• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    Jan Kaplický by se 18. dubna dožil 73 let. V pražské galerii DOX zároveň otevřela výstava jeho díla.
    rozbalit záhlaví
    MISON
    MISON --- ---
    JESSIEATREIDES: skoda :D ale nevadi
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MISON: ta trička existují někdy od listopadu loňského roku. a momentálně už žádná v zásobě nemám, bohužel.
    MISON
    MISON --- ---
    SANDIS: videl sem jich uz hodne, ale tohle prave jeste ne
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    MISON: najednou ;) No ne, tak u Jessie, zejo... :)
    MISON
    MISON --- ---
    Hej to triko chci ! Kde to sezenu? :d
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    JESSIEATREIDES: fer :) dam na web? :)
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/clanek.phtml?id=618105

    Chobotnice znovu vyvolala z hlubin dlouholetou vontovskou otázku "Havel, nebo Klaus"
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VANEK:

    Smutek z Respektu aneb Omyly, polopravdy a zamlčená fakta

    Pseudostudentský tabloid Babylon (spolufinancovaný MK ČR), názory skupiny kolem nenávistného architekta Přikryla, celkem pak snůška polopravd a lží – to jsou ingredience, ze kterých uvařila svůj těžko stravitelný „národní“ dort Magdaléna Platzová (Pod blobem tma, Respekt 40/2008). Proti kritickým názorům či postřehům nic nenamítám, naopak – vedou k zamyšlení, zda člověk vše, co udělal, udělal správně. Základem každé korektní diskuse či polemiky ale musí být všechna dostupná a pravdivá fakta, nikoli poněkud nedbalý sběr informací a pohříchu i opakovaně vyvrácených nepravd.

    Základním omylem autorky je již úvodní sugestivní otázka: „Jak to, že k tak důležitému projektu, jako je nová budova Národní knihovny, neproběhla předem odborná a veřejná debata?“ Diskuse na téma výstavby nové budovy Národní knihovny přitom knihovníci (nedejme se mýlit, o tuto odbornost tu jde především) vedou již přes sto let, o stavbě nové budovy bylo poprvé rozhodnuto již v osmdesátých letech minulého století. Samotný projekt výstavby nové budovy na okraji Letenské pláně byl veřejnosti představen prostřednictvím webových stránek Národní knihovny, denního tisku, rádií i televizí již v lednu 2005 – tedy více než rok před samotným vyhlášením soutěže. Plánovaná novostavba se poté stala tématem diskutovaným na odborných konferencích (mj. Inforum v květnu 2005, Knihovna a architektura v září 2005).

    Magdaléna Platzová se fatálně mýlí i v tvrzení, že nebyl důvod se soutěží na novou budovu spěchat – v roce 2004 mělo vedení knihovny k dispozici prognózu, že hostivařský depozitář bude zcela zaplněn cca v letech 2010–2012. A stavba budovy Národní technické knihovny v Dejvicích byla zahájena až 16. října 2006 (její odchod z Klementina, pravděpodobně v polovině roku 2009, Národní knihovně sice odlehčí, ale mnohem méně, než se laikovi může zdát). Kolaps Národní knihovny z počátku devadesátých let, kdy již nebylo kam ukládat nezpracované přírůstky, byl dostatečným varováním. Prostorový problém v depozitářích je navíc pouze třetinou nesnází – není možné pomíjet nedostatek studijních míst v Klementinu ani nevyhovující zázemí pro zaměstnance.

    A pokud jde o věčný spor, zda porota mohla či nemohla zrušit jednu ze soutěžních podmínek, říká Magdaléna Platzová pouze půl pravdy. Jednak je třeba připomenout, že s umístěním knih pod zem mohli svobodně pracovat všichni architekti – ona podmínka se totiž týkala pouze umístění jádra konzervačního fondu, který tvoří necelou třetinu fondů. Především však nešlo o podmínku jedinou, kterou porota někomu ze soutěžících „odpustila“; podobné „amnestie“ se dočkalo celkem několik desítek projektů. Zda to porota učinit směla nebo ne neposuzovala Národní knihovna, ale prezídium Mezinárodní unie architektů, podle jejíchž pravidel se soutěžilo. A při odkazu na jednání České komory architektů a UIA pak autorka zcela pomíjí klíčové sdělení prezidenta UIA, který opakovaně potvrdil platnost soutěže i jejích výsledků.

    Odkazy na údajná nepříznivá vyjádření Evropské komise a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pak jsou již jen další recyklací polopravd, na kterou jsem si zvykl v méně seriózních médiích či osobně laděných komentářích, v Respektu mne ale překvapily. Evropská komise se soutěží na novou budovu Národní knihovny nikdy nezabývala – existuje pouze dopis jednoho bruselského úředníka, který je nezávazným, obecným právním názorem. Úřad pro hospodářskou soutěž sice letos v srpnu napsal dopis, kterým se k soutěži vrací, ale ten nic nezměnil na jeho dřívějším základním stanovisku, které jasně zformuloval šéf úřadu Martin Pecina v rozhovoru pro deník Právo: „…Dostali jsme návrh na přezkoumání kroků zadavatele a zjistili, že to, co proběhlo, byla soutěž o návrh a tu nemá náš úřad právo přezkoumávat. My máme právo přezkoumávat pouze zadávací řízení, tedy to, co bezprostředně vede k zadání zakázky…“.

    V závěru autorka nepochopitelně tendenčním způsobem popisuje záměry a průběh revitalizace Klementina. Pokud by zachovala princip novinářské objektivity, pak by se alespoň zmínila o tom, že program revitalizace počítal a počítá především se zachováním Klementina pro sbírky historických fondů a hudebního oddělení (včetně unikátní nejstarší mozartovské sbírky na světě), světově unikátní Slovanské knihovny i Knihovnický institut. Objektivní novinářka by patrně zmínila i vybudování Galerie Klementinum, otevření nového bistra pro zaměstnance a návštěvníky Klementina, komplexní opravu střech a vnitřních fasád (včetně ojedinělé kolekce slunečních hodin), zprovoznění barokní kašny (díky soukromému daru), plenérové studentské výstavy soch… Záhadné také je, odkud Magdaléna Platzová vyčarovala ničím nedoložené tvrzení, že knihovna údajně nechala vybudovat café-bar-restaurant „v rozporu s památkáři schváleným záměrem“. Rekonstrukce celého křídla Klementina sousedícího s Karlovou ulicí - včetně vybudování restaurace – byla přitom průběžně kontrolována a nakonec i řádně schválena Národním památkovým ústavem. A objektivní novinářka by si sotva vypomáhala tvrzením na úrovni pokleslého bulváru, že café-bar-restaurant „pronajal Vlastimil Ježek kamarádu Šmerdovi“, když šlo o výsledek otevřeného výběrového řízení.

    Většinu omylů si Magdaléna Platzová mohla ušetřit, kdyby si pozorněji pročetla webové stránky Národní knihovny, které různé účelově vypouštěné dezinformace pravidelně uvádějí na pravou míru. Pak by asi také polevila ve své víře ve spasitelnost klauzurních prací studentů architektury na pražské AVU. Jde totiž o ryze akademické studie, které se čas od času někdo pokouší vydávat za reálnou variantu řešení nedostatku místa v Klementinu. Jen s hodně velkou dávkou fantazie si lze představit, že by památkáři kupříkladu schválili výstavbu nové budovy přímo na Mariánském náměstí či vestavbu nových objektů na nádvořích Klementina.

    Vlastimil Ježek,
    generální ředitel Národní knihovny ČR 2004-2008
    VANEK
    VANEK --- ---
    Já věděl, že ten Platzové článek se nebude líbit... Ježkova reakce by mě taky zajímala.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SANDIS: Neber to osobně, neházím všechny ekonomy do jednoho pytle, sem-tam se nějací docela povedou...
    Ale mám několik empirických zkušeností (a celkem často jsem nucena překládat "elaboráty" absolventů, nyní již zapojených do pracovního procesu ;o)) )
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    JESSIEATREIDES: proč zrovna VŠE? :)) Co ti kluci a holky ekonomičtí udělali? :)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MISON: Nemyslím, nadace už je takřka hotová (z právního hlediska), angažují se Jan Svěrák st., Ivo Mathé a podobně (alespoň v něčem byly mé rady vyslyšeny - že je totiž nutno arbitrů, kteří jsou průměrnému českému občanovi i "elitám" sympatické). Na čas to půjde k ledu a pak se uvidí.

    Nicméně, včera večer jsem se válela smíchy při čtení článku jednoho z autorů "klauzurních návrhů vměstnání moderní knihovny do barokního stavení"... Kromě toho, že je přesvědčen, že umístit sklady do podzemí Klementina není žádný problém (protože sklady Finské národní knihovny jsou pod mořem, takže není problém udělat něco podobného v centru historické zástavby Starého města ===> povodní se obávat nemusíme), tvrdil, že ho velmi nepříjemně překvapilo, že v Kaplického návrhu není jediná studovna... ;oDDD

    Je vidět, že idioti nerostou jen na VŠE, na Právnické fakultě UK, ale též na AVU. A jací idioti!!! Akademičtí! ;oDDDDDDDD
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    A ještě dva týdny starý článek Kateřiny Eliášové na aktuálně.cz

    Podle interní zprávy MK byl Ježek odvolán kvůli nezajištění pozemku pro knihovnu
    MISON
    MISON --- ---
    Jo takhle, takze aspon tech 1,9mld co meli pripravenejch strcej ted do tohodle nesmyslu. I got it ;) its over ..
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MISON: měli 1,9 miliardy, které odsouhlasila ještě Paroubkova vláda... Oni tvrdili, že nebudou mít peníze, protože jim jedna paní (nebo to byl jeden pán?) povídala, že ta knihovna bude stát mnohem, mnohem víc... (Jak psal architekt Králíček, Kaplického projekty se prodražují, tribuna v St. John´s Wood dokonce pět až patnáctkrát...) ;oD
    MISON
    MISON --- ---
    Momenticek ..neco mi nehraje - nejdriv tvrdili (topolanek aspol.) ze na tu knihovny stejne penize nejsou. A ted ty penize (ktery nemeli) berou a investujou do jinyho projektu? :D :D :D
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JORERU
    JORERU --- ---
    JESSIEATREIDES: věcný a spíš smutný článek
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    zpracováno do zamyšlení na mém blogu na stránkách respektu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam