Nevěšte hlavu, holt to prostě bude chtít větší kreativitu a domluvu s místníma. Třeba si domluvit parking u někoho na pastvině, za barákem, víc se prostě zapojit do toho local života. Jako já to chápu, že jsou z toho zoufalí a nerozlišujou mezi peaceful hipíkem, DIY teknařem, německým důchodcem a bordel dělající mládeží. Pak už je to uplně jedno. Vždyť hromada lidí ani neumí zabučet dobrý den, zajímá je jen kde koupit chlast a kde ukrást naftu. Teda ne že mě by to taky nezajímalo, ale vždycky se snažim jet slow travel, pokecat s místníma, nenapadlo by mě krást zeleninu na malým políčku za domkem, nebo krást naftu malýmu farmáři. Nemluvě o sraní bez lopatky, nebo házení tamponů do příkopů. Kolikrát jsem viděla postoj typu "ONI tu nemaj koše, blbci, tak já to hodim tady do křoví, jejich smůla, přece si ten tampon nestrčim do kapsy!". Milá zlatá oni tu koše nepotřebujou. Žádný koše na odpad by tu nemusely být, kdybyste si všichni ty tampony, toaleťáky a pytlíky od čipsů házeli hezky k sobě do odpaďáčku ve svým bydlíku. Tohle je prostě důsledek toho fast travel, dvacet pláží za dva týdny, protože dovču mám jen tři tejdny. Je to onzumerismus a pozérství bez ohledu na respekt k místním obyvatelům. Obzvlášť u Portugalců, jejich slow life, saudade, rytmus jejich pobřažního života. A v tom jim tam během pár let najede různorodá skupina neuctivejch karavanistů. Jasně že je mi z toho smutno, taky jsem si tam prožila krásný bezstarostný časy, ale fakt to chápu. A taky si myslim, že si ty naše chytrý cestovatelský duše najdou cestu kudy kam.