• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BETSABE: podle opměrně důvěryhodného zdroje bude Bém na příštím sjezdu ODS soupeřit o předsednické křeslo - že k jeho zisku potřebuje souhlas čestného předsedy na věčné časy netřerba dodávat
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    no a pak ty pozemky, ale to je zase zastupn problem, protoze tomel jezek prislibene... proste mi z toho vyplyva, ze se o proste NELIBI - Klausovi, potazmo jeho pohunku Bemovi, kterej se potazmo boji ztraty popularity a kresla. vlastne za to muze Klaus. nevim, co se ma jako prezident k tomuhle vubec vyjadrovat. to byla obrovska chyba.
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    BETSABE: prave, to je na tom to zvlastni... zadny realny problem vlastne neni. Snad jedine, ze by nebyly penize, ale vsichni vime, ze "zdroje jsou". :)
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    hlavne uz pomalu dochazi k tomu,o co "mestu" ve smyslu Bema a spol. jde - skrumazi lzi, pololzi a nesystematickeho jednani zastrit, kde je realne problem (protoze vlastne zadny problem realne neni, probehla soutez a tu nekdo vyhral)..takze to vypada, ze je problem, ale kdyz analyzujete ty clanky, tak nikdo zadny problem proste nepopisuje...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VANEK: navíc ten článek obsahuje několik lží:

    Podle zdroje Práva z pražské ODS je ale problém právě v aktivitě knihovny a politizaci celé kauzy. „My jsme jim vyšli vstříc, dokonce jsme souhlasili, že dostanou pozemky za výhodnějších podmínek než jiný investor,“ uvedl zdroj s tím, že jiný subjekt by za ně zaplatil až dvojnásobek.

    „Oni ale nerespektovali územní plán a nyní se diví, že je problém. Je to, jako kdyby kdokoliv jiný chtěl stavět dům, ale ten by podle architekta zabral i sousedův pozemek. To zkrátka nelze povolit, protože by to byl precedens, který si nikdo nedovolí,“ vysvětlil.

    - že je toto lež, se dá doložit velmi jednoduše.

    stejně tak tvrzení Béma, že je to v rukou antimonopolního úřadu, protože podle peciny žádné řízení neprobíhá
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MECHTILD: to bych byla natolik zmožená caipirinhou a haldami pečeného hovězího, že bych nevnímala nic...


    VANEK: jemu už nic jiného než optimismus nezbývá... jiná věc je, co říká svým přátelům v soukromí...

    kdo se však díval na předávání cen Magnesia Litera a viděl kratičkou komunikaci mezi Burianem a Bémem na pódiu, určitě se dobře pobavil.
    ICELANDBOY
    ICELANDBOY --- ---
    MECHTILD: to uz je proste moc...egocentrik nejvetsiho kalibru...
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    MACHALPACHAL: to s tim hovnocucem neni spatny napad - neumite to nekdo zaridit? urcite by to ziskalo nalezitou publicitu, ale muselo by za tim byt jasny prohlaseni s oduvodnenim. :)
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    JESSIEATREIDES: No, obávám se, že zrovna v Riu by to při bližším ohledání nebylo o moc lepší.
    Jinak ale - tohle už je opravdu síla: http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=603170 (Klaus: Lidem se líbí knihovna jen na protest proti mně)
    ANAIS
    ANAIS --- ---
    JESSIEATREIDES: ta soutez na radnici , o ktere mluvis, probehla uz v letech osmdesatych;) ale souhlasim s tebou, ze Knizak ma tendenci pusobit jako autorita v oborech, o kterych vi kulovy. A vubec tady tu charakterovou vlastnost prokazal v souvislosti s knihovnou kde kdo. Ja na tom probihajicim (nebo mozna uz
    probehnuvsim) utrpeni kolem knihovny jedno pozitivum vidim. Aspon o Kaplickym ted kazdy v Cechach vi, a za par let se treba skutecne budem do Budejovic jezdit koukat na jeho koncertni saly a kdo vi co jeste prijde...
    BIGJOINT
    BIGJOINT --- ---
    ja taky
    MACHALPACHAL
    MACHALPACHAL --- ---
    koukam i lidi tady stratili chut cokoliv komentovat.........skoda.......ja mam v sobe tolik vzteku na ty kokoty s radnice ze mam chut jit je pokropit hovnocucem.......no nic
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WITTGENSTEIN: jinak je stav me nasranosti takovy, ze kdyby nefungovaly samoregulacni mechanismy v me psyche, popadnu pusku a ponekud procistim par instituci na male strane a malem namesti... ale k cemu by to bylo? stejne uz nekde v pomyslne fronte ceka nekolik set mozna tisic podvodniku pripravenych pokracovat ve zvolenem kursu... nezajem...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WITTGENSTEIN: on neotali, ptaji se z ministerstva... neprislusi mu cinit nic jineho, nez cini a na nejake rebelie nema. lidi postradajicich pud sebezachovy, jako jsem ja, najdes v cele zemi jen par a mezi politiky a vysoce postavenymi statnimi uredniky je stav nula.
    mne to stalo spoustu stresu, ohrozila jsem tim sva studia i praci, po zbytek roku budu z pripadneho zisku splacet koncert a dalsi aktivity souvisejici s knihovnou a vysledek je zadny. priste az me bude neco takhle stvat, koupim si rychle letenku do ria a dva mesice budu cilene nemyslet na zdroj sveho hnevu a popijet u toho caipirinhu...
    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: I já se přesávám zabývat věcmi veřejnými. Mám jich plné zuby.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JESSIEATREIDES: No jo, ale pokud je to hra na protahování a on ji prohlédl, proč to podání prostě nezamítne, proč si nechává zpracovat posudek a bude s ním několik měsíců otravovat v Bruselu? Není to jen jeden z dalších, který chobotnici sice nezařízne, ale svým otálením potěší radní za ODS?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WITTGENSTEIN: s pecinou jsem hovorila tak pred ctrnacti dny a v podstate na vsem jsme se shodli... i na tom, ze se shani nejaky osklivy zly pan, ktery knihovnu zarizne, jak rikas, a na ktereho to bude moci ten bezpohlavni zbabelec na ministerstvu kultury shodit. a kdyz ten osklivy zly pan bude z brna, jeste lepe.

    ale nerikal, ze soutez nebyla v poradku. jen, ze neprobehla podle zakona o zadavani verejnych zakazek [kvuli zminovane vyjimce, o kterou zazadalo jeste jandakovo ministerstvo]. a taky rikal, ze jeho urad nic neresi, akorat odpovida na otazky MK. zadne rizeni ani setreni v teto veci neprobiha. je to proste hra, jejiz jedinym ucelem je zmast obcana, ziskat cas a nenapadne pockat, az cela vec vysumi do ztracena.

    a ja se domnivam, ze tak tupa "obec", jako je ta ceska, si ani nic jineho nezaslouzi. uz jsem jednou emigrovala ze slovenska /a to opravdu dusledne, od te doby jsem tam nebyla ani celych 24 hodin\, ted se stahnu do jakesi vnitrni emigrace a resit hodlam jen to, co se tyka me osoby a meho blahobytu.
    JORERU
    JORERU --- ---
    Knihovna na Letné prý nebude

    Ministerstvo kultury by mělo zrušit mezinárodní architektonickou soutěž na novou budovu Národní knihovny, pokud si myslí, že soutěž nebyla v pořádku. Deníku Právu to řekl šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina, který zároveň tvrdí, že stavba podle návrhu Jana Kaplického na Letné nikdy stát nebude, protože její současný návrh odporuje územnímu plánu.

    "Já si to (že soutěž nebyla v pořádku) také myslím," uvedl s tím, že jeho úřadu ale nepřísluší soutěž posuzovat, protože předem uznal výjimku ze zákona. Soutěž vyhrál kontroverzní návrh Jana Kaplického.



    Antimonopolní úřad se v minulosti již dvakrát kauzou kolem knihovny zabýval. Podnět mu k tomu dali architekti, kteří se také soutěže zúčastnili. Úřad je ale v obou případech zamítl s tím, že mu nepřísluší zabývat se soutěží, která se konala podle pravidel Mezinárodní unie architektů. Nový podnět podal náměstek ministra kultury František Mikeš.

    Pecina v Právu prohlásil, že mezinárodní soutěž rozhodně podle měřítek českého zákona nebyla v pořádku. "Zadavatelé však řekli, že u tak významné zakázky aplikují výjimku. A my jsme to uznali, protože měli právo výjimky využít. Od té chvíle na to nemáme právo dohlížet," vysvětlil.

    Nová budova Národní budovy podle návrhu architekta Jana Kaplického ale v Praze na Letné podle Peciny nikdy nebude, protože současný návrh stavby odporuje územnímu plánu. Podle něj by změnu územního plánu současné pražské zastupitelstvo nikdy neschválilo.

    Jenže takto otevřeně to nikdo panu Kaplickému neřekne. Nikdo si to nechce vzít na triko, protože by mohl vypadat takzvaně nekulturně. Tak čekají na mne, abych to zakázal a abych nekulturně vypadal já," dodal.


    Martin Pecina

    Úřad podobnou věc prý nikdy neřešil a Pecina proto zatím neoficiálně požádal o radu evropské úředníky v Bruselu. Jeho úřad prý ani tentokrát svůj postoj nepřehodnotí, dokud z Bruselu nedostane odpověď, že výjimku v případě Národní knihovny aplikovat nelze. Zatím si údajně nechal zpracovat oponentní posudek k posudku ministerstva kultury. "Až ho dostanu, seznámím se s ním a učiním v Bruselu oficiální dotaz," dodal Pecina.

    Okolnostmi stavby budovy podle kontroverzního návrhu Jana Kaplického, který v mezinárodní architektonické soutěži zvítězil, se řadu měsíců zabýval tým Národní knihovny i skupiny odborníků.

    Na svém závěrečném jednání koncem února nerozhodl a sdělil, že se bude čekat na vyjádření antimonopolního úřadu. Není totiž jasné, zda je možné na základě výsledků mezinárodní architektonické soutěže vyhlásit veřejnou zakázku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam