• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WITTGENSTEIN: jinak je stav me nasranosti takovy, ze kdyby nefungovaly samoregulacni mechanismy v me psyche, popadnu pusku a ponekud procistim par instituci na male strane a malem namesti... ale k cemu by to bylo? stejne uz nekde v pomyslne fronte ceka nekolik set mozna tisic podvodniku pripravenych pokracovat ve zvolenem kursu... nezajem...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WITTGENSTEIN: on neotali, ptaji se z ministerstva... neprislusi mu cinit nic jineho, nez cini a na nejake rebelie nema. lidi postradajicich pud sebezachovy, jako jsem ja, najdes v cele zemi jen par a mezi politiky a vysoce postavenymi statnimi uredniky je stav nula.
    mne to stalo spoustu stresu, ohrozila jsem tim sva studia i praci, po zbytek roku budu z pripadneho zisku splacet koncert a dalsi aktivity souvisejici s knihovnou a vysledek je zadny. priste az me bude neco takhle stvat, koupim si rychle letenku do ria a dva mesice budu cilene nemyslet na zdroj sveho hnevu a popijet u toho caipirinhu...
    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: I já se přesávám zabývat věcmi veřejnými. Mám jich plné zuby.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JESSIEATREIDES: No jo, ale pokud je to hra na protahování a on ji prohlédl, proč to podání prostě nezamítne, proč si nechává zpracovat posudek a bude s ním několik měsíců otravovat v Bruselu? Není to jen jeden z dalších, který chobotnici sice nezařízne, ale svým otálením potěší radní za ODS?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WITTGENSTEIN: s pecinou jsem hovorila tak pred ctrnacti dny a v podstate na vsem jsme se shodli... i na tom, ze se shani nejaky osklivy zly pan, ktery knihovnu zarizne, jak rikas, a na ktereho to bude moci ten bezpohlavni zbabelec na ministerstvu kultury shodit. a kdyz ten osklivy zly pan bude z brna, jeste lepe.

    ale nerikal, ze soutez nebyla v poradku. jen, ze neprobehla podle zakona o zadavani verejnych zakazek [kvuli zminovane vyjimce, o kterou zazadalo jeste jandakovo ministerstvo]. a taky rikal, ze jeho urad nic neresi, akorat odpovida na otazky MK. zadne rizeni ani setreni v teto veci neprobiha. je to proste hra, jejiz jedinym ucelem je zmast obcana, ziskat cas a nenapadne pockat, az cela vec vysumi do ztracena.

    a ja se domnivam, ze tak tupa "obec", jako je ta ceska, si ani nic jineho nezaslouzi. uz jsem jednou emigrovala ze slovenska /a to opravdu dusledne, od te doby jsem tam nebyla ani celych 24 hodin\, ted se stahnu do jakesi vnitrni emigrace a resit hodlam jen to, co se tyka me osoby a meho blahobytu.
    JORERU
    JORERU --- ---
    Knihovna na Letné prý nebude

    Ministerstvo kultury by mělo zrušit mezinárodní architektonickou soutěž na novou budovu Národní knihovny, pokud si myslí, že soutěž nebyla v pořádku. Deníku Právu to řekl šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina, který zároveň tvrdí, že stavba podle návrhu Jana Kaplického na Letné nikdy stát nebude, protože její současný návrh odporuje územnímu plánu.

    "Já si to (že soutěž nebyla v pořádku) také myslím," uvedl s tím, že jeho úřadu ale nepřísluší soutěž posuzovat, protože předem uznal výjimku ze zákona. Soutěž vyhrál kontroverzní návrh Jana Kaplického.



    Antimonopolní úřad se v minulosti již dvakrát kauzou kolem knihovny zabýval. Podnět mu k tomu dali architekti, kteří se také soutěže zúčastnili. Úřad je ale v obou případech zamítl s tím, že mu nepřísluší zabývat se soutěží, která se konala podle pravidel Mezinárodní unie architektů. Nový podnět podal náměstek ministra kultury František Mikeš.

    Pecina v Právu prohlásil, že mezinárodní soutěž rozhodně podle měřítek českého zákona nebyla v pořádku. "Zadavatelé však řekli, že u tak významné zakázky aplikují výjimku. A my jsme to uznali, protože měli právo výjimky využít. Od té chvíle na to nemáme právo dohlížet," vysvětlil.

    Nová budova Národní budovy podle návrhu architekta Jana Kaplického ale v Praze na Letné podle Peciny nikdy nebude, protože současný návrh stavby odporuje územnímu plánu. Podle něj by změnu územního plánu současné pražské zastupitelstvo nikdy neschválilo.

    Jenže takto otevřeně to nikdo panu Kaplickému neřekne. Nikdo si to nechce vzít na triko, protože by mohl vypadat takzvaně nekulturně. Tak čekají na mne, abych to zakázal a abych nekulturně vypadal já," dodal.


    Martin Pecina

    Úřad podobnou věc prý nikdy neřešil a Pecina proto zatím neoficiálně požádal o radu evropské úředníky v Bruselu. Jeho úřad prý ani tentokrát svůj postoj nepřehodnotí, dokud z Bruselu nedostane odpověď, že výjimku v případě Národní knihovny aplikovat nelze. Zatím si údajně nechal zpracovat oponentní posudek k posudku ministerstva kultury. "Až ho dostanu, seznámím se s ním a učiním v Bruselu oficiální dotaz," dodal Pecina.

    Okolnostmi stavby budovy podle kontroverzního návrhu Jana Kaplického, který v mezinárodní architektonické soutěži zvítězil, se řadu měsíců zabýval tým Národní knihovny i skupiny odborníků.

    Na svém závěrečném jednání koncem února nerozhodl a sdělil, že se bude čekat na vyjádření antimonopolního úřadu. Není totiž jasné, zda je možné na základě výsledků mezinárodní architektonické soutěže vyhlásit veřejnou zakázku.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Pecina tvrdí, že chobotnice na Letné nikdy nebude:
    http://www.novinky.cz/clanek/138181-chobotnice-na-letne-nikdy-nebude-rekl-sef-antimonopolniho-uradu-pecina.html
    ...a že si to politici v podstatě přehazují jako horký brambor, protože žádný z nich nechce být ten, kdo by ji zařízl.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ANAIS: to je celkem normalni, vytahne cokoliv... jinak, soutez na staromestskou radnici zde jiz v devadesatych letech byla, a kdo si pamatuje navrh milan knizaka, ktery je dnes schopen tvrdit, ze si kaplicky chce postavit pomnicek, a ze se jeho stavba na letnou udajne nehodi, vi, jak moc si reditel NG dokaze srat do huby
    ANAIS
    ANAIS --- ---
    snad to tu jeste neresilo, ale neprijde vam ze tim, ze Bem ted vytahl z rukavu moznou soutez na Staromestskou radnici, se snazi nenapadne odvezt pozornost od diskuze na knihovnu, a soucasne pusobit jako primator, ktery ma zajem na moderni prazeske architekture? a nebo je to jen ma paranoidni konspiracni predstava?:)
    MISON
    MISON --- ---
    lol..

    jk ! ;))
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MECHTILD: hele, nemám čas na debaty o ničem, pokud se nudíš, musíš si najít jiného parťáka na zabíjení času. kromě toho jsem psala o někom jiném. hezký den
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    JESSIEATREIDES: Ale vždyť já jsem nenapsal kapitálkami lol.
    JORERU
    JORERU --- ---
    Co místo chobotnice? Plánem B je hotel či park

    Ve sporu o Kaplického knihovnu na Letné se objevuje také otázka, jestli si pražští politici nechtějí atraktivní místo nad centrem Prahy schovat pro "něco lepšího".



    Jak by mohla vypadat západní část letenského parku třeba za deset let, když původní plán s blobem nakonec půjde do ztracena?

    Atomovka místo blobu?
    "Kdyby se řeklo, že tam má stát atomová elektrárna, tak řeknu, že v žádném případě. Ale v tuto chvíli žádný podnět není, takže nemohu budoucnost pozemku pro Národní knihovnu komentovat," říká Martin Langmajer, pražský radní pro územní plánování. Podle platného územního plánu Prahy je místo, kde je dosud tramvajová smyčka a pro které navrhoval architekt Jan Kaplický svou knihovnu "na míru", vyhrazeno pro církevní a kulturní objekty.

    Diskuse o tom, co má stát na Letné místo Národní knihovny podle Kaplického projektu, se rozjely opět poté, co vyšlo najevo, jak stát usiluje o "zákaz" chobotnice.

    Podle Langmajera by tam tedy mohlo stát cokoli, od mateřské školky až po - s nadsázkou řečeno - mešitu.

    "Úplně klidně to tam může být dalších deset let tak, jak to je. Podobně jako jsou v územním plánu místa pro bytovou zástavbu a žádné byty tam nestojí," řekl radní.

    "Umím si představit, že by tam byl například městský park. To ano," vzkázal přes sms zprávu primátor Prahy Pavel Bém.

    Pražští politici přitom knihovnu na Letné chtěli. Problémy začaly především s Kaplického návrhem.

    A ve skutečnosti na toto "vykolíkované" místo na Letné vlastně nemá Národní knihovna žádný vymahatelný nárok.

    Poslední, co má instituce v ruce, je usnesení pražského zastupitelstva staré dva roky, které místo na Letné Národní knihovně slibuje. K podpisu smlouvy, která by zaručila odkoupení pozemku od města, však ve skutečnosti podle šéfa knihovny Vlastimila Ježka nikdy nedošlo.

    "Konzultoval jsem to s právníky, ale to usnesení zastupitelstva samo o sobě právně vymahatelné bohužel příliš není," řekl Ježek. A knihovna ztratí jakýkoli nárok nejpozději s posledním dnem letošního roku - pokud nepředloží stavební povolení.

    Nakonec hotel?
    Aktivisté z projektu Zachraňme Letnou se obávají, že by místo knihovny nakonec mohl stát hned vedle letenského parku třeba hotel nebo jiná komerční budova.

    "Je to lukrativní lokalita, pokud nebude mít jasnou vizi, je jasné, že se o ni budou pokoušet různé developerské firmy," říká Ondřej Mirovský, zastupitel za Stranu zelených v Praze 7, který stojí v čele kampaně.

    Radní Langmajer ale takový scénář vylučuje. "Pro nový územní plán nepodala městská část Prahy 7 žádný podnět k novému využití území. Můžu naprosto vyloučit, že by se tam chystala zástavba komerčního charakteru," říká radní.

    Architekt Jan Kaplický situaci kolem Národní knihovny včera komentovat nechtěl. Soustředí se prý na nové projekty, i v Česku, například na výstavbu koncertní haly v Českých Budějovicích.

    "Nezanevřel jsem na Česko. Narodil jsme se tu, mám českou ženu a mluvím česky," řekl HN Kaplický.

    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MISON: vyfiltruj si jeho příspěvky v této diskuzi... a nebyl to příspěvek čistě s tím odkazem, bylo k tomu kapitálkami přidáno lol...

    mě celá ta situace nijak lolíkovitě nepřipadá. navíc mě komentáře id JAMES_DICK nebaví, nemíním je dál číst a jako majitel diskuze mám jediný způsob, jak se jim vyhnout.


    MECHTILD: výše uvedené i odpověď na tvou sarkastickou poznámku
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    Předpokládám, že tenhle článek se sem nalinkovat smí... http://domaci.ihned.cz/c1-24027420-novy-dukaz-hleda-se-zpusob-jak-zakazat-knihovnu
    MISON
    MISON --- ---
    Ja osobne sem nejak nepochopil proc se tu resi ten odkaz co dal dick? Vzdyt napsal prispevek ciste s tim odkazem. Ja sem to necet a sem rad, ze tady na to nekdo upozornil ;) vic bych neresil

    btw: pojdte, vycihnem si Bema a sejmeme ho vlastnima, Kamile..., hnojivem ;)
    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: co se týká rukopisu, to je snad jedině dobře. nechápu idioty. Tohle jeho (poroty) obvinění bylo naprosto absurdní.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU: já myslím, že diskuze otevřená je

    ještě k odpovědi 3(: ač se všichni shodneme na tom, že kaplický má určitý styl a rukopis, podle kterého by (někdo, rozhodně ne každý) mohl poznat, že jde o jeho návrh (ač ve skutečnosti jde o návrh future systems a architektů, kteří se na tom podíleli, bylo víc), soutěž byla anonymní až do samého konce, nemá tedy cenu spekulovat o tom, zda porota brala v potaz jeho dřívější studie a realizace, nebo zda dokonce něco takového brát v potaz měla...

    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: ok, jasná a srozumitelná odpověď.

    Já bych byl jen rád, kdyby to tu bylo otevřeno různým názorům. A ne se filtrovalo podle toho, kdo se komu líbí a kdo ne.

    PS: a stav se už konečně u nás na čaj. ať poznáš naší architekturu :o)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU: jirko promiň, ale jednou jsi tu diskuzi věnoval... jestli ji chceš zpět, prosím, ale pokud budu jejím majitelem a moderátorem já, tak budu rozhodovat o tom, s kým ještě má a s kým už nemá smysl diskutovat.

    IRONICovy otázky jsou úplně přiblblé, just by the way...
    1( co to je světová špička? kdo jí definuje? časopisy? ceny? lidé, kteří denně chodí kolem realizací nebo v nich musí žít a pracovat?
    2( tato otázka je vlastně takovým tvrzením schovaným za otázku: jestli to chápu správně, tak bylo složení poroty kontroverzní? soutěžní podmínky nějaké divné? takže se světová špička raději rozhodla neúčastnit? to je pan IRONICkej vedle jak ta jedle...
    3( nevím, jaká magie se pojí s hranicí dvaceti milionů EUR, realizace najdeš zde, dvě stavby onu hranici výrazně přesahují (Selfridges a stanice metra v Neapoli)... IRONIC ovšem nezná "dobré mravy" ve světě architektury - na základě jejich docela přesné formulace ve směrnici evropské rady architektů, jejíž je ČKA členem, nelze v soutěži žádný ateliér diskriminovat na základě počtu a objemu realizací, při posuzování díla to ostatně nehraje příliš velkou roli, že? zvláště ve světě, kde nejvíce realizují architekti spíše nevalného umu a dovedností...
    (viz rozhovor s prof. Martinem Rajnišem v Respektu z pondělí tohoto týdne.)

    4( Pokud se měla dělat urbanistická analýza, tak rozhodně ne, co se knihovny týče, ale celkové koncepce letné... ve chvíli, kdy se ovšem staví tunel blanka ostošest, je poněkud pozdě, nemyslíte?

    a proč je letná pro knihovnu dobrá?
    nehrozí povodeň, která by ohrozila knihy. knihovna si zachová centrální polohu v rámci města a velmi výhodnou polohu, co se dostupnosti pro akademickou veřejnost a studenty týče. park a knihovna patří k sobě. letná je vyvýšené místo vhodné pro dominantu. vzhledem k tomu, že "češství" nelze definovat geneticky, je jediná jeho definice kulturní a historická - role NK v historickém a kulturním kontextu českého národa je nezpochybnitelná, je to prostě naše dědictví a budoucnost zároveň ---> budova NK si zaslouží býti dominantou. na tom místě se se stavbou kulturního nebo sakrálního rázu počítá již od třicátých let, možná i déle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam