• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    JORERU
    JORERU --- ---
    Ví někdo, kdo ten Národní Stadion navrhnul?
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    Ona je navíc zvláštní jedna věc - pokud by se ten stadion stavěl právě tam, nemohl by (minimálně kapacitou) údajně dosáhnout na první kategorii evropských a světových fotbalových stadionů. To jsou takové ty stadiony, co se na nich smí hrát finále Ligy mistrů, ME atd. Jeden by řekl, že když už se má stavět nový fotbalový stadion číslo 1 v republice, bude projektovaný právě na tu nejnabušenější kategorii.
    Bohužel nenajdu pramen, kde jsem to někdy na jaře četl.
    JORERU
    JORERU --- ---
    S_M_LOMOZ: Tak tady je na danné téma celý článek z Hospodářských Novin:

    Nový stadion na Letné? Proč ne, říká Bém



    Přání Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) mít Národní stadion pro 40 000 diváků na pražské Letné se mění v realitu. Podle prohlášení dvou nejmocnějších mužů českého fotbalu Vlastimila Košťála a Pavla Mokrého vyjde pražský magistrát svazu vstříc. A výstavba prý může začít už brzo. "Máme předběžnou dohodu s primátorem," řekl včera Košťál. Pod ní si je prý možno představit konkrétně "názorovou shodu". Řádná jednání mezi svazem a magistrátem sice začnou až příští rok, má jít ale jen o formalitu. "Neoficiálně magistrát Národní stadion na Letné podporuje," dodává šéf ČMFS Pavel Mokrý.

    Sám primátor Pavel Bém (ODS) prohlášení fotbalových bossů nepopřel. "Letná je jednou z lokalit - má své výhody i nevýhody. V této chvíli čekáme, až svaz přijde s návrhem projektu," napsal Bém v sms zprávě.

    Košťál navíc tvrdí, že s výstavbou stadionu by se mohlo začít už koncem příštího roku, kdy bude provoz přes Letnou uzavřen kvůli hloubení tunelu. "Té chvíle musíme využít pro rozhodující stavební práce," uvedl Košťál v pondělním rozhovoru pro MF Dnes.

    Radní magistrátu Martin Langmajer, pod něhož spadá územní rozvoj, je sebevědomím fotbalových bossů překvapen: "Nutnou podmínkou pro výstavbu Národního stadionu je změna územního plánu a ta by trvala alespoň dva roky."

    Nejspíš i proto sám Košťál už odmítá termín "Národní stadion" používat. "Můžeme tomu říkat rekonstrukce Sparty nebo stadion pro olympijský turnaj," tvrdí Košťál. Část z třímiliardových nákladů na výstavbu by nicméně podle Košťála měla jít z veřejných peněz.

    Představa čtyřicetitisícového stadionu na pražské Letné se u odborníků nesetkává s velkým pochopením. "Letná není vhodné místo. Ve světě převládají tendence posouvat stadiony takové velikosti mimo centra měst, především do oblastí kde nejsou rezidenční čtvrtě," poznamenává architekt z ČVUT Arnošt Navrátil.

    Rozhodovat o výstavbě stadionu, aniž by bylo jasné, co bude s dalšími objekty na Letné, je navíc podle Navrátila amatérismus.

    Další otázkou je, zda vůbec Národní fotbalový stadion potřebujeme. I šéfům ČMFS je totiž jasné, že "vyprodáno" bude jen zřídka. "Jenom na fotbale to stát nemůže. Jelikož to má být v centru města, tak počítáme s využitím taky na hudební akce jako v případě Sazka Areny," říká předseda svazu Mokrý. Svaz podle Mokrého odhaduje, že maximální kapacita by mohla být tak naplněna přibližně jednou za měsíc.

    Diskuse o Národním fotbalovém stadionu se vede už přes deset let. Vyvolal ji úspěch národního týmu v roce 1996. Původně se mluvilo o Strahově. Neujala se ani myšlenka postavit stadion ve Stodůlkách.

    JOHY
    JOHY --- ---
    já chci kemr!
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    To be exact - už je po dvanácté, takže text článku se objevil na netu.

    Místopředseda a neoficiální šéf českého fotbalu Vlastimil Košťál pro MF DNES sice řekl, že Národní fotbalový stadion bude první dokončenou stavbou pro případnou olympiádu v Praze, radní Prahy 7 však shodili ze stolu studii, která řešila proveditelnost výstavby Národního stadionu na Letné.

    „V podobě, v jaké nám byla předložena, se nám rozhodně nelíbí,“ uvedl zástupce starosty Tomáš Kaštovský. Radě sedmé městské části se zejména nelíbí řešení vstupu do stadionu, který by měl být přes lávku nad ulicí Milady Horákové. Také nesouhlasí s „rozptylovacím“ prostorem diváků mimo areál fotbalového stadionu a také s navrženým řešením umístění parkoviště v okolí budoucího stadionu.

    Radní naopak požadují novou dopravní studii, která bude řešit dopravu nejen v bezprostředním, ale i širším okolí budoucího fotbalového stadionu a Letenské pláně jako celku. Radnice Prahy 7 požaduje také analýzu, která vysvětlí kompletní způsob financování výstavby fotbalového stadionu.

    „Chceme také harmonogram včetně plánu výstavby a koordinace s dalšími stavbami na Letné, jako jsou městský okruh, Národní knihovna nebo oceanárium,“ doplnil Kaštovský.

    Kompletní návrh stanoviska (IMHO v podstatě vylučujícího realizaci v původním rozsahu) je tady: http://www.praha7.cz/default.aspx?path=usn&idUsn=13309&dlOrgan=1
    ANDRE3000
    ANDRE3000 --- ---
    S_M_LOMOZ: hehe, aspon nekdo normalni
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    Mimochodem - v dnešní MF Dnes je zpráva o tom, že "ne" stadionu řekla Praha 7.
    ANDRE3000
    ANDRE3000 --- ---
    MARSHUS: ja bych angazoval kostala jako manazera vystavby knihovny, podle me by to s bemem nejak domluvil
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    Nový stadion na Letné? Proč ne, říká Bém
    http://hn.ihned.cz/c1-22319490-novy-stadion-na-letne-proc-ne-rika-bem
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Archiv časopisu RESPEKT
    Respekt 43 / 2007
    Národní chobotnice
    20.10.2007 16:11 – Komentáře – Marek Švehla

    Kulturnost není v regálech plných knih, ale ve smyslu pro fair play

    Z debaty se zcela vytrácí účel stavby Národní knihovny.Praha a celé Česko měly mít unikát, který se rýsoval v podobě futuristické stavby Jana Kaplického. Sen o „chobotnici“ se po minulém týdnu rozplývá, o unikát ale možná nepřijdou. Bude jím Národní knihovna postavená někde na periferním panelákovém sídlišti. Tak to teď plánuje pražská ODS a celý minulý týden už jen vymýšlela, které sídliště by asi tak mohlo být nejvhodnější. A jak známo, co si pražská ODS vezme do hlavy, to také prosadí. Má totiž skálopevnou podporu svých obyvatel. Právě v tom je možná jádro problému celého sporu známého jako „chobotnice na Letné“.

    Kdo je tu advokát

    Stavba Národní knihovny je příběh nedůvěry, nezodpovědnosti a nekompetentního rozhodování. Je to český příběh, který by stálo za to vydat knižně a uložit někde na čestném regále právě v Národní knihovně. Aby každý, kdo se bude chtít o Česku něco dozvědět, si jej mohl přečíst.

    Na začátek je nutné jít trochu nazpět v čase a podívat se na ambivalentní vztah, který našinci k takzvaným národním institucím mají. V obecné rovině tu platí za ikony, jen je nikdo moc nepotřebuje k životu. Národní divadlo má pověst státem protežované, do sebe zahleděné, nudné „plejády“ tradičního herectví, navíc s kletbou ostudné anticharty v patách. Národní muzeum je mizerně placená instituce, stojící na okraji společenského zájmu. Do Národní galerie zase nechodí spousta lidí kvůli jejímu autoritativnímu řediteli.

    S knihovnou je to podobné. Před ohlášením vítězství Kaplického návrhu nemalá část lidí určitě vůbec netušila, že Národní knihovna nějaké nové sídlo potřebuje. Nikdo se je o tom ani náznakem nesnažil přesvědčit. Přitom právě tohle přesvědčování je podstatou úspěchu celé akce. Velké stavby – rozměrem i duchem – přinášejí, jak známo, velké problémy, tomu by se neměli divit ani Kaplického obdivovatelé. Hlavní překážkou tedy nejsou tyto problémy, ale fakt, že Češi dost přesně nevědí, k čemu vlastně novou knihovnu potřebují. Proto je všude (včetně redakce Respektu) tolik rozdílných názorů, tolik rozdílných kritérií.

    Zkrátka každá kontroverzní stavba má mocné a přesvědčivé odpůrce, proto také nutně potřebuje charismatické advokáty. Výrazná osoba, která by potřebu nové knihovny srozumitelně vysvětlila a pak by za tohle vysvětlení také bojovala, tu ale chybí. Ředitel knihovny Ježek takovou osobností rozhodně není. A ministr kultury? Ví vůbec někdo, jak se ten nynější jmenuje?

    Česká kulturnost

    Kromě toho samozřejmě nelze pominout to, že osud Kaplického chobotnice je příběhem provincialismu a měšťácké malosti. Českou metropoli díky konstantní podpoře jejích obyvatel ovládají panelákoví „pragmatici“, kteří vidí město hlavně z kabiny svého auta. Politici, kteří si nechtějí připustit, že tolik obdivovaná tvář českých měst byla do značné míry vytvářena díky velkorysým, do budoucna obráceným veřejným zakázkám. Dnes se veřejné peníze dávají hlavně do ryze účelových a zábavních staveb, v nichž „naši voliči“ můžou ocenit efekt okamžitě a nekomplikovaně. V téhle politice není prostor pro fantazii, experimentování, odvahu, protože se pro ně na kalkulačkách pragmatiků těžko hledají ta správná tlačítka.

    Návrh Kaplického knihovny takovým vykročením do světa fantazie a experimentování je. Tím není řečeno, že je nejlepší. Jenže Česko i Praha měly dostatečné nástroje na to, aby jej včas odmítly. Jenže město i stát zvolily tu nejhorší možnou variantu. Nechaly proběhnout mezinárodní soutěž, dokonce samy hlasovaly pro. A pokud to bylo jen proto, že se primátorovi Pavlu Bémovi v té době víc honily hlavou lana, cepíny a cesta na vysněný vrchol Ču-mu-lang-my, je to jeho problém.

    Další průběh známe z minulého týdne. Po půlroce se ODS najednou rozsvítilo a zjistila, že se jí návrh nelíbí. Bém se teď může vymlouvat na územní plán a zmatky kolem pozemků. To jsou ale jen byrokratické obstrukce. Pokud by město Kaplického knihovnu chtělo, všechny tyhle problémy dodatečně vyřeší. Zastupitelé ODS začali hrát hru líbí–nelíbí, byť skutečné důvody téhle vzpoury proti chobotnici ukáže teprve čas.

    Problém však není v tom, že se někomu Kaplického návrh a jeho umístění poblíž Hradu nezdají vhodné. Měli to ovšem říci během soutěže. Město mohlo důrazně trvat na zachování hradního horizontu, na dodržení územního plánu a vyřešení problémů s pozemky. Problém je jiný: odteď víme, že konzervativci z ODS mohou zpochybnit každou příští mezinárodní soutěž jen proto, že budou ctít jinou estetiku. Proto je tu otázka, jak chce ODS v budoucnu rozhodovat, když mezinárodně zavedené nástroje rozhodování tak snadno poráží estetika jejích lokálních politiků. A jak hodlá rozhodovat o olympijských hrách, kde jsou mezinárodní komise také.

    Tyhle voličské otázky jsou důležité i kvůli pocitu vlastní kulturnosti, na níž si Češi tolik zakládají. Jejím projevem totiž není sebehezčí stavba se sebedelšími regály knížek, ale respektování pravidel hry při rozhodování, držení slova a budování nekorupčního prostředí.

    Národní doma

    Je tu ale ještě další problém: při debatě o chobotnici uniká podstata celé stavby. Česká veřejnost připomíná manžele, kteří si koupili gauč a teprve v autě cestou domů usoudili, že se do pokoje nehodí a že jej radši šoupnou do chodby. Přitom ale zapomínají, že se chtěli z gauče dívat na televizi.

    Česká debata o knihovně taky přišla poněkud pozdě a taky se při ní zatím řeší jen estetika. I umělci se bouří proto, že je chobotnice „na Letné hezká“. Ještě silnějším argumentem proti jejímu odsunu na panelákovou periferii je ale smysl stavby. Do knihovny by měli chodit lidé, z definice by proto měla být v centru města. Kdo tohle nechápe, měl by se vypravit třeba do Singapuru. Tam nedávno postavili novou národní knihovnu právě v centru. Do proskleného moderního domu se dá jít studovat, na výstavu, na koncert, do knihkupectví, na internet nebo jen tak na kávu a zákusek. Z knihovny se stalo přitažlivé místo městského života, kde se člověk zastaví, když má třeba jen hodinu čas.

    Je možné, že Praha potřebu takovéhoto místa necítí. Nic proti tomu, je to její věc. Pak je ale otázka, proč novou Národní knihovnu nepostavit v nějakém vděčnějším městě, třeba v Brně, jak si tamní primátor přeje. Anebo ji nestavět vůbec. Peníze se mohou utratit za digitalizaci knih, parlament ať vyřeší autorská práva a budeme mít Národní knihovnu všichni doma.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIISHA: njn... :o)
    MIISHA
    MIISHA --- ---
    Proč v Čelákovicích :o)?
    To by byla taky tragedie - už několik let se tam dohadujou jak postavit namesti a pro velkej uspech jsme pořád bez náměstí - takže tak...všude stejný :o)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    UNDERWORLD: Pankrác ale JE na okraji Prahy. Nebo chceš snad stavět administrativní centrum do Čelákovic??
    A druhý dotaz - proč by moderní architektura neměla být vidět?? Každá etapa vývoje architektury v Praze po sobě něco zanechala, proč se najednou stydíme a chceme naše stavby stavět tam, kde je nikdo neuvidí? Praha je živé město a jako takové se vyvíjí. A tvrdit, že v pásu 20km od Hradu se nesmí nic stavět je hovadina. Stačí se podívat na jiná historická města v Evropě - moderní architektura v nich má svoje místo. Vždycky někdo bude protestovat - proti dostavění katedrály se protestovalo, proti kopulím nad prahou se taky protestovalo (první kopuli - kostel sv.Františka - dokonce odmítali zedníci stavět). Dnes - památky UNESCO.
    JORERU
    JORERU --- ---
    UNDERWORLD: já sem nedávám "schválně" nic. Jen jsem si pro zkopírování toho snímku všimnul, že neni jenom tak ilustrační, ale je na něm i knihovna...
    OFFINKAA
    OFFINKAA --- ---
    JORERU: krasnej clanek, potesil :-) a pobavil.
    UNDERWORLD
    UNDERWORLD --- ---
    JORERU:
    protoze schvalne davas fotku rozmeru postovni znamky. :-((
    je to prilis blizko PH.
    a ty mrakodrapy na pankraci by meli samozrejme zborit a ne tam stavet dalsi.
    akorat motokov je hezkej, ten by mohli rozrezat na kousky a znovupostavit nekde na okraji prahy... a tam postavit moderni ctvrt mrakodrapu... a chobotnic...dal od centra.
    PETROSSA
    PETROSSA --- ---
    UNDERWORLD: vzhledem k tomu, co všechno bys chtěl na tom andělu zbourat tipuju, že ti to u béma neprojde..;o)
    UNDERWORLD
    UNDERWORLD --- ---
    Tu fialovou chobotnici bych postavil u andela a zboril to ufo od jeana nouvela - (to je hnusny a studeny) a taky ty hlinikove krabice okolo (village cinema andel a kancelare).
    to jsem to rozlouskl. mozna bych to mel rict bemovi.
    kazdopadne by se hodila nekam do te lokality - nebo na kopec na budanka a mela by z oka pekny vyhled, nebo tam na ty opustene pozemky za bus nadrazim.
    JORERU
    JORERU --- ---
    ... a nakonec dnešního brouzdání Neffův článek o knihovně a o tom, oč v ní běží.

    SPOLEČNOST: Oč tu běží


    „Tektonika!“ povykoval ten člověk. „Architektura, to je tektonika. Všechno ostatní je design.“
    Vrhnul se na mě na chodníku před redakcí Lidových novin a netvářil se přívětivě. Nedalo moc práce pochopit, co mi zazlívá: že veřejně podporuju myšlenku postavit novou budovu Národní knihovny na Letné podle návrhu Jana Kaplického, podle vítězného návrhu z mezinárodní soutěže.

    Od toho setkání uplynulo několik měsíců. Dlouho jsem přemýšlel o tom, co mi ten člověk, povoláním a posláním architekt, jak se ukázalo, říkal o tektonice. Vždycky jsem si myslel, že architektura je cosi navzdory tektonice, od doby, kdy první architekt vylezl z jeskyně a postavil přístřešek podepřený větvemi. Že by přece jen šlo o tektoniku? On je architekt, tak by to měl vědět, kdežto já architekt nejsem, moje názory jsou čistě laické, neškolené, intuitivní.

    No a pak nastaly všechny ty děje, Občanská demokratická strana jako jeden mužožena pojala jednotný estetický názor a udělala z něho pružnou síť, na niž vskočil pražský primátor Bém a vyšvihnul názorové salto tak smělé, že by mělo vstoupit do dějin. Mohla by se stanovit jednotka pro měření názorové pružnosti, měřilo by se na Bémy. Charakter Moliérova Tartuffa by podle tohoto měřítka mohl být odhadnut na pět až sedm mikrobémů. Sledoval jsem to všechno s úžasem. Taková mela vznikne kvůli tektonice a kvůli estetickému vhledu?

    No a pak stačilo navštívit 10. salon Obce architektů, taky se tam můžete podívat, otevřeno je denně od 10 do 18 až do 11. listopadu v architektonicky zavrženíhodné budově, kterou královna Anna nechala zbudovat pro své sobecké potěšení dle návrhu italského architekta Paola della Stelly, aniž dbala na mínění daleko erudovanějších a tektoniky dbalejších architektů tuzemských, tedy v Belvedoru v sousedství velebné tektoniky Pražského hradu. No a tam uvidíte, co se zamýšlí vybudovat na Letné.

    Nějaká knihovna, aby tam nějací intoši a rejpalové nedejbože četli knížky? Nic takového. Vybudujeme stadion! Nebo dokonce stadiony dva. Jeden bude hned vedle vnitra, no a ten druhý doslova na hraně pláně,vsazený do míst základů Stalinova pomníku. Jděte se tam podívat, na ty krásné projekty vypracované ryze českými architekty, tedy žádným odrodilcem načichlým cizinou. Jděte se tam podívat a možná vás napadne to, co napadlo mě.

    Tektonika? Ba ne. Prachy, to je to, oč tu běží.

    Ale abych nebyl jen intošský rejpal a snob (jak jsem se dočetl v LN z pera jedné rozhořčené čtenářky), mám konstruktivní návrh.

    Karel Hvížďala onehdy připomněl, že státníci se občas snaží vepsat do města pečeť své osobnosti, aby po sobě zanechali něco trvalejšího, než kupu lejster a zvukové záznamy projevů a kompost z opadaného listí položených věnců. Připomněl George Pompidoua a jeho kulturní centrum. To byla taky taková budova, která budila (a dodnes budí) vášně. Jenže v Paříži, ta je na vášně kolem architektury zvyklá, odbyla si je při stavbě Eiffelovky a ještě před tím při přestavbě z nařízení Napoleona III. Právě na příkladu Centre Pompidou stavím svůj konstruktivní návrh:

    V Praze na Letné, citlivě zasazeno do zeleně, aby nebudilo pohoršení při pohledu z nábřeží, vybudujme obrovské lejno.

    A nazvěme ho Centre Topolánek.

    Ondřej Neff
    JORERU
    JORERU --- ---
    ... a aby toho hrabání nebylo na začátek dost, přihazuji další čtivý kousek ...

    PRAHA: Národní knihovna

    24. října 2007

    Soutěž mezinárodní, a přesto typicky česká!


    Kaplického „chobotnice“ plní v poslední době pravidelně přední stránky médií. Spor o tento extravagantní projekt se dnes ale přesunul zcela do roviny politické. Sám Kaplický zásah politiků do posuzování umístění jeho stavby označil za „návrat k praktikám bývalého komunistického režimu“. Jak se ale zdá, ona tolik vychvalovaná mezinárodní architektonická soutěž se konala v podmínkách až příliš českých.

    Po oznámení výsledků mezinárodní architektonické soutěže na výstavbu nové Národní knihovny (NK) v Praze si ředitel NK Ježek pochvaloval, že se po dlouhé době podařilo v Praze realizovat skutečně reprezentativní soutěž. Ta byla obeslána mnoha návrhy, z nichž pak mezinárodní porota vybrala po několika kolech právě návrh architekta Kaplického. Najednou ale vychází najevo, že se Kaplického projekt nachází na jiných pozemcích, než bylo určeno. Primátor Bém i další zastupitelé Prahy hovoří o nutnosti změnit územní plán. Ježek oponuje s tím, že pozemky, na kterých se nachází projekt NK, byly Prahou přislíbeny. Přetřásá se otázka, kdo v této záležitosti mluví pravdu a kdo ne. Primátoru Bémovi se vyčítá zase „obrat o sto osmdesát stupňů“, což například Mladá fronta Dnes zdokumentovala na základě výroků primátora. Bém sám tvrdí, že jemu samotnému se projekt Kaplického líbí a hledá pro novou NK „vhodnější umístění“. Do záležitosti nové NK na Letné se navíc opět vložil prezident Klaus, který obhajuje to, že projekt Kaplického NK musí projednat pražští zastupitelé. To, že Kaplický sám popírá právo zastupitelů jednat o nové NK na Letné, dokonce Klaus považuje za „útok na demokracii“.

    Jinou věcí je, že mezinárodní porota ocenila projekt natolik extravagantní a provokativní, že bylo velmi naivní myslet si, že vítězný návrh bude s všeobecným nadšením přijat. Navíc, pokud i mezinárodní unie architektů konstatovala, že vítězný návrh nedodržel jednu z podmínek zadání, nelze se divit ani tomu, že se proti výsledku soutěže postavili i neúspěšní soutěžitelé, kteří podmínky zadání beze zbytku splnili.

    Ježek tvrdí, že si neumí představit, kdo by se zúčastnil případné druhé soutěže poté, co by byla ona první zrušena tak, jak se o tom zmiňuje například prezident české unie architektů. Už současná diskuse o výsledcích soutěže a nad vítězným návrhem podle Ježka prý Česko poškozuje.

    Sečteno a podtrženo, celá slavná mezinárodní architektonická soutěž se zcela evidentně konala za nejasně schválených podmínek a předpokladů. Považuji proto za hlavního strůjce všech problémů vyhlašovatele soutěže, tj. Národní knihovnu. Tím, že sama vyhlásila podmínky soutěže, které pak porota nebrala v úvahu, a tím, že se spokojila s fádními přísliby na pozemky od města Prahy, jenom přilila oleje do ohně současných diskusí. Sebechvála ředitele Ježka na zdařilou mezinárodní soutěž tak byla velmi předčasná.

    Jan Bartoň
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam