• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MICEKDostojevskij (život, literatuura, díla převedená na jeviště...)
    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    TYKVE:
    kopes okolo sebe
    kdyz ti povim, dokaz sve tvrzeni a vysvetli mi tedy podstatu nejakeho stezejniho dila Dostojevskeho, tak jen odbihas od tematu
    tvrdis, ze je proti tobe nekdo zaujat, ze se vuci tobe stavi do nadrazene opozice ...
    Ja nejsem Flaubert, me tvoje citova vychova nebavi, takze znovu:
    aby zde mohla vniknout normalni disputace (nezajima me prazdna slova), zadam, abys ze sveho pohledu vysvetlila nejake Dostojevskeho dilo
    zatim mam z tvych prispevku pocit, ze i Puskin by byl pro tebe nad ramec inteligencnich moznosti
    howk
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Takže tohle je ten příspěvek, ktery jsem parafrázovala: ,, Moje učitelka z Ruska nám kdysi říkala, že Dostojevskij se musí přečíst celý do 25ti, později už to nemá cenu .. slyšeli jste někdy něco takového?" ... To, že každé nové (opakované) čtení (jakékoliv-knihy) může být různé.. nepopíram. Jistě zkušenost hraje jistou roli. Ale odmítám tvrzení, že někdo mladý si nemuže prožít Dostojevskýho v celý hloubce.. Tento názor je jen chladnou sterilní povýšeností těch rádoby zkušených. A to reaguji na názory Rampenice.. nikoliv na ten příspěvěk, který jsem parafrázovala..O ten už dávno nejde... Jde o to, proč si někdo připadá způsobilejší ke čtení určité literatury:)
    BOS
    BOS --- ---
    TYKVE: "Hele, někdo tady psal, že někde slyšel, že Dost. se musí číst do 25 let" není pravda. viz MICEK: "ale mozna bych se bala, ze po precteni vsech dostojevskeho dilek do 25let uz pak nebudes schopnej nic delat ponevac tva psychika bude znacne nahlodana :)"

    takže o čem se tu vlastně bavíme? .)
    BOS
    BOS --- ---
    TYKVE: "Myslím, že D. může být mnohem zajimavější pro ty, kteří teprve "začinají" přemyslet..." - a je mnohem zajímavější pro ty, kteří už myslí. bez ohledu na to, kolik jim je let.

    souhlasím s názorem, že každý další životní zkušenost se promítá v četbě - tudíž čtení např. Zločinu a trestu v 16 a potom ve 26 se může odrazit jako čtení dvou úplně různých knih.
    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    TYKVE:
    Odpovedet na co? Na nic si se neptala.
    Nejsem v roli ucitelky, to jsi pochopila spatne.
    Jen jsem chtela vedet, jak sva odvazna tvrzeni podlozis fakty ergo svym vykladem. Zrejme se ho nedockame, a to je velka skoda.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Rampelnice, na tomto fóru za poslední tři roky nenapsal nikdo nic zajímavého. Našla jsem tu akorát strohé hodnotící poznámky.. Ta debata, kterou jsme tu mohl(y) teď začít měla šanci být zajímavá, kdyby ses ovšem nestavila do role učitelky a nechtěla hodnotit mé interpretační výkony (Jaký by to mělo smysl? Chtěla bys mě znemožnit.. a pokusila by ses to, i kdybych předvedla veleinterpretaci:) Myslím, že jsem tu /vcelku mimochodem/ vyřkla dost zajímavých námětů k hovoru. Ale asi, jak se říká: Házet perly...... Nicméně, není důvod, abys brala moje poznámky osobně.. Ještě je tu šance, že se pokusíš mi normálně odpovědět:)
    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    TYKVE: Navrhuji, abys prestala mlatit slamu a vysvetlila nam prikladne sujet Idiota, kdyz tak se mnou nesouhlasis.



    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Hele, někdo tady psal, že někde slyšel, že Dost. se musí číst do 25 let. A já jsem akorát napsala, že nejlépe do 17 let:) .. Což bylo akorát usměvné poštouchnutí (které mělo vypíchnout absurditu toho názoru), za kterým si ale do jistý míry stojím teď už jenom kvuli tomu, že Rampelnice vůbec nepřipouští, že by D. mohl být sedmnáctiletým přístupný v celé své hloubce,viz předchozí poznámky. Myslím, že D. může být mnohem zajimavější pro ty, kteří teprve "začinají" přemyslet... Jde mi o to, že jste to pochopili jako urážku Dostojevského. Což mi přijde absurdní.. Ještě jinak - poněkud mě vyvedl z míry tento názor Rampelnice: ,,Pokud ctes Dostojevskeho ve veku nactiletem, uzivas si maximalne prvni rovinu pribehu, nejde ti nez o fabuly (http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=fabule&Hledej=Hledej). Vnimas, co rekla Natasa Filipovna knizeti Myskonovi, avsak to je cele." Nesouhlasím.
    KJGHME
    KJGHME --- ---
    TYKVE: Ne, ty jsi napsala "Já myslím, že se D. musí číst do 17 let.. pak už to nemá cenu:)". Kde hledáš jaké jiné významy, tohle si neobhájíš.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Sorry, za špatné řazení odpovědí.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Rampelnice.. koukám, že to nestíháš:)) Ale myslím, že za to ani tolik nemohu. Takže za a) kde jsem řekla, že náctiletí jsou dospělí?
    b) z čeho vyvozuješ, že jsem náctiletá? Tak trochu podivně mi to podsouváš.
    c) kde jsem řekla, že pro mne žádný význam nemá?
    d) přečti si ho.. a pochopíš.

    Shrnuto... myslíš si, že je mi patnáct a chceš, abych zde předvedla, že nejsem schopná interpretovat:) Já ovšem pouze chtěla vysvětlit, že má první poznámka (na kterou jsi reagovala) - vůbec neměla Dostojevského hanit. Pouze sem chtěla poukázat na to, že může být přístupný i mladým (někdy možná více než komukoliv jinymu),... Takže jestli se máme nějak pohnout, nejdříve se pokus pochopit mě... :) V zásadě netvrdíme nic odlišného:)
    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    TYKVE: Prvne musim rici, ze Tve vyjadrovani je velmi postmodernisticke a nestiham pochopit vsechny roviny.
    a) Presvedcujes, ze jsou nactileti dospeli
    b) Nasledne brojis proti fanatismu v koherezi s Dostojevskym
    c) pak neco o "osobne" x "neosobne" s tim, ze pro tebe Dostojevsky nema zadny vyznam
    d) pak mluvis o Rousseauovi
    ... Wow, co jsi vlastne chtela rici?

    Mozna bychom se mohli vratit k tematu a poprosila bych te prikladne, abys rozebrala nametovou slozku v novele Vecny manzel. Potvrd tedy, ze nactileta osoba dokaze pochopit Dostojevskeho dilo natolik, ze ho v dospelosti uz nemusi cist, ze.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    *i v tomto věku

    oprava
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Přiznávám, že jsem Vás chtěla trochu pošťouchnout... :)) Můžu k tomu jenom dodat, že poněkud podceňuješ náctileté:)To co tvrdíš, je možné prožít v tomto věku... Jistě, uznávám, že je k tomu třeba nějaká úroveň:)
    To, co jsem napsala, si vzala jako hloupou urážku Dostojevskýho..ale není to tak, ani nebylo.... Je zajimavy, že ten Dost. má často tak fanatické (-zaslepené) zastánce.. i to k němu vlastně patři:) Ale je třeba mít se na pozoru. Abych nebyla tak neosobní, jenom dodám, že pro mě (osobně) by jeho dílo nemělo takový význam.. kdybych ho četla později (nadsazeno)... Tímto se definitivně stavím proti jakési nutnosti určitého dosaženého věku k pochopení určité literatury...pfuj..:) Zároveň ale uznávám, že né každý je jako mladý J.J.Rousseau:) A né každý je, jako tykvička...Skromné srovnání na závěr:) Hezká den
    KJGHME
    KJGHME --- ---
    RAMPELNICE: hezká odpověď na hloupý názor.
    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    TYKVE:
    Jsem konsternovana tvym tvrzenim a jsem opacneho nazoru.
    Pokud ctes Dostojevskeho ve veku nactiletem, uzivas si maximalne prvni rovinu pribehu, nejde ti nez o fabuly. Vnimas, co rekla Natasa Filipovna knizeti Myskonovi, avsak to je cele.
    V momentu, kdy jsi starsi a ziskas zivotni zkusenosti (pozitivni/negativni), cetba Dostojevskeho te oslovi jinak. Tedy o cem je novela Vecny manzel? Je to moralni freska, stejne jako sujet Idiota a prikladne Bratri Karamazovi je jedno z nejzasadnejsich del o Bohu.

    Za dalsi, nechci vzivat pozitivismus v literature, nicmene vis neco o zivote Dostojevskeho? Vis, ze byl odkazan na smrt, stal u zdi a bylo na nej mireno zbrani? Byla mu udelena milost a tehdy teprve mu mnoho veci doslo a on napsal ty nejzasadnejsi dila. Do te doby byl pro me na urovni Gorgeho.

    Tak je to i v zivote, vzdy se ti musi stat neco velmi zasadniho, aby si prohledla a zacala se divat na svet tou spravnou matrixi, tou spravnou optikou.
    Mozna, ze jednou Dostojevskemu na chut prijdes, ale az budes starsi.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Já myslím, že se D. musí číst do 17 let.. pak už to nemá cenu:)
    GRABULE
    GRABULE --- ---
    ZZUZI: jj,tu jsem taky moc nepochopila tu ženu....TeĎ jedu na dovolenou,tak doufám,že si jí tam stihnu přečíst!
    ZZUZI
    ZZUZI --- ---
    GRABULE: knihu si taky precti, je uzasna. zda se mi, ze ta hra (potazmo ten film) vyextahoval uplne presne to, co si clovek odnese z knihy. ale u ty knihy je to samozrejme daleko intenzivnejsi...
    u filmu me lehce znervoznovala ta postava zensky v ruzovem kombine.. jinak prolinani hry a pribehu bylo vymysleno fakt mistrovsky.. taky doporucuju
    GRABULE
    GRABULE --- ---
    WHITESCORPIO: to je škoda,je tam nádherná i hudba.. a vůbec,jak je to hraný v postatě jako zkouška divadelní hry...a tak,prostě jsem z něj byla nadšená:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam