• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    (nehledě na to, že pokud si na to budějovičtí seženou peníze a pozemek, je to jen a pouze jejich business. a já všem těm českým "vele-architektům" docela přeji přímou konfrontaci s Kaplického "jen-designem".)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CATT: to tedy není. Síní právě s takovou kapacitou (a nejen kapacitou, ale i se všemi dalšími parametry) není dost. Jakmile se to postaví, dveře se tam netrhnou, na to vem jed.
    CATT
    CATT --- ---
    JESSIEATREIDES: Tak jiný příklad: budějovické divadlo na sebe vydělává představeními na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově.

    Samozřejmě, že u kulturních zařízení nesmíme hledět jenom na návratnost, já jsem poslední, který by to říkal. Ale koncertní síň pro tisíc lidí v Budějovicích mi přijde jako úlet na houbičkách. To je předimenzované pomalu i na Prahu.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SHAMAN: Kaplický za prostor, který mu je dán v médiích, nemůže... On si celou tu bramboračku nevymyslel a neuvařil. Prosím o důsledné oddělování Dojmů a Pojmů.


    CATT: O2 Aréna je naddimenzovaný hangár určený pro hokej, s nulovou zvukovou a kulturní hodnotou. Koncertních síní s dobrou akustikou je zde jako šafránu, přitom jsme doslova a do písmene v oblastí vážné hudby velmocí.

    U koncertních síní se nepočítá JEN návratnost - spalovna odpadů je zcela jistě návratnější, že ano, to ovšem neznamená, že veškerou kulturu nahradíme spalovnami odpadů...

    Ad to Ústí: Při vší úctě, ale Ústí bylo německé a židovské město, z kterého nejprve Němci odlifrovali všechny židy a pak Češi všechny Němce. Posléze tam boľševik uměle naplavil lidi z jiných částí země - zejména lidi ochotné pracovat v dělnických profesích. Po revoluci si pak Ústí užilo vysokou nezaměstnanost atd.

    Nicméně, jestli lidé chodí nebo nechodí do Činoheráku jaksi nemění nic na tom, že ta scéna již několik desítek let zásobuje české divadlo skvělými herci - takže možná není zisková, ale přesah i přínos má.


    CATT: Chrám byl dostavován v 20. století jako svým způsobem atrakce...


    CATT: podlě mě, podle mě, podle mě... KAPLICKÝ TO PROJEKTOVAL JAKO KONCERTNÍ SÍŇ, JAK ZNÁM JEHO PERFEKCIONISMUS, TAK TO BUDE DOKONALÁ KONCERTNÍ SÍŇ, JESTLI SE TI KATEDRÁLY ZACHTĚLO, POSTAV JI.
    SHAMAN
    SHAMAN --- ---
    CATT: dokazu si predstavit, ze by se k tomu vitu debata mohla dostat..
    Muj nazor je, ze kulturni stavby primarne snad ani nemuzou byt orientovany na fin. navratnost, jejich prinos by mel byt nekde jinde. Do jake miry tomu tak je uz je zas na dalsi debatu..
    Jestli nekdo da x miliard na to, aby zlepsil kulturni prostredi, budu jedine rad. Zatim mam z toho pocit, ze ty penize moc nejsou..
    CATT
    CATT --- ---
    SHAMAN: Já proti kaplického projektům nic nenamítám, mě se jeho organická architektura líbí.
    Pouze říkám, že O2 Aréna by se jenom hokejem nezaplatila a jenom kulturou bych řekl taky ne. A to je v Praze.
    Argument se sv. Vítem je opravdu scestný. To nebylo budované jako turistická atrakce, ale jako boží chrám bez nároku na návratnost! Že z toho my rejžujeme je něco úplně jiného.
    Pokud by měl být rejnok katedrálou a zaplatí si ho církev, tak se na návratnost taky nebudu ptát, jako se nikdo neptal na návratnost katedrál v Liverpooolu - doporučuji dohledat, ta monstróznost je dnes spíše ke škodě.
    SHAMAN
    SHAMAN --- ---
    CATT: ale to uz je jina vec a jestli si to nekdo postavi z vlastnich penez, jak bylo puvodne receno, tak at to stoji treba 10 miliard.
    Samozrejme bychom tu mohli mit same ocelove krabice, aby se nam vsechno co nejlip vratilo.
    To je na silenou debatu, ktera se muze dostal treba az k sv. Vitu a ostatnim stavbam (kvuli kterym je Praha plna turistu), ktere staly ve sve dobe neskutecne penize (a nikdo si nedovedl predstavit jejich fin. navratnost) a jak na tom dneska ryzujem (nerikam, ze je to dobre).
    CATT
    CATT --- ---
    SHAMAN: ehm, ekonomická návratnost?
    SHAMAN
    SHAMAN --- ---
    CATT: ale tak proc by si nemohli v budejovicich postavit koncertni sal? proti tomu snad nikdo nic mit nemuze..jestli tam bude narvano nebo ne, to nam muze byt uplne jedno a nikdy to nezjistime, pokud se tam nepostavi..
    SHAMAN
    SHAMAN --- ---
    QUANTI: Palladiem a drtivou vetsinou podobnych zrudnosti se nikdo samozrejme nechlubi, takze kdyz se prosty lid o nich dozvi, uz je pozde. S JK je to naopak, ten je ted velmi v mode a lide se jim radi chlubi. Kdyby stejny prostor dostavaly v mediich i ostatni studie, pak bychom mohli reakce srovnavat..
    ICELANDBOY
    ICELANDBOY --- ---
    CATT: dobry priklad...tahle paralela me taky napadla
    CATT
    CATT --- ---
    JESSIEATREIDES: Proti tomu si postavte skvělé Činoherní studio v Ústí, do kterého moc lidí nechodí a přitom mají skvělý repertoár. Jestli vy si tu kulturu příliš nemalujete.
    Ale možná bude zrovna v Budějovicích stále narváno, lidé budou chodit každý večer na bály :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    JESSIEATREIDES: proti Palladiu jsem mela odpor ja, bohuzel se nekonala zadna demonstrace (zajiste zbytecna, nebot komercni zajmy je absurdni zkouset zvratit)...
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    přesně,
    BTW. bydlela jsem dva roky u Litomyšle a to byste nevěřili, jak vysoce je hodnocená mezinárodní Smetanova Litomyšl, to je taková snobárna, že když tam přišly letošní bouřky a spadla střecha ze zámku na improvizované parkoviště v parku, tak byl zaparkovanej jeden milion škody vedle druhýho :DDD jinak se město stalo fakt turistickým centrem Evropy, ceny nájmu jsou jako v Praze a to má jenom 10 000 obyvatel.... jinak se město proslavilo o stavbama Otakara Vávry...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Btw., například Košice mají koncertní síň Domu umění s kapacitou nějakých 500 míst (odhaduji, nevím to přesně, možná je to víc) a není problém je využít.

