• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREChambara / Chanbara - Samurai Cinema (Akira Kurosawa, Kihachi Okamoto, Masaki Kobayashi, Hideo Gosha.. a dalsi)
    MURPHY
    MURPHY --- ---
    jj, lone wolf je skvělý odreagování, nejsou tam trapný ani samoúčelný momenty - jinak dvojka samozřejmě vyšla, vyjít měla i čtyřka (čímž jsem logicky do budoucna očekával i 5 a 6), ta ale nakonec asi už nebude. rudou hřívu mám moc rád a přes svůj vesměs lehčí tón, patří k věcem, které mají v oblibě i všelijací sofistikovaní japanofilové. Letos by měl vyjít Idiot od AK a trilogie o Musashim, ale zatim h****
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    dobra je scena nevim ted z kteryho ale jak je tam zranenej a tlaci kocarek, poti se, tece z nej krev, mzikaji mu oci a ma halucinace, presne do toho tahle tresava kamera, ktera uplne geinalne vykresluje atmosferu tesne pred zkolabovanim.
    na to ze je to low budget exploitation to ma par prednosti - krome kamery pak predevsim myslim jednoznacne tomisaburo wakayama.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    TIGRE: me docela fasinovalo pouziti rucni kamery, nebo dokonce roztresenych jizd, ktere by nidko se zdravym rozumem nepouzil, nicmene to pusobilo vice nez efektne.... takze se stotoznuju s timco si napsal.
    btw. posledni souboj v laznich byl super, zvlast kdyz jednomu ze zaporaku Lone Wolf usekl nohy a ty zustaly stat, zatimco telo spadlo :D
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    ruda hriva je takova hodne okamoto a hodne mifune :)

jinak lomoscope B-cko a la Lone Wolf je samozrejme docela vizualne vtipny, me u tehle filmu nekdy prijde ta kamera a strih invencni, ze vetsina standartnich filmu z velkych produkci by mohla zavidet :)
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    Huh tak jsem si poridil v levnych knihach Vlk samotar a mlade, ale bohuzel meli jen prvni a treti dil, tj. Namezdny vrah a Proti vichru smrti. Pustil jsem si prvni dil a docela me to bavilo... zvlast ta uzasna vizualnost toho filmu :)
    Nevite nekdo jestli tam vubec vysel ten druhy dil Vlk samotář a mládě 2: Řeka smrti? nejak se mi nechce sledovat trojku bez ty dvojky...

nicmene myslim ze samurai cinema tak postupne neco nakoupim, delam si zalusk na Rudou hřívu :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    ted jsem na nic nestihal koukat ale o vikendu snad ted dam:

Akage
    http://www.csfd.cz/film/25762-ruda-hriva-akage/

Twilight Samurai
    http://www.csfd.cz/film/118348-twilight-samurai-the-tasogare-seibei/

tak pak dam report .)
    TIGRE
    TIGRE --- ---

Shinsengumi (1963) - http://www.imdb.com/title/tt0227492/ - me osobne prislo mozna o krapet slabsi nez predchazejici nicmene film ma taky par svetlych stranek. predevsim prvni silna karta je namet a dej vubec ktery se toci kolem polovojenskych slozek shinsengumi ktere fungovali na sklonku shogunatu a odkryva moralne zkorumpovane prostredi ktere v nich panovalo, stret idealu a reality, atd.. druhe zelizko v ohni je pomerne solidni obsazeni, a opet v ramci zanru slusne odvedeny lowbudget :) Misumi rozhodne neurazi ale tentokrat ani nijak zvlast neprekvapil. 7/10
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    videl jsem nasledujici - ve zkratce:

Adauchi (1965) - http://www.imdb.com/title/tt0185842/ - pomerne zajimava a komorni zalezitost, chudsi toei produkce, nicmene vec funguje a je prekvapive kompaktni. Namet tocici se kolem pomsty je originalni, tema vysoce kriticke, chvilemi to trochu ztraci dech, clovek jakkoliv je cela zapletka a hlavne finale podivne, nema problem s tim ze by tomu filmove neveril. 7.5/10
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    skvele diky ! :)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    nějaké počtení pro hlubší zájemce o japonský žánrový film. ze zdejšího hlediska jsou tam relevantní minimálně kapitoly o Okamotovi a Sonnym Chibovi. Dále se tu píše mimojiné o lidech jako Fukasaku, Teruo Ishii, Seijun Suzuki, Kijoši Kurosawa či Takaši Miike.

Chris D - Outlaw Masters of Japanese Film
    http://leteckaposta.cz/164401294
    MURPHY
    MURPHY --- ---
    O tom filmu vim, ale až doteď jsem mu nevěnoval pozornost - koukám, že to budu muset napravit:)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KERBOT: jj me to vazne docela bavilo :)
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    TIGRE: tak na to rad mrknu! :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    ja vul ted vlastne koukam ze misumi udelal serii lone wolf stejne tak jako toho puvodniho zatoicho ... .)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    vcera vecer jsem si dal luxusni chambaru - sice v mnohem pop komercni epos, kteremu mozna v necem chybela ta poloha kriticky- socialni, respektive nechybela ale nepusobila natolik presvedcive jako treba u kurosawy nebo u kobayashiho, na druhou stranu vse bylo nahrazeno nesmirne prijemne koukatelnou atmosferou a prijemnou epikou.

Okami yo rakujitsu o kire (1974) AKA Last Samurai AKA Pět Vlků

http://www.csfd.cz/film/150949-okami-yo-rakujitsu-o-kire/
    http://www.imdb.com/title/tt0123129/

S Kenji Misumim jsem videl uz chambaru jednu a to [ TIGRE @ Chambara / Chanbara - Samurai Cinema (Akira Kurosawa, Kihachi Okamoto, Masaki Kobayashi, Hideo Gosha.. a dalsi) ] - a ta ac nikterak spatna tuhle hodnotim jednoznacne o ligu vys. jak jsem psal filmu trochu chybi akcentovany socialni rozmer, obraz by mi taky trochu jiny vubec nevadil, preci jen vykontrastovana cernobila je porad lepsi nez ty nasladle mekke barvy a mailnova krev. Nicmene film za videni rozhodne stoji - je to pomerne naslaplej bijak - trochu jsem se bal dvouapulhodinove metraze, ale film odcejpa pomerne dobre, pribeh je staven nekomplikovane az nejaponsky. v postavach se da pomerne dobre vyznat, spis nez k nejakemu komornimu snimku to ma naslapnuto k velkofilmove epice i kdyz tohle asi nebylo dotazeno uplne dokonce tak presto film funguje jak jako celek tak i jednotlive pasaze a tech hlusich mist je tam pomerne malo nebo jeste spis bych rekl ze jsou podany tak ze to clovek bez premysleni odpusti a bere prirozene. co se tyce chorea tak slusny prumer spise nadprumer - nektere sceny stoji vyslovene za to. jedine co bych jeste vytknul je hlavni hrdina - po rozervanych hrdinech 60. let je to takovy navrat obloukem k zacatkum zanru - kdy je hlavni hrdina dokonaly po vsech smerech, moudry, sympatak, ctnostny pomalu za vsech okolnosti, vyjmecny sermir..atd - osobne me tenhle cernobily archetyp dost drazdi, na druhou stranu stejne jako u predeslych vytek nevim jak to ten misumi dela ale zas tak mi to v tomhle pripade nevadilo a nechal jsem se dokonale zblbonout a spis se nad hlavnim hrdinou rozplyval. filmarsky tak 7/10 nicmene okouzlen pribehem a provedenim tak filmove s malym vahanim a sice trochu slapsi ale porad 8/10

jinak abych nastinil alespon okolnosti filmu kdyz uz ne dej ;) tak film je zasazen do prubehu samotneho konce samurajske ery - do valky mezi klany - valkou tokugawskeho shogunatu proti satsume a spol. boj mezi samuraji vernymi shogunatu vs. zastance noveho poradku kolem cisare a proimperialnich sil. jak ostatne nazev napovida (alespon ten pro aj a fr distribuci) doba a okolnosti jsou vicemene stejne jako ta zrudnost se scientologem z nedavne doby.

SEEKER
    SEEKER --- ---
    trochu OT, ale rád bych vás pozval do nové diskuze Planet Hong Kong věnované hongkongské kinematografii
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    jasny ja jen spickuju :)
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    ano, seppuku je nejkrutejsi, srovnavam jen podobne vypraveni pomoci retrospektiv/flashbacku.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    no seppuku je preci jen trochu jina liga... ale zas nebudu kazat ! :)
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    jinak se s ladou krizkem po funuse omlouvam, ze ten muj oslavny popis Samuraie neobsahuje ani jednej smysluplny naznak deje, samotny tema je dost zajimavy, popis dava smysl az potom, kdy clovek vi o cem to je a s cim se srovnava... a uplne jsem zapomnel na poradny srovnani scenare se Seppuku co se tyce tech flashbacku.
    Zasadni kritickej vyznam ve vztahu k prelomovy dobe, kdy se dej odehrava (1860), pompezni zhovadilost samurajskeho kodexu a prazdnota jeho vyznamu, ktera se ve filmu projevi v podobe hned nekolika brutalnich tragedii.
    nemam v praci moc klidu na spisovani podobnych plkanic ;)

TIGRE: to nevypada marne! budes pokusnym kralikem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam