• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    Jan Kaplický by se 18. dubna dožil 73 let. V pražské galerii DOX zároveň otevřela výstava jeho díla.
    rozbalit záhlaví
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Whau, kavarna v knihovne! Neuveritelny! To tam fakt nakreslil?? To se jim v Edinburgu nedivim, ze to chtej taky! Studovny v nekolika patrech? Taky nevidana zalezitost! Fondy pod zemi...to snad nikde nemaj...je videt, ze se maj knihovnici ve svete co ucit!
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: V prvním kole bylo takové množství roztodivných návrhů - navíc vyvedených v bílých, monochromatických modelech, že sama Jiřičná mi říkala, že jen těžko mohla poznat, který z pěti nebo deseti možných "kapličáků" je opravdu "kapličák".

    Žádné lepší místo než Letná zatím nikdo (a to do toho počítám i zatím utajený pozemek nabídnutý Ježkovi) nenavrhnul.

    Připomínáme dál:

    http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=625052

    Bohdana Stoklasová říká, že v cizině vzbudilo zájem především uspořádání knihovny.

    "Zatímco u nás se diskutovalo téměř výhradně jen o tom, jak ta knihovna vypadá, v rovině líbí-nelíbí, a strašně málo se diskutovalo, jak je ta knihovna uspořádána zevniř, tak v zahraničí vzbudila obrovský zájem právě kvůli své funkcionalitě," uvedla Stoklasová.

    Vedle fondů umístěných pod zemí a vedle studoven, které jsou v několika patrech, Kaplický nakreslil do knihovny ulici, která budovu v přízemí protíná, a také kavárnu v samém vrcholu knihovny s výhledem na panorama Prahy.

    "Nad sebou jsou narovnána patra, ne obří atria. Takzvaná sendvičová konstrukce umožňuje dobře reagovat na jakýkoliv vývoj, zmenšovat či rozšiřovat jednotlivé zóny knihovny," popsala výhody Kaplického návrhu Stoklasová.


    Podle tohoto principu chtěli stavět například v Edinburghu.

    Tam by nejraději celý Kaplického projekt přenesli. Teď se jim ovšem změnilo zadání. "Na nedávné konferenci za mnou ředitel tamní knihovny neustále chodil a říkal, že to je zázrak. Úplně se do toho zamiloval," uvedla Stoklasová.

    Žádost o její přednášky o Kaplického návrhu chodí i z měst, kde chtějí knihovny rekonstruovat, jako například v australské Canbeře. Úspěch zaznamenala Národní knihovna na knihovnickém kongresu v kanandském Quebecu.

    "Když se dívám na plány vaší knihovny, myslím, že architekt se dobře věnoval tomu, co knihovna potřebuje. Všemu tomu, co by knihovna měla být vevnitř," pochválila Kaplického Deborah Jacobs, ředitelka unikátní knihovny v Seattlu.
    VANEK
    VANEK --- ---
    THEO_PHIL: Tak k věci: Prudce? Není NKF cca 10% celkové kapacity? Taky jsem kdysi četl vyjádření nějaké knihovnice, že NKF právě má být čtenářům dostupný, arci za zvlášť opatrných podmínek, když jsou ostatní výtisky rozkradeny atp. A samozřejmě celá podstata nové budovy je mít všechno na jednom místě a ne rozstrkané, aby pracovníci pověření oprašováním na vidrholci nemuseli dojíždět do centrály kvůli řešení věcí na personálním, sebevzdělávání atp.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Ted trochu k veci...snad to Jess neprijde malo letny: ja vubec nechapu, proc se v tom projektu vubec pocitalo s Narodnim konzervacnim fondem, kterej je verejnosti nepristupnej. Tyhle svazky preci vubec v ty knihovne bejt nemusej a muzou lezet v nakym depozitari, kam si jednou za rok prijede pocist vybranej badatel neco, co uz jinde neni dostupny. Tim samozrejme prudce klesa narok na kapacitu. To byla podle mne jedna z chyb toho projektu...ze tam tyhle verejne nedostupny svazky chtel narvat a podle nich se vymejslely ty pravidla o tom, ze to nesmi bejt v podzemi (coz byla dalsi chyba, protoze Letna neni zatopova oblast, jak se pozdeji zjistilo, kdyz se jeden z navrhu napadne podobal Kaplickeho budovam a svazky umistil do podzemi).
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    připomenutí:


    JESSIEATREIDES --- --- 9:25:43 5.5.2008

    Zatímco se uvnitř Česka zuřivě diskutovalo o kráse či ošklivosti Kaplického návrhu a "oku nad Prahou“ přibývaly jako houby po dešti nejrůznější přezdívky, začal se o projekt zajímat i knihovnický a architektonický svět. Z nejrůznějších mezinárodních knihovnických konferencí víme, že projekt je považován drtivou většinou světových knihovníků za unikátní; na poli architektury získal dokonce první významné mezinárodní ocenění: ve Velké Británii jednu z hlavních cen (AJ/Bovis) na Letní výstavě Královské akademie umění v sekci Best in Show. "Jde o technicky excelentní řešení uložení knižního fondu, jakož i o výjimečný vzhled celé budovy... Pokud bude stavba realizována, stane se cílem každého návštěvníka Prahy,“ prohlásil na adresu vítězného projektu Paul Finch, redaktor Architectural Review a jeden z porotců AJ/Bovis. Podle Finche nejde o náhodnou ikonu, nýbrž o uvážlivě připravené dílo.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    BETSABE: vůbec to neřeš. o urážky nejde. ale když někdo napíše, že Kaplického knihovna "porušila zadání soutěže skoro ve všech bodech", nemá v odborné debatě co dělat. a tuto konkrétní může rovnou přestat sledovat.
    BETSABE
    BETSABE --- ---
    huste.D "nehlede na to, ze NARODNI knihovna by mela vychazet z historie naroda kdyz uz....to za co bojujes je vysmech vsemu...od principu demokracie az po vysmech cesku"

    BETSABE
    BETSABE --- ---
    vajce: muzes z tohp pls vynechat svoje osobni mindraky aspon?:)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    VAJCE: Já se nedivím, že s tebou Jessie nemá trpělivost. Rač si přečíst aspoň tohle: http://www.nkp.cz/novabudova/novabudova_faq.htm#podzem
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    SHAMANA: to tě po dvou letech trvání této kauzy ještě udivuje? lezou sem lidé, kteří si za celou dobu nenašli čas a nedokázali přečíst ani jen nástenku, dokolečka opakují tisíckrát vyvrácené lži o "nedodrženém zadání" a podobně...

    Mám je vítat chlebem a solí nebo trpělivě a laskavě po X-té vysvětlovat již vysvětlené? Omlouvám se, ale nemám nadpřirozené kvality.
    SHAMANA
    SHAMANA --- ---
    Proč vždy, když sem vlezu tak je to tady jak na ostří nože.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VAJCE: fajn, můžeš i tenhle.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VAJCE: buď té lásky a přečti si diskuzi od začátku. na vysvětlování již tisíckrát vysvětleného nemám čas.


    THEO_PHIL: já jsem nikdy nikde nenapsala ani netvrdila, že jsem knihovníkem - odborníkem. jen jsem hovořila a dávala otázky několika takovým odborníkům - představujícím špičku v oboru, (nenávistí a závistí nezaslepeným) architektům a funkcionářům UIA, hlavnímu inženýrovi Kaplického, Kaplickému samotnému a dalším (včetně hlavního stěžovatele Tomáše Hradečného).

    Ještě jednou ti opakuji, že víš o celé kauze úplně hovno, ale protože jsi z á-dvojky, je to faktografické hovno zabaleno v celofánu "jiného, solidního média". Dej si tu práci a obejdi si tolik lidí, co onehdá obešel Martin Jazairi (původně velice skeptický vůči mým tvrzením) a přijdeš na to, že to, co tvrdím, jsou fakta - a ta bývají neprůstřelná, zvláště ve formě "černé na bílém".
    VAJCE
    VAJCE --- ---
    THEO_PHIL: bud v klidu ta zenska je uplne mimo, ja si uz kvuli ni unbookbnul spoustu klubiku
    VAJCE
    VAJCE --- ---
    JESSIEATREIDES: uplne se smeju jak se snazis vystupovat jako samostatna, chytra zenska,ale sledoval sem te v nekolika klubicich a spolitovanim musim konstatovat, ze nic zajimavyho sem se od tebe nikda nedozvedel, jen bludy, na me faktp usobis jako hloupa zenska, prijdes me, ze si neco jako rath v zensky sukni...a to nema byt urazka jen smutny konstatovani...


    jojo jinak kdyby si se o to zajimala, tak system ukladani knih a vsecky takovydle veci on pobral uz z dosud postavenych knihoven...ale ty tu klidne dal vykladej, jak jeho knihovna je revolucni...a jeste synove nasich synu se o ni budou ucit!!! revolucni je v tom, ze porusila zadani souteze skoro ve vsech bodech a stejne vyhrala, ze knihy nesmi byt ulozeny v orovni zeme nebo nad zemi...nesplnila stejne vyhrala
    to samy rozpocet, sice prekrocila v ramci desitek procent ale vyhrala....

    nehlede na to, ze NARODNI knihovna by mela vychazet z historie naroda kdyz uz....to za co bojujes je vysmech vsemu...od principu demokracie az po vysmech cesku

    A jeste pokud si tu blbla lidi , ze takovydle veci se muzou stat jen u nas, tak ve francii se mu stalo neco podobneho, tam jeho dilo nezrealizovali, protoze proste nebyl francouz a francouzi rekli, ze takovou stavbu by mel projektovat francouz

    takze takovydle veci se nedejou jen u nas, je to naprosto normalni nenormalni by pro me bylo kdybyb se zrealizovala
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Hehe...opirat svou odbornost o to, koho znas...to je jako kdybych rek, ze znam par hudebniku a proto si du zalozit skupinu :-) Ale uznavam, ze tohle uz je hodne offtopic...kdyz mne ty tvoje neprustrelny argumenty nedaj...
    VAJCE
    VAJCE --- ---
    Dobre kdyz si to cetla a si v tom tak zainteresovana, tak me rekni v cem porusil pravidla
    Ono je neco cist a chapat nebo tomu rozumnet jsou rozdilny veci

    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JESSIEATREIDES: Ano, jestli prekladatele dela precteni prirucniho slovniku, matematika ucebnice matematiky pro stredni skolu a knihovnika precteni projektu knihovny, pak tu jiste mame plno nejruznejsich odborniku na temer cokoliv...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VAJCE: meleš sračky. na knihovnických konferencích ve světě je Kaplického (nepostavený) návrh považovaný za prototyp moderního řešení knihovny. A řada z řešení (interních, nemluvím teď o struktuře budovy organického tvaru) bude použita jako základ pro vypsání stavebního programu připravovaných soutěží na národní knihovny jiných zemí.

    Než sem napíšeš další pseudo-argument nacucaný od stejně neinformovaných jako ty, pouč se trošičku. Mám asi tak dvouletý informační náskok.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VAJCE: bla bla bla bla bla
    bla bla bla
    bla bla bla bla bla

    Zadání soutěže jsem četla v tištěném originálu a vcelku podrobně. V kanceláři Bohdany Stoklasové, ředitelky novodobých fondů. O výsledku a průběhu soutěže jsem rovněž osobně hovořila s paní Quinn, tajemnicí prezidenta UIA. Pravidla UNESCO/UIA rovněž znám docela podrobně. Ještě něco?

    "Protože nesplnil skoro nic ze zadání" je naprostá píčovina dokazující tvou neznalost.
    VAJCE
    VAJCE --- ---
    navic reditele knihoven navazanych na NK samozrejme chteji novou knihovnu ale je jim uplne uprdele jaky navrh to bude, jestli jim to jedno neni, tak jim de vice o jmeno a populismus, nez o knihy...bo by jim melo o to mit jakoukoliv knihovnu a ne zrovna od kaplickyho
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam