• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    Na Okounu mi ted pripomneli, ze pred odevzdanim navrhu se nekteri soutezici dotazovali specificky na zavaznost podminky o konzervacnim fondu nad zemi a Jezek na ni trval... to by nemelo zapadnout

    JESSIEATREIDES: v podstate jsem rad, ze diskutujes timto stylem, pokud bude mezi Kaplikyho fanousky prevladat, neni treba se realizace obavat... a jestli se novinarum, kteri necetli stanovy UIA a UNESCO, posmivas podle jmena, nedivim se, ze jsou urazeni a podezrivavi :-)
    MISON
    MISON --- ---
    Mne hlavne pride, ze na internetu kazdej vsechno vi 100x lip. Kdyby kolikrat zaznelo od jistejch jedincu to, co zazniva tady (nyx), dostali by i v ty nejslusnejsi spolecnosti zkratka popelnikem mezi voci..
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JAMES_DICK: můj styl argumentování říká pouze, že někomu, kdo se jmenuje Blabolil, nelze vyčítat, že blábolí, protože je k tomu po celý život jaksi předurčen jménem...

    Místo aby si sednul někam do kouta a chvilku četl pravidla UIA, přečetl si protokol z jednání odborné poroty a chviličku přemýšlel, jen blábolí a blábolí a blábolí... A já se k jeho blábolení snažím zaujmout jaksi blahosklonný postoj. Taky může dostat read only, že?
    JAMES_DICK
    JAMES_DICK --- ---
    JESSIEATREIDES: pokud mam pouzit tveho stylu diskutovani , pak musim napsat, ze kaplicky by v cechach ROZHODNE nic stavet nemel, protoze tu prece nezije!!!!
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    JESSIEATREIDES: ach jo, vzdycky, kdyz si myslim, ze niz uz klesnout neumis, vzdycky me vyvedes z omylu
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    na druhou stranu máš na blábolení nárok, alespoň podle pravidla nomen omen, že?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    BLABOUS: to rozhodně ne. přečti si, jak je ta budova koncipovaná po stránce technické a uvidíš, že jak ty, tak Masák tlacháte blbosti. Studie HŠH přitom přímo navazuje na řešení jak Kapoora, tak Normana Fostera.


    By literally lifting the given territory the existing nature can be combined with program. By “filleting” existing nature and lifting it to new heights an “in between” space can be created: in-between the scraped granite and the lifted nature.

    It gives a working environment in which one is literally surrounded by nature: beside, around, in the midst, under and above the working positions. It approaches the utmost “natural” working environment.

    THE EXISTING SURFACE OF THE HILL IS CHANGED MINIMALLY BY SCRAPING AWAY THE EXISTING PANT LAYER and leveling out in a modest terraced way the given terrain. It avoids expensive leveling and digging. It turns the hall into a sawah-like office landscape. These terraces combine intimacy with overview, privacy with corporate identity. By injecting these terraces with data, electricity, heat and air it can accommodate any office layout.

    The manipulation of the roof can cause diversification, separation or unity, depending on the wishes of the client. This undulation allows for the positioning of the three communal elements of the program. A twin peak hill appears. one peak can be the position for the restaurant. The (walkable) glass roof gives a panoramic view over the surrounding. The shallowness of the roof allows for public access on the roof. The restaurant has direct and surrounds access to the forest that turns into a picnic yard. The other peak houses the conference center. The glass peak makes a superb view over the city possible. The steepness of the roof withholds hikers from trespassing this part of the hill thus allowing for sufficient privacy of the conference spaces.
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    JESSIEATREIDES: totez by se ovsem dalo rict o tvych obrazcich kopirovani HSH :-)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    BLABOUS: a čistě náhodně zvolil architekt Masák zrovna takový obrázek vizualizace, z něhož není úplně poznat takřka nic...
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    a podoba je to ciste nahodna...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    BLABOUS: Ano, od architekta Masáka, který na diskuzi se Stoklasovou a členem poroty McLaughlinem v Olomouci prohlásil, že si čeští architekti žádné mezinárodní soutěže na českém území nepřejí

    to jsou stejně oprávněné výtky směrem ke Kaplickému, jako když architekt z ÚRM Králíček tvrdí, že Kaplického Media Center v St. John´s Wood překročil rozpočet pět až patnáctkrát... Na člověka, který je inženýrem a měl by tedy vládnout matematickým aparátem alespoň na úrovni střední školy, dost chabý výkon...
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    Kaplický zvažuje kvůli knihovně žalobu na Česko
    http://domaci.ihned.cz/c1-23051830-kaplicky-zvazuje-kvuli-knihovne-zalobu-na-cesko
    (clanek o tom, od koho kopiroval Kapliky, included)

    Za CO chce zalovat Cesko?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    RIP: no, v noci jsem si ještě přečetla zdlouhavé zápisy ze zasedání České komory architektů... Asi zde stavby určitého typu budou mít potíže pořád...

    Pár zajímavých momentů:

    Tomáš Hradečný (HŠH) je členem představenstva ČKA. Má tedy vliv na postup komory.

    Tomáš Hradečný je rovněž členem pracovní skupiny Komory, která zastupuje ČKA při jednáních s primátorem města o architektuře a urbanismu LOH.

    3. LOH v Praze
    M. Jirovec podal informaci o aktuálním dění při přípravě LOH. Kandidatura Prahy na LOH v roce 2016 nebude s největší pravděpodobností úspěšná, jelikož se jedná o její první kandidaturu, navíc by se hry měly konat mimo Evropu. Úspěšná možná bude kandidatura na rok 2020, je tedy čas precizně vše připravit. Informace z posledního jedná PS pro LOH:
    1) M. Jirovec se zúčastnil druhého zasedání komise Magistrátu hl. m. Prahy dne 3. 10. 2007, na níž byly představeny lokace jednotlivých sportovišť a zařízení pro OH. V současné době je zadáno (zadavateli jsou OMI, ÚRM a další instituce) zpracování čtyřiceti ověřovacích studií na různé lokality. Dosud nebylo možno získat seznam všech oslovených týmů a studií pro činnost PS. Studie by měly sloužit jako podklad pro následné zadání architektonických soutěží. ČKA na zasedání komise upozornila na to, že dosud neexistuje generel sportovišť v Praze, který by navazoval na stávající plány. ÚRM by ho měl zpracovat. Olympijská vesnice nemůže být s největší pravděpodobností umístěna na periférii, ale v centru (hovoří se o Holešovické tržnici nebo Štvanici). Hlavní ceremoniální stadion se bude nacházet na Strahově nebo v Letňanech. V těchto dnech bude vypsána ideová veřejná architektonická soutěž na využití celého areálu Strahova.
    2) Předseda PS dále navrhuje zřízení funkce „hlavního architekta pro přípravu LOH“ (pracovní název) v rámci struktury ÚRM. Dosud nebylo pracovní skupinou specifikováno, jaké by měl pravomoci.
    3) Všichni členové pracovní skupiny byli vyzváni k připravení příspěvků o zkušenostech z organizací přípravy výstavby pro LOH v ostatních evropských městech. Ke stejnému byli vyzváni i členové představenstva.
    M. Jirovec dále předložil návrh na personální obsazení PS pro LOH: Milan Jirovec (předseda PS); Tomáš Hradečný; Martin Němec; Václav Králíček (URM); Petr Lešek; Antonín Buchta; Miloš Kopřiva (zastupuje iniciativní skupinu); Jan Linha (zastupuje iniciativní skupinu) + stálý host Jiří Kejval (zástupce Praha olympijská v.p.s.).

    VANEK
    VANEK --- ---
    JESSIEATREIDES: Aha, knihovna Freie Universität Berlin: http://earchitekt.cz/index.php?PId=2080&KatId=140
    RIP
    RIP --- ---
    Teď jsem si vzpomněl, jak jsem před časem překládal nově objevené dopisy Alfonse Muchy jeho americkému mecenáši. Psal tam, že Praha je nadšená a už je vybrané místo pro stavbu speciální budovy, která bude hostit Slovanskou epopej. Pak se objevily drobné potíže... větší... no zkrátka, Slovanská epopej nemá barák pořád a už je to skoro sto let :-) V tomhle městě lítá nějakej virus, co brání stavbě určitého typu budov.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---

    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: Převedl jsem tuto diskuzi na Jessieatreides. Má k tématu vztah a je razantní a živelná. Nechal jsem si (prozatím) práva ro ru ještě trochu moderovat. Pokud by to nevyhovovalo, tak mě je klidně vemte. Jiří Altior
    KAZIK
    KAZIK --- ---
    JESSIEATREIDES:
    Ten Anish Kapoor je teda slušně mimo...fakt mě překvapuje jak je někdo takhle povrchně schopný srovnat dvě věci, které spolu nemaj nic společného...a ten interiér..no možná by sis měla projít těch obrázku na netu víc / předpokládám že si v té knihovně osobně nebyla / a zjištíš že tenhle "detail" se vyskytuje asi tak v 90 % objektů kde je skleněná stěna zešikma / organická... prostě napojení natupo vypadá téměř vždy blbě a tohle je cesta ...
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Tak jsem koukl a sice našel "Výsledek právnická esa předali hlavnímu týmu" ale jinak se zdá, že ty anonymy z toho fakt nevyčetli.

    JAMES_DICK: Ne, že je proti Bémovi ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam