• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAVODA - prostě H2O - a něco navíc
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    DIVA
    DIVA --- ---
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    Já měla v jednom meditačním stavu pocit, že se topím. A jelikož už jsem se dvakrát fakt topila, tak to začalo takovým tím úděsem, že se nemůžu nadechnout...ale pak jsem zjistila, že můžu dýchat pod vodou...že ve skutečnosti jsem tou vodou...že není CO by se v ní utopilo...nastoupila blaženost, bezedný a bezbřehý oceán bytí.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    LALINA: zdál ase mi jednou sen o tom jak jsem plula po moři a voda byla úpně všude, ale né nepříjemně. V dalších dnech jsem také měla zvláštní pocit z vody.... a jejího působení v životě....
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    LALINA: mam pocit, ze je drzel pod vodou, takze mozna mimo ni nemel tu moc.. on sel vicemene bezduse dal, ani si me nevsimal ;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    _H2O_: a nebal ses, že tě taky vcucne? tvoji dusi? ;-))
    LALINA
    LALINA --- ---
    ja mela vcera vyslovene vodni den... napred se mi zdalo, že mi přetekl dřez a jak se ta voda rozlívá po obyvaku, po koberci...ale ja si z toho nic moc nedelala...zadnej stres, rikala jsem si, že sousedi pode mnou jsouu dlouhodobe pryc, tak jim to nevadi a tak co...
    potom jsem dlouho dlouho ležela a pospavala v takovy divnym mezistavu a celou tu dobu ve me znělo slovo ( a nejen slovo) voda...voda voda.... proste me prostupovala voda....nejak jsem se stavala vodou, ona me rozpoustela a ze me byl takovej zvlastni roztok.... trvalo to do 13:00...vůbec jsem netusila, ze uz muze bejt tolik hodin....
    potom jsem si az do dneska tedka jen varila a pila cistou vodu, vubec nejedla, pospavala, čistila hlavu a telo a...jak jsem tak pila tu vodu, najednou jsem cejtila, jak ji vnimam uplne jinak, nez driv...proste o stupen živejc, hloubejc... mozna nekdo neco takovyho prozije kdyz si da brko, to nevim...ale od ty doby, co do me ta voda tak vstoupila, ji vnimam jinak...no a navic celej den pršelo...a dneska je tam prvni sníh.... voda :-))
    zvlastni dny, tyto....
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: :-))))
    GAF
    GAF --- ---
    Vodu je dobrý pít když není něco jiného skoro stejně jako když se dá pít zrovna voda. Občas taky chutná dobře. A dokonce je normální a v pohodě.
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    v souvislosti se zdejsi diskuzi se mi dneska zdal sen o vodnikovi: byl jsem nekde u rybnika, a vidim jak po schudcich do vody sestupuje nej. clovek, tak na nej volam: "hej, vzdyt se utopite!"..on nereagoval a pokracoval, az se za nim zavrela hladina.. po nekolika minutach zase vystoupal, ja ho poplacal po zadech a nahmatal jsem pod mokrym oblecenim mezi lopatkami otvor cca velikosti koblihu a me v tom snu napadlo, ze takto do sebe nejakym zpusobem vstrebava duse (zajimavy, ze takto fyzicky) a je to vlastne vodnik.. o neco pozdeji jsem v tom snu pocitil na vl. kuzi ohen..
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    LALINA:
    BRAINWASHER:
    tak jiste neni tak absolutne exaktni jako vetsina snaru, jinak v tom ale nevidim rozdil.. avsak pro toho, kdo se sam ve svych vizich neorientuje je to urcite dobry voditko, jelikoz, jak jiz bylo receno, ve snech se objevuje prave spousta archetypu, jimz ne vzdy tak uplne rozumime :)
    BRAINWASHER
    BRAINWASHER --- ---
    _H2O_: naprosto chapu, kazdopadne todle neni "klasickej"snar, ale vykladovej, tagze si to musi kazdej clovek poskladat sam co to pro nej v danou chvili chvili znamena jak rika mj. lalina )
    LALINA
    LALINA --- ---
    BRAINWASHER: me se na nem libi to, že se to da pouzivat nejen pro sny...ty souvztaznosti a archetypalni zakonitosti se daj pouzit bezne v zivote třebas... to me zajima mozna mnohem vic, nez jako vykladac snů :-)
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    BRAINWASHER: dikes, akorat ja mam na snare takovej trosku rozporuplnej nazor - spis je nepouzivam, aby me to neovlivnovalo :)
    BRAINWASHER
    BRAINWASHER --- ---
    LALINA: jojo taky sem za nej moc rad a pouzivam pravidelne o) kdysi nekdo linkoval nekam do nyxu a jinak je v zahlavi auditka [ SNY aneb zavřete oči...neskutečnem uvidíte skutečné (ale pozor, jsme tu všichni upíři) :))) ]
    LALINA
    LALINA --- ---
    BRAINWASHER: tyjo!! tak tomuhle teda rikam vyzivnej odkaz :-)) páááni nestacim zirat :-)) kolik to asi muselo dat práce to sepsat :-))

ale tu je "voda" - a ja bych klidne pracovala s tema položkama i mimo sny ..proste v životě běžně. Jen jsem to namatkou prohlídla a myslím, že tam vyrazny nesmysly nejsou..zda se to vcelku relevantní text .
    -----------------------------------------------------------------------------------------------

- představuje souhrn viditelných citů a emocí, jež si uvědomujeme (vše ve vodě viditelné), a skrytých, dosud nevědomých emocí (vše ukryté v hlubinách)
    - odplavující bolest nebo bolest mizící u plynoucí vody: obraz ukazuje na zcela jasný emoční charakter mizející snové bolesti; nevědomí tak snícího upozorňuje na potřebu katarze*69, aby byly narovnány pokřivené emoční vazby
    - zatímco bez hmotných předmětů, včetně jídla (bez pudových obsahů) lze žít několik týdnů a bez vody (bez citů) lze žít několik dnů, bez vzduchu (bez duchovní podstaty) jen několik minut – tento příměr ukazuje, jak důležité jsou city a duchovno pro život člověka, přestože si to mnohdy ani neuvědomuje
    - stojatá: vyjadřuje sebeuspokojení se současnou náplní mysli, se současným stavem vědomí, ale pozor – tato činnost stejně jako stojatá voda může vést k zahnívání citů
    - rozbouřená: rozbouřené city a emoce; další podrobnosti viz bouře
    - příval vody: symbolizuje prudký nárůst citů, což může přinášet mnohé citové konflikty s okolím
    - nebezpečná voda: snící se pokouší dosti riskantně překonat vlastní emoce; podobný snový obraz předjímá nebezpečné osudové okamžiky
    - přítok vody: symbolizuje city, které k snícímu proudí z jeho okolí; někdy může s přítokem vody přicházet emoční bolest
    - odtok vody: symbolizuje city, jimiž snící zahrnuje své okolí; někdy může s odtokem vody mizet emoční bolest
    - plout po vodě: pro snícího nastává období, v němž budou převažovat city nad ostatní náplní mysli a podle barvy, hloubky a neklidné hladiny se dá rozeznat, jaké toto citové údobí bude; další podrobnosti viz prostředek, se kterým snící pluje nebo který vidí po vodě plout
    - ustupující, klesající hladina: varovný sen nevědomí, neboť ustupující city mohou odhalit mnohá stará pudová přání (bahno), z nichž pak vylétávají symboly znepříjemňující klid a mír mysli
    - stoupající voda, zaplavující: posilující citová náplň svým vodním objetím dává zapomenout na cesty staré osobnosti (pudové) a na další symboly pudové roviny
    - příliv: zvyšující se citový potenciál snícího a současně introvertnější prožívání; další podrobnosti viz moře
    - odliv: snižující se citový potenciál snícího a současně extrovertnější prožívání; další podrobnosti viz moře
    - špinavá: čistota citů je napadena mnohými pudovými přáními, které narušují jasnost mysli, hloubku soustředění a emoční vyrovnanost; kvalita vody odpovídá chápání morální čistoty v té dané chvíli, proto se při úspěšném procesu sebezdokonalování setkáváme se špinavými vodami, nad nimiž se divíme, že jsme se v nich kdysi mohli koupat (sen může jít v alegorii hodnocení minulosti až tak daleko, že co snícímu dříve připadalo jako čistá voda, dnes ve vzpomínce vidí jako bahno a kaly)
    - nečistoty, špína ve vodě: pudy znečišťují citovou složku duše; pozor, v tomto případě je nutné v denním životě vyvinout maximální úsilí a skutečné nečistoty v mysli odhalit a následně odstranit
    - čistit vodu, odklízet předměty z hladiny i z hlubiny: snící významně pracuje na úklidu nepořádků vlastní mysli, aby v brzkém období byl schopen dohlédnout do podstatně větších hloubek své psýché a snadněji zklidnit tok myšlenek
    - vytahovat řasy z vody: obraz symbolizuje snahu snícího vyčistit citové prožívání od negativních emočních vazeb (častý sen na počátku duchovní cesty)
    - bytosti žijící ve vodách jezer, řek a moří: představují vrcholnou podobu citové animy (např. jezerní královna) či citového anima
    - ohřívat vodu: touha po čistotě vztahu
    - vroucí: symbolizuje významnou práci v citové oblasti pro budoucí přechod do duchovní oblasti; pokud se někdo (snící či druzí) opaří, pak snící svou práci nezvládl
    - odpařování vody: symbolizuje proměnu citů v duchovní vědomí (není trvalým jevem)
    - studená voda: je výborným prostředkem k „vystřízlivění“ z pudového chtění a jednoznačně vede k čistým citům
    - chladná, ledová: symbolizuje city vedoucí k intuitivnímu chápání duchovní roviny
    - ledová voda křišťálové čistoty: přiblížení citů k duchovní rovině
    - zamrzající: nevědomí odděluje ledem, jenž symbolizuje duchovní náplň mysli, city a emoce (voda pod ledem) od vědomého prožívání
    - propadnutí ledem do vody: pudová anima či pudový animus často propadají tenkým ledem, aby ve studené vodě „vystřízlivěli“ ze svého chtění a konečně se přiblížili citům; pokud se ledem do vody propadají děti, pak nevědomí tímto obrazem varuje snícího před současným nevhodným životem, který brání plynulému procesu sjednocování mužského a ženského aspektu (více o tomto procesu v archetypu Anima – Animus); lidé bořící se ledem do vody jsou častým obrazem v prvních fázích duchovního vývoje, kdy snící ještě nezvládl plynulý přechod z duchovní roviny na citovou
    - osoby ve vodě pod ledem: jsou citovými personifikacemi (citová anima či citový animus)
    - zvířata bořící se ledem do vody: duchovními aspekty asimilované pudy vstupují na citovou rovinu
    - proplach vodou: přidává city do života
    - kropení vodou: šetrné přidávání citu
    - spláchnutí vodou: přidává city do života; může být i vyústěním morálního očištění
    - někdo cáká na snícího vodu: probouzející se city, potřeba vřelejšího citového vztahu
    - přetékající voda: přemíra citů snícího může být v případě neopětování předzvěstí brzkých citových problémů
    - skákání do vody: symbolizuje odvahu vrhnout se do citového prostředí, jehož kvalita je odvozena od čistoty vody
    - náraz na vodní hladinu: střet s citovou složkou vlastní psýché
    - plavání ve vodě: viz plavání, plavat
    - sprchování: viz sprchování
    - další příbuzné symboly: viz koupat, koupaliště, koupelna, bazén
    - hra ve vodě, vodní hrátky: potvrzuje radostný stav citem naplněné mysli oproštěné od pudových obrazů (od sexuálních symbolů a jakékoliv erotiky), ovšem jen pokud se snící k těmto obrazům v samotném snu nesníží
    - lyžování na vodě: symbolizuje schopnost snícího lehce a rychle překonávat citové problémy (přejíždět vodní hladinu), nebo se do těchto problémů nořit (sjet na lyžích do vody)
    - stříkající: většinou symbolizuje city, méně častěji je synonymem ejakulátu
    - tryskající gejzír vody: viz gejzír
    - ve fontáně: viz fontána
    - v nádrži, vypouštění vody z nádrže či její napouštění: viz nádrž na vodu
    - ve studni: viz studna
    - v sudu: touha po čistotě vztahu
    - v láhvi: kromě symbolu vody může být pro význam snu určující také symbol láhve (viz láhev)
    - v hrnci: touha po čistotě vztahu
    - hrnek vody: silná touha po čistotě myšlenek, když vodu pijeme, a slabší, když hrnek vody pouze vidíme
    - proudící hadicí: symbolizuje vědomé zaměření myšlenek k citům
    - proudící v úzkých podzemních prostorách (někdy je obraz doplněn vraty): symbolizuje vstup snícího do předporodních a porodních zážitků; k podobným prožitkům patří zavalené podzemní prostory, jež v sobě nesou symbolický obraz biologického odpadu v porodním kanálu (více o těchto tématech v archetypu Bazální perinatální matrice)
    - láhev plující ve vodě: snící omezuje moc sexuálního symbolu nad sebou samým orientací k citové rovině (voda)
    - házet předměty do vody: touha omýt bolestivé emoce, touha po citovém očištění
    - chodit po vodní hladině: dokáže jen člověk dokonale oproštěn od pudového prožívání a citů; pokud se však k takovému zážitku nepřidá soucit s trpícími, pak je to pouhé cirkusové číslo, po němž přichází pád
    - odraz nebe na vodní hladině: citový náhled na duchovní obrazy či procesy
    - vlak jedoucí přes vodní hladinu: úspěšné překonávání citových závislostí; vyvrcholením tohoto obrazu by měla být jízda krajinou ledu a sněhu
    - odraz předmětů či přírody na vodní hladině: odraz předmětů či přírody na vodní hladině: na jedné straně vyjadřuje schopnost vidět věci z jiného úhlu pohledu, ale na druhé straně znamená neschopnost rozpoznat jevy odehrávající se uvnitř psýché (pod vodní hladinou); pozor – nejasný obraz člověka na hladině může vést k idealizaci, někdy může zrcadlení vody zdvojovat svět i předměty v něm
    - vodní hladina: viz hladina
    - houba ve vodě se i několikanásobně zvětší: silný cit (voda) bude brzy vystřídán značně posílenou složkou sexuálního chtění (zvětšená houba)
    - lano ve vodě (hlavně v úzkém prostoru): jednoznačně symbolické ztvárnění pupeční šňůry v jedné části porodu (více o tomto tématu v archetypu Bazální perinatální matrice)
    - držet, nebo zachytit se na laně, jež visí nad vodami: strach z citového prožívání, proto se snící raději drží pudových vlastností a sexuálních vztahů, které jsou mu známé
    - socha vynořivší se z vody: představuje nečekaný osud či nový citový vztah, vystupující z nevědomí do vědomého života; pro plné pochopení snu je důležitá barva vody a materiál, z něhož je socha vyrobena
    - kořeny stromů ve vodě: pro snícího nastává období plné citu, období, jež ale nemusí být tak kladné, jak se bude zprvu zdát
    - zvířata pijící vodu, koupající se ve vodě: city snícího (voda) postupně přetváří pudový symbol; rychlost přeměny závisí na čistotě vody
    - polévat či koupat kohouta: oslabení chtíče ve prospěch citu
    - kachna na vodě: možnost navázání citového vztahu
    - labuť na vodě: pro muže znamená, aby odhodil podvědomě zastávanou mužskou nadřazenost a začal se zabývat city jako žena; pro ženy znamená, že přespříliš vyzdvižená mužská část musí být pro duševní vyrovnanost redukována ženskou citovou stránkou
    - pozor – ve vodě a v kanálech může přežívat krysa či potkan, tedy popudy nutící snícího k sexuálním činům
    - vodou zatopená poušť: symbolizuje přetvořené pudové obsahy v city
    - povodňová: viz povodeň
    - letní dovolená u vody: nutnost vybřednout z ubíjejícího kolotoče běžných starostí se snoubí s touhou po očištění a citovém obrození
    - pít: symbolizuje touhu po čistých citech, ale často se stopami sexuální touhy
    - perlivá, minerálka: viz minerálka
    - vybírat lopatou vodu: zájem snícího se týká především citů, přičemž čistota vody ukazuje na kvalitu citů
    - pramene: viz pramen
    - horská bystřina: je oproti pramenům vycházejícím ze země povýšena tím, že její zrod je v království ledu a sněhu, tedy v duchovní oblasti, symbolizuje čistoskvoucí city včetně její síly (divokost)
    - potok je symbolem čistoty a představuje počátek dlouhé cesty, při níž se bystřina mění v potok, pak v řeku, aby se v klidu a míru vlila do vděčné náruče moře; postupné sílení vodního toku je podobné vývoji egoistického člověka, jemuž zpočátku záleží jen na sobě, pak na svém pohlavním protějšku, pak na rodině, pak na městu a národu, aby nakonec v uskutečnění*68 pochopil jednotu celého lidského rodu
    - hraniční potok, hraniční řeka: viz hranice (předěl)
    - splav zadržuje city (vodu), aby se zklidnil emoční tok mezi snícím a jeho nejbližším okolím, a tak mohlo dojít k pochopení složitých citových vazeb
    - přechod či převoz přes vodu: velice kladný sen, neboť snící zdárně překonává překážky, aby před sebou spatřil něco nového či nalezl nový, lepší stav a za sebou zanechal vše staré; je marné a scestné, když se snící pro něco vrací, neboť tak si ztěžuje životní cestu; snícího při cestě přes vodu často doprovází kamarád, přítel, moudrý člověk nebo ho k překonání vodní překážky ponouká probuzená intuice*64 či vnitřní hlas (viz archetyp Moudrý stařec ); pokud někdo z doprovázejících má opačné pohlaví, pak je to anima pro muže a animus pro ženy – v těchto snech lze snadno rozeznat, zda patří k pudové či citové části snícího (více v archetypu Anima – Animus); podle způsobu překonání také viz brod, brodit se nebo viz most (případně viz člun či loď)
    - vodní příkop: pokud chrání, pak se jedná o city, které ochraňují snícího před pudovými personifikacemi, pokud je jím snící zadržován, pak jsou to city, které bude muset v nejbližší době překonat
    - kopání příkopů, jimiž má proudit voda, nebo práce na vodních stavbách: velice významný prvek vnitřní očisty, jež by se dala připodobnit mytologickému čištění Augiášova chléva
    - vodní překážka (potok, řeka, rybník): snící bude muset překonat citové problémy, jejichž sílu určuje kvalita vodní překážky
    - vysoké vlny: poskytnou člověku občasné emoční nadšení, když shůry jedné vlny zahlédne o trochu více světa, ale poté zapadá do deprese mezi dvě další vysoké vlny, kde trpí neskutečným strachem o svou existenci (při podobných emočních extrémech je nutné pro vyrovnání psychického stavu provádět katarzi)
    - řeky: viz řeka
    - rybníka: viz rybník
    - jezera: viz jezero
    - moře: viz moře
    - kvádr, sloup, koule vody: na první pohled nesmyslná představa je ve snech běžným obrazem představy centra bytosti, jež povstala z čisté citové náplně mysli – z vody (více o těchto představách a vývojovém procesu v archetypu Poklad); kvádr vody stojí do okamžiku, než jej pudové myšlení degraduje ke známým obrazům běžného denního vědomí; protože je tato představa živoucím citem, může uvnitř bez zjevných potíží přebývat citový člověk
    - práce pod vodou, v hlubinách moře: má jednoznačný vztah k introvertnímu citovému prožívání; takové sny jsou důsledkem intenzivního meditačního úsilí
    - skrývat se před nebezpečím pod vodní hladinu (ovšem jedině bez technických prostředků – ponorky, batyskafu, skafandru) a zde v pocitu bezpečí být schopen dýchat: potvrzuje pevné uchycení vědomí snícího na citové rovině prožívání
    - spojení ohně a vody: je jedním z důležitých mezníků vývoje vnitřní tvořivé síly; podobné stavy popisuje duchovní literatura a také mnohé alchymistické traktáty
    - zelená voda od nepatrně malých řas, které netvoří řetězce ani chuchvalce: symbolizuje přechod mezi city a duchovní rovinou vědomí, zároveň je dokladem sílící indiference k světským a posléze i citovým záležitostem; tento obraz často lemuje cestu ke klidu a míru v duši, cestu ke sjednocení

ZRADA
    ZRADA --- ---
    Já jen takovou poznámku někam k začátkům, kde se vychvaluje, že voda jako jedna z mála podobných sloučenin není jedovatá. Kdyby jsme z ní (pravděpodobně) nevznikli (jako organismy), jelikož jí tu byly a jsou kvanta, asi by pro nás taky v jiných případech (za jiného složení Země) jedovatá být začla...

(Prošel jsem teď deštěm a začínám mít studenou vodu dost nerad...)
    MONKEYMAN
    MONKEYMAN --- ---
    no tak tohle treba je vylozenej hastrman. takovej nouma.
    taky uz mi asi doslo proc vodnika mam spojenyho spis se zlem. treba v Kytici je vodnik vylozene zlej. A naopak hastrman je v Ladovych Bubacich a hastrmanech spis dobrak.
    co pisete je zajimavy. od jiste indonesanky jsem se dozvedel, ze v jeji zemi je zcela bezne vyhybat se po setmeni jakemukoliv vetsimu vodnimu povrchu. Pro mnohe nevysvetlitelnou akutni paranoiu u nekterych vod pry zpusobuji takzvana "hladka stvoreni".
    vic uz si toho nepamatuju, jen ten jejich zajimavej nazev mi zustal v pameti.

LALINA: jak se clovek spoji s vodnim tokem?
    je to neco jako popisuje Castaneda ve svych knihach - takovy to uvadeni se do stavu posunuteho vedomi skrze dlouhe zirani na vodu a jejiho vnimani, postupne rozplyvani se a vstupovani do vodni energie a nasledne splynuti s vodnim Spojencem? (tak nejak to myslim bylo)
    ..tak to neumim:)
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    LALINA: tak to je on, jo? ;)

..je pravda, že člověk již od dětství nějak podvědomě cítí něco "pod povrchem"..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam