• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    JORERU: týjoooo.... to je nadhera! ;)
    JORERU
    JORERU --- ---
    LN: Kaplický dostane pět milionů, když blob nebude

    Pokud Jan Kaplický skutečně splní své hrozby a do měsíce odstoupí od projektu nové budovy Národní knihovny na Letné, neodejde z Prahy s prázdnou.



    Podle zjištění LN získá v takovém případě finanční odškodnění ve výši přibližně pěti milionů korun. S takovou výsadou se dosud žádný český architekt při tuzemské soutěži nesetkal.

    Tato skutečnost vychází najevo teprve nyní a budí protichůdné rekace. V kuloárech magistrátu se hovoří o tom, že jde o další potvrzení toho, jak si Národní knihovna Kaplického „předchází.“ „Pro stát to je extrémně nevýhodné,“ řekl LN zdroj blízký týmu Národní knihovna, jenž uplynulé čtyři měsíce o blobu rokoval.

    „Soutěž jsme vypisovali podle pravidel Mezinárodní unie architektů a tam podmínka odškodnění v této výši je,“ brání se náměstkyně ředitele knihovny Bohdana Stoklasová. Česká komora architektů, jinak velký kritik průběhu soutěže, odškodnění schvaluje. A Kaplický se zlobí: „Jak se mě na něco takového můžete ptát?“ řekl LN.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    OMNIHASH: tam byl rozhovor s jediným zeleným, navíc zastupitelem za prahu 7, který na letné bydlí, trumbero
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JESSIEATREIDES: reagoval sem na tvoje linky co si sem házela - speciálně na rozhovory se zelenejma, přijde mi to, jak když se ruml chystal zachránit a aspoň jednou ještě projít do parlamentu a proto si vzal spacák a šel se přidat k povstání v ČT - prostě zbytečnej populismus.

    Ad voda na letný - zrovna vzhledem k tomu, že má stát na místo stalina s vchodem tam, kde je dneska poslední úsek schodiště, tak v tom žádnou tragedii nevidim - spláchne to pár stromů
    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: jasně. žádné termíny. stav se u nás na čaj. sice jsme ještě neotevřeli, ale přesto by se ti u nás mohlo líbit :o)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU: já na to už z celkem pochopitelných důvodů nemám sílu. potřebuji alespoň pár dní nemyslet na knihovnu a věnovat se jiným svým povinnostem. ;o/
    LKA
    LKA --- ---
    JORERU: na nekterych fotkach mi moc nesedi vyska knihovny (pohled od divadla pres karluv most X fotce z karlova mostu), nevim jestli ten rozdil je opravdu jenom kvuli uhlu pohledu.
    A stin slunce na Karlove moste ..slunce ze severu:)
    JORERU
    JORERU --- ---
    Jessie: Ty jsi mezi zde diskutujícími zřejmě nejvíce angažovaná v otázce Kaplického knihovny. Začni tedy, pls, seznamem hlavních bodů typu: Zadání ze strany Národní knihovny (nevyhovující prostory, riziko znehodnocení povodní...), výběrové řízení verzus mezinárodní soutěž (varianty, možné alternativy atd.), průběh soutěže (sporné a naopak zjevné a všemi brané momenty, vstupy a výstupy), medializace, vlivné lobistické tlaky, Olymijské stavby na letné, rozpočet knihovny, zrzená ega českých erchitektů, stavitelů a radních, fandové a fanynky...
    MISON
    MISON --- ---
    JESSIEATREIDES: ach bze jen to ne.. ;)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MISON: pojďme nejprve udělat ten seznam a pak můžeme hloubat nad tím, k čemu nám je ;o)))
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Kaplický je pořád ještě vítěz soutěže na Národní knihovnu. Místo bylo vybráno na Letné.
    Předkládáme tedy argumenty pro/proti novou budovu Národní knihovny v Praze na Letenské pláni, podle návrhu Jana Kaplického.
    MISON
    MISON --- ---
    JESSIEATREIDES: praveze nesouhlasis ;)
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    Než se do toho pustíme, je potřeba si vyjasnit jednu věc. Argumentuje se pro/proti Kaplického návrhu budovy NKP na Letné jako o celku nebo jako o třech problémech (Kaplického návrh / umístění / potřeba budovy jako takové)?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    souhlasím. pojďme tedy shromažďovat PRO a PROTI. opakující se argumenty budou vyloučeny. každý argument - ať už PRO nebo PROTI - bude kvůli přehlednosti na začátku označen výše uvedeným kódem v kapitálkách.

    argumenty budou poté uvedeny na nástěnce. o zařazení argumentu na nástěnku rozhodne některý ze spolusprávců diskuze - tedy JORERU a VANEK.
    JORERU
    JORERU --- ---
    MISON: vidim to stejně
    MISON
    MISON --- ---
    JORERU: Kazdej povazuje za pro a proti neco jinyho (napr. vzhled knihovny - ja ho muzu videt jako pro a nekdo jako proti). Nekdo vidi jako zasadni proti nedodrzeni podminky umisteni skladu knih do podzemi - ja to nevidim jako problem a mam pro to svoje duvody..ti, kteri lpej na zakonech a paragrafech do uplneho zblbnuti by me tady rozcupovali (a stejne se vsadim, ze ti stejni jedinci porusujou zakony kde je jenom napadne - takze, co to je za pozu?)

    potom taky k cemu by bylo udelat seznam vsechna pro a proti (pokud bysme se na takovym seznamu shodli)? kdyz prevladnou pro argumenty, tak to znamena, ze se ma knihovna postavit (a naopak) ?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    HUGO: ...použitelnost mediálního obrazu? Nerozumím.
    HUGO
    HUGO --- ---
    JESSIEATREIDES: pokud by byla srovnatelná četnost, obsah článků a nutnost vůbec se místními úřady zabývat, tak bych to patrně snesl; ani by mi nemuselo být sedmdesát

    NATASHA: patrně máme jiný názor na použitelnost mediálního obrazu...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    HUGO: Já jsem pouze zaznamenala změnu v projevu muže, který zprvu o svém projektu mluvil se sebejistotou a hrdostí a odvahou čelit všem potížím. Mám prostě odvážné a schopné muže s vizí ráda a naopak nemám ráda maloměšťácké projevy závisti a směšné půtky, kterými se to kolem jeho osoby jen hemžilo.

    Klidně se na to dívej ze svého úhlu. Já se na to dívám a zvažuju, kolik síly bych v sobě našla já, kdyby mě tak všelijak ostouzeli. A opravdu nevím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam