OK, tady máte (předpokládám, že toho většinu z toho stejně znáte):
https://ebay.de/ Na co dát pozor:
- Při hledání vhodného prodejce sledovat, kolik má pozitivních hodnocení jako prodávající
- vyvarovat se účtů s malým nebo žádným počtem hodnocení a účtů, které nebyly déle jak rok aktivní (někdo mohl ukradnout identitu).
- I když nabídka může vypadat lákavě, hrozí, že se jedná o podvod (pokud někdo nabízí iPhone se super příslušenstvím a v perfektím stavu, se zárukou a má nula hodnocení, přihazují mu na to dva "křeni" a cena je před koncem aukce někde na třetině obvyklé ceny, tak to smrdí na sto honů.
- Zkontrolovat si, zda se v případě výhry dá platit přes paypal.com. V naprosté většině případů ano.
- Pokud umožňuje prodejce platbu jen přímo na účet, raději se mu vyhněte, v případě problémů se to z něj bude špatně páčit.
- Je potřeba podrobně číst celý popis předmětu. Prodejce tam občas může schovat někde ke konci popisu zmínku o nějaké závadě, která by vám mohla následně zkazit radost.
Prodejci píšou vždy, že se jedná o soukromý prodej a proto neakceptují vratku. To se nicméně netýká situací, kdy vydražená věc neodpovídá popisu a prodejce nějakou podstatnou vlastnost zamlčel. Pak platí obchodní podmínky eBay a bude potřeba otevřít dispute.
POZOR: příhozy nelze rušit a pokud věc vydražíte, musíte jí zaplatit. Pokud byste nezaplatili, tak vám eBay myslím po dvou nebo třech "strikes" zablokuje účet (to vyzkoušeno nemám :).
Jak zjistit "tržní" cenu Když chcete mít představu, za kolik se vámi hledaná věc vydražila v nedávné minulosti, jde ve vyhledávání zobrazit historie ukončených aukcí. V hledání se klikne na
Tam zaškrtnout "Verkaufte Artikel"
Ze zobrazených výsledků filtrovat pouze aukce:
Automatické přihazování na konci aukce (sniping) Tahle stránka
https://www.gixen.com/ se dá použít zdarma pro tzv. "ebay sniping", tj. přihození do aukce v posledních sekundách za pevně nastavenou cenou, aby už na to jiný zájemce nestihl zareagovat. To je myslím výhodnější, než se nechat ke konci někým jiným, kdo příhazuje vyhecovat a přehazovat se (to už se mi taky stalo :)
Zkrátka si rozhodnete max. cenu, co jste ochotni dát a dražené věci se dají sdružovat do skupin s podmínkou, že jakmile se jedna z nich vydraží, ostatní se už dražit nebudou.
Proxy adresa v NěmeckuVětšina prodejců zasílá jen po Německu, takže je potřeba zřídit si virtuální poštovní schránku. Já používám dlouhá léta spokojeně tohle:
Adresa v Německu Přeposílání balíků a pošty - Mailboxde.czhttps://www.mailboxde.cz/ Automaticky odesílají do CZ i SK.
Platí se za manipulaci s jednotlivou zásilkou, za "udržování" adresy se nic neplatí. Poplatek bez poštovného za jednu zásilku je okolo 100 Kč / 4 euro. V nabídce mají několik standardních balíkových společností, Pošta, DPD, PPL, GLS, ... nevim.
Už jsem několikrát něco řešil s jejich podporou (zatoulanou zásilku, nepřipsaný kredit na účet) a musím pochválit, že tam telefony berou a maily čtou živí lidé a reagujou velice rychle a věcně.
Jinak já už mám účet na eBay 20 let, takže nevím, jak se tam aktuálně účet po založení ověřuje. Přidat si tam tuhle německou proxy adresu každopádně žádný problém nebyl, ani jí to nechtělo nijak ověřit.
Příklad s iPhonem Iphone 13 pro Max online kaufen | eBayhttps://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=iphone%2013%20pro%20max&_sacat=0&LH_Complete=1&LH_Sold=1&LH_Auction=1Vidím, že včera (psáno před dvěma měsíci) se prodaly dva v dobrém stavu okolo 400 euro

Typ aukce by měl být "Gebraucht | Privat" ( použité | soukromé ). Pozor na aukce, kde je napsáno "Nur Ersatzteile", tam se jedná o poškozený nebo nefunkční předmět.
I u vydražených věcí si lze zobrazit popis, abyste si udělali představu, jaká cena odpovídá jakému popisu předmětu. Prostě rozklikněte věc ze seznamu, jediný rozdíl je, že celý původní popis a fotky se u vydražených věcí zobrazují až pod nabídkou podobných věcí, které jsou k dispozici, takže je potřeba na stránce s detailem chvíli scrollovat.
Na swappie.com vidím telefon se stejnými parametry o 150 euro dráž:
Takže to už možná za tu trochu námahy navíc stojí. Já když něco vydražím za dobrou cenu, tak to mám místo dopaminu a adrenalinu ze sportovních sázek :) Zkrátka je potřeba to brát trochu jako zábavu.