    Když jsou koncerty v Ostravě, taky jsem na žádném ze záznamů nepostřehla, že by byla síň prázdná. Sehnat lístky do Rudolfina nebo Obecního domu je někdy nemožné (i přes vyšší cenu a vím, že na koncerty jezdí mnoho lidí z jiných měst. Asi mám jinou výchovu a zázemí, ale nemyslím, že by dvě kvalitní koncertní síně mohly České republice přinést nějaká negativa a nemyslím, že by se veškerá kultura měla soustřeďovat do hlavního města. Česká republika je krásná, ale pro svůj rozvoj i prosperitu musí něco udělat. Regiony přitom potřebují rozvíjet více než Praha, to sebou přináší i jejich vyšší podíl na kultuře národa i jeho HDP.

    Je snad na tom něco kontroverzního, prokrýlepána?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    můžete si už konečně uvědomit, že ten člověk žije 40 let v Británii a tak při vší snaze prostě už dávno nemyslí česky... Když mu něco řekneš a on souhlasí, odpovídá "Absolutně..." (absolutely), což je standardní britský souhlas.
    Když hovoří o Budějkách jako o středu Evropy (nehledě na to, že to vzhledem k poloze ČR není tak úplně mimo), myslí "evropské centrum" - a to už nezní tak divně, že?

    Navíc, Bayreuth je mnohem menší město než Budějovice, je to doslova takové plivátko, nebýt UNI, tak je to počtem obyvatel úplné nic...
    Přesto se tam uživí opera, jazzový festival s věhlasnými jmény i Wagnerův Festspielhaus. Nevidím jediný důvod, proč by v Budějovicích nemohla stát moderní koncertní síň, v které se budou nahrávat a točit přenosy koncertů vážné hudby pro celý svět. Příležitost tvoří další příležitosti a já už jsem z těch projevů nekultury, závisti a hledání jakékoliv záminky jak pohřbít cokoliv, co má nějaký přesah, unavená. O to víc, že jsem žádné podobné vlny odporu nezaznamenala, když se stavělo Palladium a další podivnosti.
    SHAMAN
    SHAMAN --- ---
    OMNIHASH: Mistr ma jiny nazor .o))
    "Je úžasné, že České Budějovice se nyní mohou stát středem Evropy".
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MACHALPACHAL: zajímavej projekt, ale co sem slyšel o radních v čb, tak bych si na realizaci nevsadil ani korunu. Navíc sál pro tisíc lidí by byl 95% představení poloprázdnej při nejlepším.
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    wow, krasa!
    MACHALPACHAL
    MACHALPACHAL --- ---
    http://www.lidovky.cz/kaplicky-postavi-rejnoka-0h7-/ln_domov.asp?c=A080812_154253_ln_domov_nev sice to sem nepatri ale aspon njaka dobra zprava........snad se to postavi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam