Menší blábol:
http://www.halonoviny.cz/index.php?id=52060 - a to buďte rádi, že online není rozhovor s pražským zatupitelem za KSČM, jak by si to představoval on... anebo, užijte si:
Je to samozřejmě otázka vkusu, mně osobně se návrh pana Kaplického nelíbí, to však není to podstatné. Nejvíce bych byl pro to, aby se knihovna nestavěla vůbec. Tedy alespoň na Letné. Opravdu je potřeba zvážit další podobu knihovnictví. Všechny svazky, i ty nejcennější, se budou postupně převádět do digitalizované podoby. Tak je to pohodlné a tak nejen mladí čím dále více studují. Knihy najdou na počítači stejně dobře v centru Prahy jako v Brně nebo New Yorku. Vzácné tisky budou v dohledné době k dispozici opravdu jen úzkému okruhu badatelů ve studovnách, kde bude i určitý dohled.
* Co byste tedy navrhoval?
Klementinum, jedna z nejunikátnějších historických staveb hlavního města, se tak či tak musí restaurovat, a to za nemalé peníze. To je prostě skutečnost, kterou jistě uzná nejen Pražan, ale každý občan téhle země. Do stavby pana Kaplického na Letné by se mělo investovat okolo dvou až tří miliard, a to zřejmě není konečná částka. Já bych tyto peníze využil poněkud jinak, a sice rozdělil bych ji na dvě části. Ta podstatně větší by směřovala do záchrany Klementina, kde by podle mne měly být posléze reprezentační a studijní části Národní knihovny. Další část Národní knihovny by mohla být klidně někde na okraji Prahy, samozřejmě v blízké dostupnosti veřejné hromadné dopravy, nejspíše metra. Tam bych vystavěl nikoli vznosnou, ale hezkou a zdůrazňuji, především účelnou, budovu pro základní fond knihovny. Bez nároků na superdesign. Ošklivě řečeno sklad. A samozřejmě by tam měly být restaurátorské dílny, odborná pracoviště, prostě vše, co je k uchování a záchraně našeho kulturního dědictví nezbytné. Studovny, kde by byly k dispozici knihy pro ty, kdo si to přejí. A je potřeba myslet na to, že ať už v jakékoli podobě, knihovna nebude stavba na padesát let. Už v této chvíli je nezbytné někde, promiňte mi ten výraz, uskladnit deset milionů knih. A v neposlední řadě by zde konečně měly vzniknout kulturní prostory pro lidi, kteří se o knížky starají. Zatím jsou někde ve sklepě za topením.
Tohle myslím nějak zapadlo: Ježek na konci rozhovoru
http://reflex.cz/Clanek29679.html
"Myslím si, že až otevřeme novou Národní knihovnu, čemuž pořád věřím, tak se opravdu počet jejích návštěvníků zmnohonásobí, ale nejenom proto, že si tam přijdou něco studovat a číst, ale třeba i proto, že si ji budou chtít jen prohlédnout. To je její malá přidaná hodnota a přitom velmi důležitá, protože to přinese knihovně i výnos ze vstupného a nemusí to být úplně malé peníze."
Takže při všech těch řečích o tom, jak má knihovna být prostupným otevřeným veřejným prostorem, fakt chtějí (jen do Oka?) vybírat vstupné, jak hrozil Martíšek?!?!