• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    FIN
    FIN --- ---
    JESSIEATREIDES: zkus se na to podívat z mého hlediska: přijde člověk a uchází se (což může) o stavbu národní knihovny s návrhem, který se mi velice nelíbí (což může), protože jsem založení takového, že bych dal přednost nějaké decentní kozervativní stavbě klasického střihu a představa barevného disneylandu mě vysloveně ničí (i to může - oba víme, že vše nové není automaticky správné, protože je to nové, tak to oddůvodnit nelze). následkem kolem toho vypuknou veřejné hádky (což mohou a dokonce je hloupý, kdo by to neočekával), kde se lže a plácá demagogie jedna na druhou (což morálně v pořádku není, ale je to u nás běžné a dokonce je hloupý, kdo by to neočekával). nakonec to začne vypadat, že knihovna nebude (možná): nemám sice radost z hnusů, které doprovází celé tahanice – jako vše ostatní zde (a dokonce je hloupý, kdo by to neočekával) – ale mám, zcela legálně, radost, že možná nebude chrchel (protože to skýtá šanci na nějakou, z mého hlediska normální, a tedy žádoucí variantu). a nakonec se dozvím, že kaplický má dostat 5 mega, i když k tomu nedojde. tak to se mi, pochopitelně, taky nelíbí – když jdu do soutěží o zakázky takovéhoto rozsahu, nárokuji si tím (svou účastí v soutěži o zakázky takovéhoto rozsahu), že jsem pan někdo a mám možný zisk a slávu. no a taky neúspěch. dále je logické očekávat – v této sféře – tvrdou a zběsilou soutěž a všechny možné podrazy a útrapy. a dokonce je hloupý, kdo by to neočekával. to mi jajko výmluva nestačí – taky bych chtěl 5 mega, že jsem trpěl představou chrchle a musel se na to celou dobu dívat. proč ne?

    technická: vůči panu kaplickému osobně vůbec nic nemám, návrh se mi velice nelíbí a nelíbil by se mi ani, kdyby jeho autorem byla čtveřice architektů známá jako pink floyd, což je kultovní kapela mého rebelského mládí.
    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: jo, ale o tom, že pokud vyhraješ soutěž, máš nárok na odměnu, i když soutěž nakonec stornovali, nedebatují.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU: nemyslím, je zde několik id, které svůj odpor vůči Kaplickému a knihovně projevují dost otevřeně...
    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: nešil! tady nikdo neříká, že je správné nechat někoho vyhrát soutěž, pak ho proprat mediálním bahnem, okořenit populistickou politikou a poslat ho do prdele, aniž by mu za jeho smutné účinkování zaplatili! Možná tu jsou rozdílné názory na výšku stavby nebo umístění regálů, ale domnívám se, že jeho mediální slávu by si nikdo z přítomných nechtěl naordinovat.

    Ano, odměnu si vítěz zaslouží. Jediný případ, kdy ne, pokud by korumpoval porotu či jinak nefér ovlivňoval soutěž. Za to, co si tu prožívá, by si zasloužil milionů patnáct (tj. od každého alespoň korunu pade).
    MISON
    MISON --- ---
    jj, stejne tak bych sebral oscara, tem cechum co ho vyhrali ...ze se nestydej mit uspech !
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ještě jednou opakuji, že se nejedná o pět milionů. kompenzace je ve výši výhry. na druhou stranu, i po kompenzaci má Future Systems stále možnost soudit se s Českou republikou potažmo pražským Magistrátem a není POUZE věcí Kaplického, jestli tomu tak bude nebo ne.
    Na tom projektu pracovali další architekti a Kaplický není jediným majitelem FUTURE SYSTEMS. Soutěž vyhrál ateliér FUTURE SYSTEMS.


    Za ten rok utratil Kaplický jen za letenky hromadu peněz... Do Londýna se sice dá létat i levně, ale ne pokud máte nabitý program a letenky si kupujete na poslední chvíli. Kromě toho pracuje na realizacích jinde. O té neuvěřitelné dávce energie, kterou do toho vložil ani nemluvě.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    TO ALL: Kdo tady bude mlít hovna netýkající se tématu a řešit věci, kterým ani za mák nerozumí - třeba jaké to je, když se na někoho pořádá už rok hon jako na černokněžníka (to minimálně), nebo když je architekt donucen nedělat architekturu, ale handrkovat se s pražskými mafiány, dostane READ ONLY.

    Tato debata se jmenuje Národ sobě a chtěla by být debatou odbornou. Kdo si chce založit diskuzi Arogantní Kaplický okrádá Českou republiku, ať se obrátí na správce serveru.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JORERU: a nedej bože se mít dobře, to je na lynč, kdo neni přednasranej na celej svět je divnej :)

    na druhou stranu tu kaplický hned tak působit nebude, tak si může peníze užít někde jinde
    JORERU
    JORERU --- ---
    OMNIHASH: no, myslím, že si za těch případných 5 měga ještě užije nenávisti dosytosti ... v téhle zemi se nevyplácí něco tvořit, ale krást nebo parazitovat
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JORERU: tak to je snad logicky ne? Kdyz vypisu soutez na ktery x lidi maka pomerne dlouho, tak minimalne vitez by mel dostat vic nez stadartni cenu prace, kterou by dostal ve xchvili, kdy dostane standartni zakazku... sem rad ze aspon neco v tomhle state funguje
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JESSIEATREIDES: eh sorry moje chyba, mas samozrejme pravdu
    JAMES_DICK
    JAMES_DICK --- ---
    JESSIEATREIDES: vsak jo. pet milionu z mejch dani je castka,kterou rad dam na to,aby na letny nestal kaplickejch :)

    JESSIEATREIDES: a to znamena,ze radni pro tu cast prahy,kde by to teoreticky melo stat je nekompetentni?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU: nejlepší na tom je, že novinářům více než týden říkám, že právní rizika vyplývají jak z realizace, tak z nerealizace vítězného návrhu. konečně o tom napíší, samozřejmě opět hlouposti. asi mají lepší zdroje než web site UNESCO a UIA ;oDDDD

    To hovado Zeman mělo pravdu. Minimálně 90% novinářů jsou lidé chabého rozumu.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU: Není to pět milionů. A nejedná se o "nevýhodné podmínky pro Národní knihovnu", nýbrž o standardní podmínku zakotvenou jak v Direktivě UNESCO o pořádání mezinárodních soutěží, tak v pravidlech UIA.
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    JORERU: týjoooo.... to je nadhera! ;)
    JORERU
    JORERU --- ---
    LN: Kaplický dostane pět milionů, když blob nebude

    Pokud Jan Kaplický skutečně splní své hrozby a do měsíce odstoupí od projektu nové budovy Národní knihovny na Letné, neodejde z Prahy s prázdnou.



    Podle zjištění LN získá v takovém případě finanční odškodnění ve výši přibližně pěti milionů korun. S takovou výsadou se dosud žádný český architekt při tuzemské soutěži nesetkal.

    Tato skutečnost vychází najevo teprve nyní a budí protichůdné rekace. V kuloárech magistrátu se hovoří o tom, že jde o další potvrzení toho, jak si Národní knihovna Kaplického „předchází.“ „Pro stát to je extrémně nevýhodné,“ řekl LN zdroj blízký týmu Národní knihovna, jenž uplynulé čtyři měsíce o blobu rokoval.

    „Soutěž jsme vypisovali podle pravidel Mezinárodní unie architektů a tam podmínka odškodnění v této výši je,“ brání se náměstkyně ředitele knihovny Bohdana Stoklasová. Česká komora architektů, jinak velký kritik průběhu soutěže, odškodnění schvaluje. A Kaplický se zlobí: „Jak se mě na něco takového můžete ptát?“ řekl LN.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    OMNIHASH: tam byl rozhovor s jediným zeleným, navíc zastupitelem za prahu 7, který na letné bydlí, trumbero
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JESSIEATREIDES: reagoval sem na tvoje linky co si sem házela - speciálně na rozhovory se zelenejma, přijde mi to, jak když se ruml chystal zachránit a aspoň jednou ještě projít do parlamentu a proto si vzal spacák a šel se přidat k povstání v ČT - prostě zbytečnej populismus.

    Ad voda na letný - zrovna vzhledem k tomu, že má stát na místo stalina s vchodem tam, kde je dneska poslední úsek schodiště, tak v tom žádnou tragedii nevidim - spláchne to pár stromů
    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: jasně. žádné termíny. stav se u nás na čaj. sice jsme ještě neotevřeli, ale přesto by se ti u nás mohlo líbit :o)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU: já na to už z celkem pochopitelných důvodů nemám sílu. potřebuji alespoň pár dní nemyslet na knihovnu a věnovat se jiným svým povinnostem. ;o/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam