• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Opera - Fast and Sexy browser
    E42
    E42 --- ---
    CARTMAN: Za Gestures dík, vyzkouším. U searche jsem se týhle odpovědi bál, ta zabudovaná implementace v Chromu je oproti starý Opeře bohužel dost strašná. Na druhou stranu pokud vím, nová Opera ji má úplně stejně blbou.
    CARTMAN
    CARTMAN --- ---
    E42: na gestures mam
    Gestures for Google Chrome
    https://chrome.google.com/...store/detail/gestures-for-google-chrom/jpkfjicglakibpenojifdiepckckakgk

    a search jde primo v jadru chrome pres
    Settings / Settings / Search / Maange search engines
    v otevrenem okne pak druhy sloupec funguje jako shourtcut
    E42
    E42 --- ---
    CARTMAN: Můžeš doporučit konkrétní Chrome extensions na ty gesta a search? Zrovna nedávno jsem je tu poptával. Dík.
    CARTMAN
    CARTMAN --- ---
    E42: btw vim urcite ze "gestures fungujici kompletne vsude ne jen na webech a search shortcuty" chrome uz umi a misto opera link je tam google ucet. Defakto jediny co me zatim drzi u opery je zelezna kosile a shortcuty na bookmarky. jelikoz nova opera bookmarky ani nema z myho hlediska nenabizi nic co chrome neumi.
    E42
    E42 --- ---
    CARTMAN: Do verze 12.x je to jasný, tam bylo jiný (neříkám, že lepší) i celý jádro, jde mi ale právě o tu novou. Obávám se, že právě podstatná část z toho, co jsi vyjmenoval, v ní chybí.
    CARTMAN
    CARTMAN --- ---
    E42: pro me to byval opera link, gestures fungujici kompletne vsude ne jen na webech, search shortcuty a bookmark shortcuty a nastavitelny speed dial. Netusim co z toho nova opera ztratila.
    E42
    E42 --- ---
    NECROMAN: Otázkou pak ale zůstává, proč vůbec používat Operu, když můžeš vzít rovnou Chrome. Je něco podstatného, co nabízí aktuální Opera navíc? (Vážně míněná otázka.)
    BELKIN
    BELKIN --- ---
    TROFOZOIT: Já jsem to promazal, to vážně nemělo cenu.
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    BELKIN: Bezva, doufám že ti ale neunikl fakt, že nová "Opera" je vlastně úplně jiný prohlížeč. Ano, vypadá navenek podobně, ale není. Ani trochu.

    A v úplně jiných prohlížečích některé věci jdou (například hýbat si taby zbůhdarma sem a tam mimo okno) a některé nejdou (sidebar a jiné smysluplné věci).
    Prostě ve staré to nejde jinak, než jsem popsala, se stim smiř.
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    NECROMAN: Sidebar ti předpokládám nechybí.
    A ostatně na "zadám klíčové slovo a za vteřinu tam jsem" fungovalo 90 % mých bookmarků (třeba v práci názvy všemožných firem, zas tak jednoduchý se na některý stránky dostat fakt není, ale já vím jak těm firmám říkám, tak jsem vždycky z hlavy ten nickname trefila). Já do toho menu snad jaktěživ nevlezla. Ale Chrompera neumožňuje ani tohle a Chrome to umožní jen když si ručně zadáš stránku jako Search engine.. bleaaah..
    Sdílený odkazy na stránky co se k nim budu chtít někdy dostat, to vzal čert, ty mám stejně na Delicious, ale tyhle bookmarky přes nickname, ty jsou pro mě naprosto zásadní.
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    BELKIN: No jistě že se otvírá, vždyť sis to teď sám zaškrtnul, aby to tak dělalo!
    Jakej je prosímtě problém, si ten tab vytáhnout když ho jednou potřebuješ a resizneš okno, případně si vypneš všechny lišty když tam tak hrozně vadí?
    Buď chceš otvírat všechno v nových oknech a nebo nechceš a pak si v těch vyjmečných případech ten tab vytáhneš do novýho okna. Já popravdě nechápu co s tím tabem vlastně chceš.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Btw. maly poznatek po switchnuti na Operu 17 ze 12.16 (pouzivam Operu nekde od verze 8.0)

    Hodne nastaveni tam chybi, o tom zadna. Musim si vystacit s par desitkami webu na Speed Dial misto hromady bookmarku, ale neni to zadny vetsi problem. Co tam nemam, dam klicove slovo do Googlu a do 5 vterin jsem na tom webu tak jako tak.
    Trocha nedotazenosti s konfiguraci mysich gest nebo toho, ze nelze nastavit zobrazeni Url v adress baru.

    Ale na druhou stranu, vsechny weby tam funguji a tento fakt predci snad vsechny negativa - Gmail, SkyDrive, outlook.com, Google Earth primo v prohlizeci a mnohe dalsi, proste funguje :)
    Jo a mam stazene bokem ten Opera Mail, kam jsem zmigroval RSS kanaly, a ten funguje stale v pohode :)
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    BELKIN: Ne nejde. Tab je vždy "uvnitř" okna, tak ho nemůžeš přetáhnout ven. Je to jeho vlastnost.

    "Otevírat nová okna místo listů" ti udělá jen přesně to samé jako kdyby sis ho přetáhl, prostě ho otevře v jiném okně. Zároveň pokud je to pop-up a nemáš zakázané, aby ti skript mohl schovávat "záhlaví Opery" (já mám) tak se otevře v novém okně bez "záhlaví" a bez ničeho. Pořád je to ovšem nové okno se všemi jeho vlastnostmi, ne samostatný tab mimo okno.
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    BELKIN: Chytneš ouško té stránky nahoře na liště (ne tu zmenšenou stránku samotnou, ale jen její ouško, v tabbaru) a přetáhneš ho mimo okno prohlížeče. Stránka se tam otevře v novém samostatném okně, a to si můžeš resizovat jak chceš.
    Když budeš chtít vrátit stránku zpátky do původního okna (protože tohle se mi dos často stává nechtěně) zase chytneš ouško a přetáhneš ho na tabbbar.
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    TOMAS3333: myslis, ze by robili sucastne na 2 veciach? to nie! oh.. mmnt?
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    TROFOZOIT: prechod na webkit bol dobry napad, ale samotne prevedenie je strasny fail. Mali vyvijat webkitovu verziu osobitne pocas toho ako by robili na 12.xx, a ked by mali vacsinu veci (nehovorim vsetky) vo webkitovej, az potom ju pustit von. Nikto nepotrebuje druhy chrome
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    Naopak je to strategie velmi logická. Jak je psáno v úvodu článku, Opera pro desktop byla vždy velmi inovativní, ale její celosvětové zastoupení v zásadě nikdy nepřekročilo zhruba jedno procento.

    Naopak když přišla s (taktéž velmi inovatnivním) mobilním prohlížečem Mini, zanedlouho se stala nejrozšířenější značkou na trhu mobilních prohlížečů, hlavně těch pro slabší mobily s pomalým připojením, což bylo (a zčásti stále je, ale to se asi brzo změní) doménou obrovského množství lidí v Asii a Africe (jinde méně, ale na počet uživatelů nesrovnatelně). Opera se stala značkou číslo jedna a chvíli to vypadalo že to potáhne i desktopový browser.. něco ve stylu "znáte ze svého mobilu".

    Bohužel situace v desktopových prohlížečích je stále velmi složitá, obzvlášť po nástupu Chromu, který rozšířil "alternativu" masově mezi obyčejné uživatele, to nikdy Opera ani Mozila/Firefox nedokázali. Inovativní prohlížeč s méně než jedním procentem trhu je pořád dost průser. Navíc Google ovládá několik zásadních internetových sites a chová se k ostatním prohlížečům (Opeře zvlášť, protože může..) velmi evil.
    V takovémto prostředí nemůže Opera bojovat, proto se pokusili k zásadní restrukturalizaci přechodem na WebKit jádro, což by mělo zmírnit eliminační dopady customizovaných "web 2.0" webů. Standardizace současného webu se bohužel rozpadá a HTML 5 v tom udělalo spíš větší bordel než menší. V takovémto prostředí nejde přežít.
    Bohužel zatím se jim povedlo akorát terminálně znechutit část skalních příznivců původní Opery a její filozofie, tak uvidíme jestli se jim podaří na WebKitovém jádru dosáhnout zpět alespoň část toho, proč ji její fanoušci milovali. A nebo jestli bude spíš útočit na toho jiného běžného uživatele, což samozřejmě není moc lehké. Zatím se jim to obávám se úplně nedaří, uvidíme jestli to byl v dlouhodobém horizontu dobrý způsob jak nezhynout na úbytu.

    Zatím je teda jedině smysluplné vrhnout se inovativně do něčeho, co má šanci získat náskok nad ostatními, prohlížeče pro tablety nebyly nikdy zvlášť vyvíjené, většinou to byl jen mobilní prohlížeč natažený na větší display u Androida a nebo osekaný desktop u Applu a podobně. Zasáhnout do momentálně nejrychleji se rozvíjející frakce elektronických zařízení, které mají údajně i potenciáln postupem času nahradit běžné počítače, je velmi dobře promyšlený krok. Jak je vidět z těch ocenění, zřejmě se jim daří.

    Pro nás ostatní není dobré zapomínat na to, že mobilní sekce Opery dlouhou dobu držela nad vodou ztrátové vývoj desktopových prohlížečů (ostatně koho zajímá nějaké 1 % trhu, že..), stejně tak dobře rozjetý Coast může znamenat šanci, že desktopový vývoj neumře na nedostatek prostředků.
    A když jo, tak si prostě koupím tablet a bude ;)
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    KOC256: opera by chcela robit vsetko omfg...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Opera chce změnit webové prohlížeče na tabletech – Connect.cz
    http://connect.zive.cz/...ra-chce-zmenit-webove-prohlizece-na-tabletech/sc-320-a-171229/default.aspx
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    KALTY: no, tím jsi to vyřešila tak napůl :)) ano, funguje ti to, ale nefunguje to úplně správně (víc ti to vytěžuje procesor)... Často pomůže přeinstalace flash a ovladačů grafiky... Případně počkat na další verze a ono to zase začne fungovat se zaškrtlým...
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    KALTY: + aktualizacia ovladacov / prip. vratit tie z pred mesiaca ak sa menili.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam