MLIBREVIRGEA: no, já si jednoduše myslím, že Kaplický nezvolil ten povrch nahodile, ale naopak hodně promyšleně. Co mě zaujalo na tvém příspěvku je představa, že by jeho biologický tvar byl ze skla (napadla mě asociace s medůzou). Myslím, že by možná vynikly některé jeho zajímavé prvky. Ale bohužel, pro knihovnu to asi nebude nejvhodnější řešení. Dále se domnívám, že ten Kaplického odkaz na zlatou barvu baroka má hodně do sebe. Dokončuji teď podnik, který se lehce odkazuje na baroko a ta zlatá mu vyloženě sluší (a samotného mě překvapuje, že nepůsobí nabubřele - toho jsem se vyloženě bál). Pro mě je spíše hůře stravitelná ta výrazná fialová. Ale jsem si vědom skutečnosti, že barva na modelu a ve skutečnosti, na malé ploše a na velké, na jiném povrchu a za jiných světelných podmínek ... vypadá jinak a těžko si ji představovat. Dále si vzpomínám, že mězi těmi kupami návrhů byla většina bez barev a Kaplického a několika dalších studií evidentně vybočovali. Závěrem podotýkám, že návrh a výsledný produkt se od sebe i u nejlepších tvůrců liší a to díky ladění a vyzrávání. Čeho se ovšem bojím, jsou dementní zásahy našich tunelářů, kteří budou chtít z jedné pořádné veřejné budovy vytřískat co nejvíc. Hlava, nehlava.
PS: a jsem zastánce věcné diskuze. Takže oceňuji tvoji reakci na mě.