• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    LVA
    LVA --- ---
    MACHALPACHAL: vazne nevazne: mela to byt takova ukazka, co jde a za jakych podminek, olympiada by proste mela pri ziskavani penez hodne silne lobby. U NK by to bylo horsi.
    MACHALPACHAL
    MACHALPACHAL --- ---
    LVA: to nemyslis vazne,ten posledni odstavec?????olympiada v praze je nerealna vec....bohuzel na to Praha nema a mit tak 50 let nebude......to jsou jenom velky oci Pavlika Bemu
    LVA
    LVA --- ---
    JESSIEATREIDES: Ja s nim dvakrat hovorila. A mnohokrat s lidmi, kteri ho dobre znaji. Je to clovek uctyhodny, ale take ne zcela bezchybny. Treba nektere veci rozdela a pak nedodela a odejde od nich. Nebo se je snazi dotahnout za kazdou cenu, i kdyz je to proti politicke vuli. Coz je do urcite miry dobre, potrebujeme odvazne lidi. Ale on je tvrdohlavy takovym jezkovskym zpusobem a vsechny okolo po ceste popicha. A politicka vule v tomto pripade byla od sameho pocatku jasna - nedali mu penize...pozemky by mu tudiz a svoleni k jejich koupi byly taktez k nicemu.

    4 mld pro olympiadu - jj. Proc ne. Tohle je pro lidi. Narodni knihovna, k cemu ta vlastne je? Vi ten lid, ktery bude tleskat na olympiade, ze narodni knihovna je vice nez knihovna? Proto uvolneni olympijskych penez, coz ostatne by asi platilo i pro narodni fotbalovy stadion, je otazkou zcela jinou, nez penez na postaveni nove budovy NK.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: nedělám mu tiskovou mluvčí, jen jsem měla možnost ho dobře poznat a udělat si na něj názor. kolikrát jsi s ním hovořil ty?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    THEO_PHIL: ani nevíš jak
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Zda se mi, ze si zacala Jezkovi delat tiskovou mluvci. Ano, je skvely!! Byl skvelym reditelem Rozhlasu, EXPA, NK a mozna jednou nahradi na Hrade Klause...jooo, to bude krasa! To uz bude blob samozrejme davno stat, vsichni tam budeme nadsene chodit nejen cist knihy, ale take na kaficko. Mas to ale peknej svet ted pred sebou...my, hloupi skeptici zavidime...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    OMNIHASH: píše se STANDARDNÍ, protože je to od slova STANDARD nikoliv STANDARTA, ad 1

    ad 2, pražský magistrát měl s knihovnou společného jen to, že jeho zastupitelstvo schválilo prodej pozemku. pokud knihovna koupí pozemek, který nepatří magistrátu a stavba knihovny nebude v rozporu s územním plánem na příslušném místě, nebude do toho magistrát mluvit vůbec. leda tak jeho stavební odbor při udělování stavebního povolení - a to nejsou politikové, nýbrž úředníci. Národní knihovna na pražském Magistrátu závislá není.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JESSIEATREIDES: Jako vždy mi bylo ctí a potěšením s Tebou debatovati. Nikdy nepřestanu býti ohromen Tvým nadhledem a schopností přinésti do diskuze věcné emočně nezabarvené podměty. Těším se na další setkání, byť provedené touto, troufl bych si říci, neosobní formou.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    toto je odborná debata, prosím používat pouze takové výrazivo, které umíme napsat.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JESSIEATREIDES: i za padesát let bude stavba tvaru blobu daleko dražší než standartní kvádr


    JESSIEATREIDES: Jistě, velkej Jyrka si to vetkne za klobouk a bude to jeho priorita č.1 - a rozhodně i po volbách. A ty volby vyhraje tak přesvědčivě, že poprvý od revoluce nebude pražskej magistrát modrej až za ušima a nikdo mu teda nebude házet klacky pod nohy. Nebuď naivní.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    hromada těch sraček kolem knihovny vznikla i kvůli pomluvám: někteří členové pražské kulturní obce nedokáží Ježkovi zapomenout prodej budovy ČRo na Pankráci (argumentují, že budova prý měla hodnotu dvou miliard a byla prodaná za asi desetinu, ačkoliv nemají jediného důkazu pro to, že by někdo ty dvě miliardy odhadné hodnoty zaplatit chtěl; budova nadto vynikala nadměrným použitím azbestu jako stavebního materiálu, o jeho účincích snad ve vzdělané společnosti nemusím.) Taky mu nemohou zapomenout prodej sv. Michala v Michalské ulici - to zase proběhlo na povel z Ministerstva kultury, který zněl: zbavte se toho. Prošla jsem celý vyšetřovací spis Policie ČR týkající se této kauzy a souhlasím se závěrem vyšetřovatele - že se totiž nepodařilo najít jediného důkazu, které by hovořilo o tom, že se trestní oznámení na Ježka zakládá na pravdě.

    Stejně tak jsem měla možnost prostudovat si podklady k výběrovému řízení na provozovatele tzv. info-centra - to o čem psala Platzová v Respektu. Nabídka byla řádně zveřejněna, podmínky jasně dané a nejvyšší cenu zaplatila firma, v které figuruje Šmerda. Nic víc, nic méně.

    Prostě kromě sebe sama znám asi tak několik desítek lidí (osobně), kteří jsou schopni přemýšlet nad novou budovou knihovny z pohledu informační společnosti, z pohledu zvyšujícího se počtu studentů, z pohledu vyšších nároků na tuto instituci, z pohledu kulturního a v neposlední řadě i z hlediska významu takovéto netradiční stavby (skrývající v sobě tak významnou kulturní instituci, která pečuje o jednu z mála věcí určujících naše "češství" - tedy veškeré písemnictví v českém jazyce). Ostatní řeší, jestli je jim sympatický Ježek, jestli se jim líbí tvar pláště (i když vlastně ani pořádně neví, jak bude vypadat), jestli není knihovna v době digitalizace zbytečná a jestli by se na nádvoří Klementina nedala postavit padesátimetrová věž a sedm pater pod zem skladiště. Vědí úplné hovno (včetně redakce A2), o to víc jsou slyšet. Bohužel.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: kromě toho vznikla nadace PRO KNIHOVNU, o které bys měl napsat místo xkrát zopakované otázky, jestli je ta knihovna tedy fakt potřeba. JE POTŘEBA A NĚKDE VE SKRYTU DUŠE TO VĚDÍ VŠICHNI: KNÍŽÁK, BÉM, HAZUKA, MINISTR KULTURY I AFEKTOVANÁ PLATZOVÁ MILUJÍCÍ KLEMENTINUM NATOLIK, ŽE BY JEHO BAROKNÍ ZDI CHTĚLA PŘEDĚLAT NA MODERNÍ INFORMAČNÍ UZEL 21. STOLETÍ.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: to o těch penězích není pravda a není to ten hlavní problém. ostatně, chystá se dostavba depozitáře za půl miliardy a když jde o olympiádu, tak čtyři a půl miliardy ročních nákladů připadají Bémovi jako nic.
    volby budou v roce 2010, pochybuji, že se bude čekat do roku 2020. co se technologií týče, ta stavba je natolik pokrokově koncipovaná (dokazuje to extrémní zájem o ní ze strany šéfů knihoven na celém světě), že technologicky by neměla být zastaralá ani za padesát let. naopak se domnívám, že za padesát let bude způsob, který využívá Kaplický - zakřivená plocha pláště tvořeného jednotlivými prvky - docela běžný.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Vysocany...nechci brat nikomu iluze, ale pochybuju, ze se nekdo do toho projektu bude hnat. Nejsou na to penize (coz je myslim ten hlavni duvod uz od pocatku, ktery se jen maskuje jinymi duvody) a vzhledem k hospodarske krizi jeste nejaky ten rok nebudou. Ale mozna se zadari a v roce 2020 se zacne stavet...to uz ale budou technologie zase trochu jinde...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SHAMAN: nevím, kde je ten pozemek, který sehnal ježek. ale je to širší centrum Prahy.
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    JESSIEATREIDES: to jo, to je až směšný, že to bude muset prosadit zrovna ten dobytek
    SHAMAN
    SHAMAN --- ---
    JESSIEATREIDES: kde bude?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    S_M_LOMOZ: to není jen kvůli archeologům, je to i kvůli povodním.


    THEO_PHIL: ty si myslíš, že nová budova prostě nebude. já vím, že bude. je mi trochu smutno z toho, že za padesát let bude instituce tohoto významu spojená s jiřím paroubkem jakožto "rázným mužem informačního věku" a tato postava tím navždy vstoupí do české kulturní historie, ale o to, že nebude stát, se nebojím. a jistě, nebude na Letné.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Tohle asi fakt nema cenu...to je jak do dubu. Oba vime, ze nova budova proste nebude. Ty rikas: tim padem mi uz Narodni knihovna nezajima, ja rikam: meli bysme najit nejake reseni, ktere se bez ni obejde, nebo se alespon zajimat o to, jaka reseni se hledaji. Tecka.
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    Jinými slovy: pokud "komfortní a moderní knihovna" = "máme všechno, objednejte si a my vám to zítra/do týdne přivezeme", pak taky nemám slov.

    Na panorama Hradu **** teoreticky pes; byl by to příjemný bonus, knihovna by se otevřela lidem, pak by z té knihovny mohlo být konečně větší středisko kulturního života než jenom studovny a studovny, ale na výhledu ven knihovna nestojí a nepadá. Ovšem jestli bude kniha vydaná knihovníky do několika pracovních dnů nebo automatem do deseti minut, to už je sakra rozdíl. A jak do Klementina nacpat automatizovaný systém a kompletní depozitář, aby se neponičilo "panorama" Klementina - tj. nezastavovala se nádvoří - a kvůli archeologům se nešlo moc do hloubky, to bych tedy fakt rád věděl.

    ...No nic, tahle debata už je stejně marná. V rámci kontroly krevního tlaku není radno jen tak pro nic za nic se stresovat. Můžeme si tak maximálně popřát hezký Vánoce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam