• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    Jan Kaplický by se 18. dubna dožil 73 let. V pražské galerii DOX zároveň otevřela výstava jeho díla.
    rozbalit záhlaví
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    JESSIEATREIDES:
    ani jeden odstavec neni uplne pravda, kazdy z nich je tak zalozen na pravdivem zaklade, ale uvedeny do souvislosti, ktery posouvaji vyznam puvodnich faktu, ktere pouzivas. to je bajecna metoda, jak prekroutit realitu a presvedcit lidi s mene informacema. otazkou je, jestli to delas vedome nebo jsi jen hlasnou troubou a obeti podobne manipulace.

    pokud najdu cas, jeste se k tomu vratim, protoze tyhle zpusoby mi fakt vadi.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    M4DLENKA: ne však v případě Národní knihovny, tam již obdobný vývoj proběhl... o nové budově se hovoří jedno století, řešilo se X možností, ostatně, místo na tramvajové smyčce bylo navrženo ze strany Magistrátu, protože územní plán hlavního města tam počítá se stavbou kulturního resp. sakrálního charakteru.

    V kompetenci generálního ředitele NK není oslovovat studenty architektury a žádat je o ideje na urbanistické řešení pláně resp. umístění knihovny. Jeho úlohou je zajistit chod této instituce vyhovující poptávce veřejnosti po vzdělání - co je nutno podotknout CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ - což samozřejmě sebou přináší i zvýšení poptávky po službách NK; vývoji technologií i požadavkům odborníků na uložení, zpracování a zpřístupnění fondů a dalších služeb.

    Emil Přikryl a jeho ateliér i další měli samozřejmě možnost vstoupit do této debaty ještě před soutěží, proč tak učinili až rok po vyhlášení výsledků soutěže je záhadou, na kterou by asi měli především odpovědět sami sobě.

    A teď musím jít makat, termíny hoří.

    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    JESSIEATREIDES: ze se ktomu jeste vracim...

    protoze me to prislo jako fakt dobry reseni .. misto stalina je dlouhodoby problem, ktery se bude muset nejak vyresit. tzn. stavet se tam driv nebo pozdeji bude. navic uz dneska jsou tam velke podzemni kce. vyuziti na knihovnu v porovnani s oceaniem je pro me jednoznacny.

    navic se mi fakt libila ta komunikacni osa z nabrezi nahoru na letnou, vec, kterou dost postradam, cesta, ktera by pripojila budouci knihovnu k jeji starsi casti, k univerzitam dole ve meste, tzn pesi dostupnost. ale taky by spojila letnou jako takovou s mestem dole, ta skala je dneska podle me docela bariera.

    uz dneska jsme v panoramatu zvykli na dominanru ve stredu letne, navic nahradit stalina literaturou, co je lepsi ?!?

    velka cast skladu skryta ve stalych podminkach pod zemi (castecne, protoze diky kopci lze v jednotlivych patrech otevrit otvory a zajistit pristup svetla i vzduchu do mistnosti, kde pracuji lide...), vyska letny dovoluje zustat nad hladinou vody...
    zasobovani mozny zespoda z nabrezi, stavba imho z velky casti taky, jasne, ze kalamita s dopravou po dobu stavby, ale co neni... krasny okoli nahore v parku pro cteni...

    je to samozrejme studentsky navrh, ale imho to misto ma pro knihovnu lepsi potencial nez smycka. je podle me skoda, ze zrovna tenhle navrh neopustil zdi akademicke pudy.

    a jeste neco: v zahranici je bezne, ze nez se vypise soutez na velkou zakazku (nebo i malou..) tak se da tzv. testovaci (casto velmi obecne) zadani studentum do skol. zaplati se jim tisky a material na modely, par konzultaci se specialama... podle vysledku je pak zadani upraveno, doplneno, zdurazni se veci, ktere jsou fakt zasadni, nekdy se prokaze, ze je to cely blbost, nebo ze existuje lepsi reseni. a to se dela PRED VYPSANIM SOUTEZE a ve spolupraci z vypisovateli. Naklady na takovouhle vec jsou minimalni v pomeru se skodou, kterou zpusobi zmeny podmninek pri soutezi a jine ... jen u nas se tohle resi vzdycky jaksi s krizkem po funuse.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Přepis jeho slov na videozáznamu:

    …Já jsem moc rád, když tady vidím ten vklad do základů Národní knihovny, tak si říkám, na tom už se dá něco postavit, ne – co jste přivezli ze všech koutů České republiky. Národní knihovna, já jsem to říkal už v pravé poledne, Národní knihovna je symbolem, Národní knihovna mimochodem je také nejstarší národní institucí, protože její historie sahá daleko hlouběji než naše paměť až do krásného data 1777, kdy dekretem Marie Terezie bylo vyjeveno českému lidu, a nejenom tedy českému lidu, že se národní knihovna bude stavět. Čili pro nás je a pro mě jako pro pražského primátora je samozřejmě symbolem vzdělanosti, symbolem kulturní tradice. A já vám musím říci, že mé zásluhy zas nejsou tak velké. My samozřejmě pomáháme panu řediteli a budeme pomáhat, pozemkové záležitosti na jedné straně, na druhé straně infrastruktura, na třetí straně tady stojí tramvajová smyčka, kterou tedy budeme muset někam přesunout, přivést sem infrastrukturu novou. Samozřejmě to budou stovky milionů korun. Územní plán, který je nezbytné měnit, v souvislosti s tím, že tady stojíme v místě, kde budou tunely, nebo bude tunel, v těsné blízkosti. Čili to všechno my děláme vlastně jako úplně samozřejmě a děláme to prostě proto, že národní knihovny jako projektu si nesmírně ceníme, vážíme. A je to úplně senzační, že za národní, za národní knihovnou prostě stojí silná osobnost a autorita pana ředitele Ježka. Takže já bych si dovolil vám poděkovat, že jste přišli a těším se, že tedy, když ta vajíčka do těch základů dáme - nesmí se jich tam dát zase moc, protože ony by pak ty základy nebyly tak úplně pevné, jak se soudí v mýtech kolem stavby základů Karlova mostu. Ale myslím si, že pokud se nám podaří se tady za čtyři roky sejít, a národní knihovna bude stát, tak já to budu považovat za úžasný úspěch a obrovské, obrovský vklad prostě do kultivace o vzdělanost českého národa a samozřejmě také tedy Prahy.
    Pavel Bém, primátor hl. města Prahy na Knihovnickém happeningu na Letné, 22. září 2006
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    M4DLENKA: idea je to pěkná, bavilo mě to víc než klauzury architektů z AVU, nicméně:

    1. Nemyslím, že by to stačilo prostorovým nárokům knihovny, nevychází to z reálných čísel.
    2. Stavět cokoliv na místě "Stalina" znamená stavět uprostřed parku ===> jeho zničení v okolí stavby a v důsledku příjezdových komunikací na stavbu - proto mi místo tramvajové smyčky připadalo jako zvláště vypečené.

    Ale jinak pěkné...
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    JESSIEATREIDES:
    btw. znas ten studentsky projekt na knihovnu pod stalinem? nejaky komentar k tomu?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    a Vlastimil si přestal brát servítky (konečně!)

    Pavel Bém porušil všechny sliby
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    a dnes taky Ivo Mathé pro Respekt

    Národní knihovna není pouhý depozitář

    a Vitvarová-Vránková:

    Národní knihovna v oblacích
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Buhehehehe

    Pavel Bém: Průhledný pes

    Reakce na:

    Ostuda s Národní knihovnou (Věříte, že Pavel vážně neví, kdo je Aston?)

    a hlavně na:

    Wagner: Neskrývá nám něco pan Bém?

    VANEK
    VANEK --- ---
    JORERU
    JORERU --- ---
    DUNAR_: to by byl možná jediný důvod, proč bych do ní nevkročil
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    Mohli by zkusit navrhnout pojmenovat knihovnu po Bemovi, treba by to jeho ego akceptovalo.
    JORERU
    JORERU --- ---
    OMNIHASH: Bémoloď
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Taky bysme mohli zakotvit nad Klemenitnum nejakou poradnou vzducholod a knizni fond ulozit do ni.
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    ja ty studie beru jako zajimavy zpestreni, zajimavy urcite v soucasny chvili pro studenty, ktery k tomu chteji taky dodat sve. proc ne.
    ale souhlasim s tim, ze prikladat tomu takovou dulezitost (ze strany Jehlicky a spol.) je nemistne. tady se proste iks profi architektu patla s navrhem na Letenskou plan, pres vsechny opruzy pamatkarsky-magistratni-uzemni plany-povodne -blabla a pak prijde vedouci atelieru na AVU s par cmaranicema, kde je mimo jine uplne bum prask na dvore v Klementine vysoka krabice nebo iks pater pod Klementinem u Vltavy. to mi proste pride pri vsech tech obstrukcich pro profi architekty uplne neuveritelny a absurdni.
    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: a to mě děsí. realita totiž nebývá přívětivá k těm, kdo jí znají nahou.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MIKRON: skálopevná jistota? prostě znám vývoj situace - oficiální i zákulisní
    MIKRON
    MIKRON --- ---
    trochu mě překvapuje skálopevná jistota, se kterou sis o tom všem neotřesitelně jistá.. ale co. myslím, že jsme se trochu odklonili od původního tématu
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MIKRON: původním účelem bylo gesto vůči veřejnosti: Klementinum je v ohrožení, Ježek z něho chce udělat hotel pro turisty (tato fáma skutečně kolovala mezi pedagogy AVU, lidmi, o kterých by se každý domníval, že jsou naprosto normální). My a naši studenti otevřeme debatu o jeho budoucím osudu, zachráníme ho...

    Jako zadání klauzurních prací je to jistě zajímavé, kdyby to nepřišlo v souvislostech, v jakých to přišlo a kdyby se těmto vesměs průměrným idejím nepřikládal význam, který opravdu nemají, při vší úctě vůči umělecké omladině...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam