktuji. To je nejrychlejší...
    HERKULES
    HERKULES --- ---
    AOTEAROA: Mně taky poskakuje. Ne všude. Ale když, tak se to nedá.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TANTRAMAN: Poskakuje, neda se to pouzivat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam