• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALIJENiPhone - Apple reinvented the phone ....
    CROSS
    CROSS --- ---
    SUBTITLES017: Chat GPT mi na dotaz taky našel tohleto. Neni jasný, odkud čerpaj data, předpokládám, že z návštěvnosti webů nebo z něčeho podobnýho. O přesný číslo asi tolik nejde, ale přijde mi to poměrně věrohodný. Rozhodně si nemyslim, že v Česku je to půl na půl.

Ten trh je malej, možná ne počtem uživatelů, ale určitě kupní silou, a investice, která by byla nutná k použitelný práci iOS s češtinou, se prostě nevrátí, nebo ne v parametrech, který má momentálně Apple nastavený. (A tim nechci říct, že nedělaj nic — jak by asi JIRRA upřesnil.)
    SUBTITLES017
    SUBTITLES017 --- ---
    FRK_R23: apple cca 25 %..

Mobile Vendor Market Share Czech Republic | Statcounter Global Stats
    https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile/czech-republic

web neznám, nevím jak moc jsou data spolehlivá, ale přijde mi, že by to mohlo sedět
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    CROSS: Absurdní a vycucaný z prstu. Nicméně iOS vs android je i u nás v podstatě půl na půl a telefon má skoro každej. Tak či onak jsou to miliony prodaných kusů. Pět mega je blbost, ale čtyři miliony tady budou. Data nemám a jsem linej je hledat.

Pointa je, že nejsme malá země. Menších zemi je podle populace asi polovina.

Jestli někdo máte data na podíl ios vs Android v Česku, tak se rád podívám.
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    JIRRA: To že to půjde obejít pro nás co pracujeme v Čechách je v podstatě k ničemu. Teda aspoň v tom jak vnímám že mi ty funkce mají usnadňovat život, protože většina komunikace co mám je v češtině a tou si ta ai prostě neporadí
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    Abych k tomu dodal nějaký info který ale není nijak disclosed - Apple Intelligence v EU není momentálně k dispozici kvůli DMA z toho důvodu že zpracovává data uživatele ke kterejm pokud by Apple volně poskytl přístup, by bylo narušeni veškerejch privacy policy. EU to vidí jako monopolizaci trhu, takže legal conflict proč tyhle data neposkytuje Apple ostatním. Gemini, chatGPT a jiny AI jsou obecný modely který do těchhle dat nesahaj a svoje odpovědi tahaj z toho co nafarmily na netu, proto to nikoho nějak nepálí. Obejít to z hlediska uživatele půjde nastavením telefonu, Siri a storefrontu (tzn nastavení regionů Apple Account v App storu) do US angličtiny.
    OT_
    OT_ --- ---
    OT_: A pak ještě bych byl u Androidu lehce nervózní z privacy issues teda.
    OT_
    OT_ --- ---
    SUBTITLES017: U počítače si nedovedu představit, že bych přešel z Apple na PC, to bych si šel raději hodit než muset pracovat s Windows, ale s nějakým lepším Androidem bych klidně žít dovedl. Když o tom tak přemýšlím, zásadně by mi chyběly jen imessages a airdrop. Za své peníze (rozuměj nefiremní) bych si asi iPhone nekoupil:) oni se ti výrobci Androidů musí s inovacemi snažit víc než Apple, aby to někdo kupoval, řekl bych:)
    DUKED
    DUKED --- ---
    SUBTITLES017
    SUBTITLES017 --- ---
    DUKED: menší ano, ale telefonů mohou mít prodaných klidně více (podíl prodaných iphonů v AT je cca 40 %, v ČR je to cca 25 %).. navíc prakticky německý trh / podpora

BINARY_PARANOIC: jo to EU tam je zbytečný, o tom žádná (já si ho tam na první dobrou ani nevšiml, protože mi bylo jasné, o čem ten přehled má být :-D manipulativně podané to je, bohužel pro nás pravdivé.. rozebírat tu, že nákup iphone je dobrovolný opravdu není třeba, ale když srovnám co dostanu za svoje peníze v eng mluvící zemi a co dostanu např. zde v ČR, tak je to "půlka telefonu" :)
    DUKED
    DUKED --- ---
    Treba mensi Rakousko ma Apple Store 😉
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    SUBTITLES017: Jakože „smutný obrázek dnešní doby“, který (naproto blbě a manipulativně) „srovnává“ World a EU je… o tom, že americký výrobce kašle na jiné jazyky? No já ti nevím… Nebylo by to v takovém případě spíše nadepsané, co já vím, třeba US vs. rest of the World? :) A velká část těch mých bodů níže by beztak platila úplně stejně. Prostě je to manipulativní blbost, ať se na to díváš jakkoliv.

Přičemž samozřejmě nijak nerozporuji, že by bylo fajn mít všechny fíčury i v češtině. Ale taky plně respektuji, že je to rozhodnutí výrobce (včetně cenové politiky) — nikdo mě nenutí iPhone kupovat, jeho nevlastnictví ze mě podčlověka neudělá :)
    6746
    6746 --- ---
    Apple se chová jako jakákoli jiná nadnárodní korporace. Vydělává prachy. Nebude dělat nic, co jí ty peníze nepřinese. Iphony se v Čechách dobře prodávaj i bez AI. A prodeje budou mít dál i bez těch funkcí. Lidi to prostě koupí, protože je to iPhone. Že už je to posledních pár generací předražená zprdukulička nevadí, když konkurence není (asi) lepší a ještě přechod k ní je složitej…
    SUBTITLES017
    SUBTITLES017 --- ---
    co tak čtu, tak tu apple prodává 35–45 tisíc telefonů měsíčně.. 5 milionu muze byt celkový počet mobilů v ČR skoro ne? :D
    CROSS
    CROSS --- ---
    FRK_R23: Pět milionů iPhonů je co za číslo?
    SUBTITLES017
    SUBTITLES017 --- ---
    OT_: no tak co ti zbyva, kdy nechces android.. :-/

FRK_R23: souhlas, ale v porovnání s ostatními trhy myslím, že malá zemička opravdu jsme.. nebo čemu jinému to tedy přisuzovat, že na to apple kašle?

btw jakto, že výrobci android telefonů aktuálně s podobnými AI funkcemi jsou schopní na český trh dodat zařízení s komplet funkcemi a apple ne? neptám se, abych přiléval olej do ohně, ale fakt by mě to zajímalo..
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SUBTITLES017: My ale nejsme malá zemička. Tenhle natativ mě strašně sere. Pět milionů iPhonů prostě není málo.

Čísla nejsou přesná.
    OT_
    OT_ --- ---
    SUBTITLES017: No dokud to lidi kupují, tak si říkají who cares v Apple a můžou na nás dále srát:)
    SUBTITLES017
    SUBTITLES017 --- ---
    BINARY_PARANOIC: ja tedy tohleto vůbec nepochopil jako anti-eu.. za me je to reakce na přístup applu v non-eng mluvících zemích. ano, vím ze jsme fakt malá zemička s opravdu malým trhem, ale telefony tu prodávají (jako ve spoustě jiných zemích) za plnou palbu, takže who cares? at si proste vyřeší to, aby funkce byly dostupné všude, kde telefony prodávají (samozřejmě mimo situace, kdy je to legislativně nemožné).. dejme tomu aspoň do roka od uvedení na trh.. ne že budeme čekat 10 let (v optimistickém případě) jako na podělanou podporu češtiny v default klávesnici.. :)
    MUXX
    MUXX --- ---
    HAFI: pry staci prepnout na UK. rikali na redditu v beta ios 18...
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    BINARY_PARANOIC: Já v srpnu před dovolenou - asi 30 GB filmů. AirDrop z Macu by to asi dal taky, ale přes kabel to bylo pohodlnější (ještě lightning).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam